1000 de foi scoiciene o sa vedeti voi ...
#1
Postat 21 January 2012 - 05:31 PM
intr-o tara indepartata - de peste 9 mari si nush cite granite de trecut, traia o fata. si cum traia ea asa - mai toata ziua pe la sapa, seara se intorcea acasa cu o foame si niste pofte culinare ... moaaaaama-mamaaaaa !
aseara, de pilda, s-a intors la coliba cu tolba plina de praz, o conopida, scoici Saint-Jacques si cu o idee vaga de ce va urma sa faca din ele. si cum statea ea pe ginduri studiind retete la lumina unei lampi halogenice, deodata aparu duhul lampii. cine altul decit D'Artagnandru ? care auzind cum se framinta fata, i-a sugerat sa faca 1000 de foi.
prin urmare, astazi a pornit fata zglobie spre bucatarie, a tocat 3 praji (numai partea alb-verzuie), i-a calit un pic intr-o cratita cu 1 Lg de unt si ceva sare/piper dupa gust, peste care a turnat 1,5 dl smintina subtire si a lasat sa fiarba totul vreo 10' la foc potrivit pina cind sosul de praz s-a mai ingrosat; apoi l-a lasat la racit
din aluatul de foietaj (cumparat de gata inainte de Craciun si pastrat la congi), dupa ce l-a intins cu sucitorul, a decupat niste dreptunghiuri si patratele, le-a pus pe o tava, le-a intepat fara mila cu furcutza, iar apoi le-a uns cu un pic de lapte si le-a dat la cuptor (190°C) timp de 15'
cind a dat sa scoata tava de la cuptor si a vazut fata cum se umflasera formele geometrice de foietaj, mai-mai sa-i vina as face o frizura à la Sinéad O'Connor (deh, duhul lampii i-a zis sa le puna intre 2 hirtii de copt si cu ceva greu deasupra, dar ti-ai gasit ca fata sa-l asculte intru-totul !!! )
de necaz a bagat mixerul vertical in sosul de praz si l-a facut praf, iar apoi a adaugat 1 1/2 Lg de brinza Philadelphia amestecind in continuare pina a iesit ca o crema
imediat a trecut la uscarea scoicilor, nu cu foenul , ci prin tamponare cu hirtie absorbanta de bucatarie ! si intr-o tigaie cu 2 Lg de unt incinse pina au capatat culoarea alunei, a aruncat scoicile si le-a caramelizat cite 1' pe fiecare parte; apoi le-a scos pe o farfurie, a deglasat rapidescu tigaia cu 0,5 dl cognac si a scapat in sosul #2 o mina de creveti proaspeti si decorticati
in final, fatuca noastra din poveste a trebuit sa faca o incizie pe lung in foietaj si sa asambleze o tentativa de mille-feuilles ...
in timp ce patratelelor ajunse pernute pufoase, le-a taiat un capac si le-a transformat in mini-cuferele lui Ali-Baba, umplute cu crema de praz si nestemate marine
iar eu am incalecat pe o matura si-am sters-o, dragilor ! (ca de ma prinde duhul lampii, ma scutura de-mi merg fulgii de nea ca la baba Dochia, ca nu l-am ascultat ! )
#2
Postat 21 January 2012 - 07:22 PM
Altfel, tie sa-ti fie de bine!
ps: vreau si eu la Marea Nordului!
#4
Postat 21 January 2012 - 08:45 PM
P.S Dana,tu ai gasit icre rosii in satul tau?De pret nu mai inreb
#5
Postat 21 January 2012 - 08:46 PM
uptown girl, la 21 January 2012 - 05:31 PM, a spus:
intr-o tara indepartata - de peste 9 mari si nush cite granite de trecut, traia o fata. si cum traia ea asa - mai toata ziua pe la sapa, seara se intorcea acasa cu o foame si niste pofte culinare ... moaaaaama-mamaaaaa !
.... si sa-i transmiti la fata aia ca o urasc!
Glumesc! Arata foarte bine, retin ideea.
#6
Postat 21 January 2012 - 09:49 PM
Cum toti participantii au aprobat, am primit acordul ca sa transmit reteta
#7
Postat 21 January 2012 - 10:41 PM
Nu e indeajuns ca imi iese un herpes ca am poftit la mamaliga cerre, acu am vazut si asta.Maine e duminica deci totul inchis, asa ca Dana esti vinovata de al doilea herpes care o sa-mi iasa din cauza de pofte
#8
Postat 22 January 2012 - 12:32 PM
#9
Postat 22 January 2012 - 02:56 PM
dar daca puneai foietajul acoperit cu foaie de hartie si cu greutate pe cap, care trebuia sa fie rezultatul? foaia de foietaj daca nu se umfla nu ramanea cam necoapta?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#10
Postat 22 January 2012 - 03:09 PM
Daniella, la 22 January 2012 - 02:56 PM, a spus:
dar daca puneai foietajul acoperit cu foaie de hartie si cu greutate pe cap, care trebuia sa fie rezultatul? foaia de foietaj daca nu se umfla nu ramanea cam necoapta?
Nu. Doar nu se umfla. E suficient sa pui o a doua tava peste prima, nu trebuie cine stie ce greutate.
Foaia de cremsnit sau de mille-feuilles asa se face, altfel ar avea doi centimetri de grosime.
#11
Postat 22 January 2012 - 03:16 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#12
Postat 22 January 2012 - 03:29 PM
Am niste foi philo, destinate la o placinta, imi place ideea.Stiu ca nu-i aceasi "magie", dar mi-ar place sa incerc.
#13
Postat 22 January 2012 - 04:52 PM
Eataly, la 22 January 2012 - 03:29 PM, a spus:
Am niste foi philo, destinate la o placinta, imi place ideea.Stiu ca nu-i aceasi "magie", dar mi-ar place sa incerc.
Lili, în cazul asta fa pungute din foi philo, pui cochilia st-jacques în ea, le legi la gura cu o fîsie de verde de praz oparita si le prajesti în ulei.
Garnitura ramîne aceeasi (eu nu pun brînza, doar trag prazul taiat felii fine cu unt si un praf de sare pîna se topeste, apoi adaug smîntîna lichida, las sa scada un pic (10 minute max), rectific asezonarea si gata!)
#15
Postat 23 January 2012 - 10:16 AM
moatza, la 21 January 2012 - 07:22 PM, a spus:
Altfel, tie sa-ti fie de bine!
ps: vreau si eu la Marea Nordului!
zerda, la 21 January 2012 - 07:27 PM, a spus:
fetelor, dar pe litoralul romanesc nu se gaseste marfa de-asta de contrabanda ?
p.s. cind ati vedea ce preturi se practica pe la Marea Nordului, o sa vreti instant sa va intoarceti acasa ! e mai ieftin Parisul !
#16
Postat 23 January 2012 - 10:24 AM
Ellani, la 21 January 2012 - 08:45 PM, a spus:
P.S Dana,tu ai gasit icre rosii in satul tau?De pret nu mai inreb
Ellani, de la somon pina la creveti, si in general toate animalutele marine proaspete pe care le gasesc pe aici, au preturi de droguri. (as vrea eu sa am un Ali, care sa mi le dea mai ieftine !!! dar daca le-am dat de gust, cu greu ma pot abtine sa nu le cumpar )
icrele de pastrav le gasesc la discretie, in borcanele de 50-100 g. de pret, e bine ca nu ma intrebi ! nu risti sa lesini ...
#17
Postat 23 January 2012 - 10:26 AM
Ria, la 21 January 2012 - 08:46 PM, a spus:
uptown girl, la 21 January 2012 - 05:31 PM, a spus:
intr-o tara indepartata - de peste 9 mari si nush cite granite de trecut, traia o fata. si cum traia ea asa - mai toata ziua pe la sapa, seara se intorcea acasa cu o foame si niste pofte culinare ... moaaaaama-mamaaaaa !
.... si sa-i transmiti la fata aia ca o urasc!
Glumesc! Arata foarte bine, retin ideea.
Ria, fata zice ca ai s-o indragesti dupa ce incerci reteta !
#18
Postat 23 January 2012 - 10:28 AM
Alexandru, la 21 January 2012 - 09:49 PM, a spus:
Cum toti participantii au aprobat, am primit acordul ca sa transmit reteta
multumim frumos participantilor, care ti-au dat unda verde de-a da retete din laboratoarele secrete.
#19
Postat 23 January 2012 - 10:30 AM
Ioana, la 21 January 2012 - 10:41 PM, a spus:
Nu e indeajuns ca imi iese un herpes ca am poftit la mamaliga cerre, acu am vazut si asta.Maine e duminica deci totul inchis, asa ca Dana esti vinovata de al doilea herpes care o sa-mi iasa din cauza de pofte
Ioana, mea culpa ! (retete de autovaccin impotriva herpesului nu pot sa pun online, ca-mi lipsesc tulpinile necesare )
azi e luni si sper sa-ti potolesti pofta !
#20
Postat 23 January 2012 - 10:33 AM
petunie, la 22 January 2012 - 12:32 PM, a spus:
Petu, fiindca imi mai ramasese niste crema de praz nefolosita, am combinat-o seara cu niste paste si cu citeva felii de somon afumat. aromele s-au pupat minunat !