Intr-o zi a venit cu ea la pachet de pe meleagurile bucovinene. E o reteta taraneasca cu posibile influente rusesti si intalnita prin Bucovina.
Daca cineva cunoaste reteta , comentariile sunt binevenite.
Din pacate cea care ne-a dat reteta nu mai traieste, iar eu abia acum, dupa multi ani mi-am facut curaj s-o refac.
Avem nevoie de:
-7 oua
-500 gr zahar
-500 gr faina alba
-un pachet de unt (ea zicea margaina, eu nu folosesc)
-500 ml lapte
-3-4 linguri de ulei
-scortisoara, cui ii place
- o lingura de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
Ouale se bat cu zaharul ,dupa care se adauga laptele :
Apoi untul la temperatura camerei si faina:
apoi,uleiul, scortisoara si bicarbonatul stins.
Compozitia se toarna intr-un vas de tuci.
Vasul meu e primit de la tanti Zamfira, facut special pentru prajitura.
Arata asa:
Turnam compozitia si bagam in cuptorul preincalzit :
Dupa vreo 30 min compozitia se maroneste:
Moment in care ii punem capacul:
Si o lasam acolo cam o ora, o ora si ceva.
Acum, eu am lasat-o aproape 2 ore si sigur am gresit pr ca margimile si fundul mi-au iesit tari(s-au bucurat cateii). Reteta nu mi-a fost data cu detalii despre temperatura cuptorului si timpii de coacere si din pacate nici n-am mai avut pe cine sa intreb macar estimativ.
Iese o prajitura mare, doar ca eu a trebuit s-o decupez cu un cerc ca sa pot inlatura fundul si marginile tari.
Apoi, am facut in mijloc o gaura cu ustensila de scos cotorul la mar si am turnat jeleu de struguri si am ornat cu frisca proaspata din smantana grasa si ciocolata amaruie:
Detaliu:
Interior: