Geany, la 04 August 2010 - 03:40 PM, a spus:
Draga Daniela eu te pot lumina doar cu putinul pe care-l stiu eu...Deci daca ai de fiert o carne de vaca mai tare(mai batrana)se zice ca daca pui in oala o bucata de metal(o lingurita,furculita destia'...)se fierbe mai repede(banuiesc ,ca metalul degaja caldura,si deaia nu stiu...),pe acelasi principiu bunica mea fierbea porumb si sarmale,punand la fundul oalei si deasupra cioburi mari(bucati mari)de la farfuriile de portelan sparte in timp,cred ca ele degaja caldura altfel ,cam cum e diferenta dintre mancarea gatita in vasele de lut si cele in oale emailate(mult mai subtiri)la fel o carne de exemplu un cotlet cu os,iese mult mai fraged decat unul fara os,indiferent ca-i facut la gratar,cuptor ,tigaie,osul inafara ca da gust e un bun cunductor de caldura,asa stiu eu si e posibil sa nu fie toti deacord cu mine...

Eu nu
ieste de acord cu tine si sunt sigur ca nu te vei supara pe mine pentru asta.
Mie mi se pare o super-stitie

Furculita din oala nu are cum "sa degaje caldura" decat daca-i din plutoniu, uraniu si a facut lant o reactie de zile mari.
Ca sa degaje trebuie intai sa inmagazineze si asta se face cu randament subunitar (pierderi)adica zama din oala fierbe mai tarziu decat fara furcutza.
Fara sa fi pus vre-odata termometrul in oala, nu cred ca in cazul apei se depaseste temepratura de aproximativ 100 de grade Tzelsius. In functie de presiunea atmosferica,(legata si de altitudine si de conditiile meteo) poate fi si mai putin cu 1-2 grade. Cand se ajunge la punctul de fierbere, vaporizarea apei are loc in toata masa apei nu doar la suprafata, se transforma in aburi in mod dramatic - bulbuci nervosi - si schimbarea starii de agregare "fura" constant din energia termica data de flacara aragazului.(caldura latenta de vaporizare -
"astfel că pe perioada cît lichidul fierbe și se transformă treptat în gaz, căldura transferată acestuia nu se manifestă printr-o creștere a temperaturii, de unde și calificativul de "latent".)
Din momentul in care apa incepe sa fiarba, putem reduce flacara aragazului la minimul la care se produce fierberea economisind astfel energia termica, caci temperatura nu are cum sa creasca peste ~100 grade. Cand nu mai ramane apa e jale mare!

Otelul vaselor se incalzeste pana la rosu si putem vorbi de temperaturi de sute de grade.
Punctul de fierbere e strans legat de presiune intr-un vas deschis. Pe Everest (presiune atmosferica scazuta) apa fierbe la 69 de grade.
La polul opus e oala sub presiune unde punctul critic de fierbere a apei creste odata cu presiunea pana la 120 de grade C.
Sarea sau zaharul adaugate in apa ridica ceva punctul de fierbere al apei cu cateva grade, astfel incat mancarea se prelucreaza termic la temperaturi mai ridicate, deci mai eficient.
Ce face ceramica? Are un conductibilitate termica mai scazuta decat metalul. Se incalzeste mai greu, dar la fel e si la racire. Pastreaza caldura timp mai indelungat si o cedeaza mancarii mai ... "pe ardeleneste"

mai constant.
Marturisesc si eu ca nu mi-a placut termodinamica, asa ca daca am dat cu bata in balta, blagosloviti si iertati!