Ce topic frumos!
Am o amica din zona Roman si de multe ori ne intrebam: tu ai auzit de asta? dar tu de asta?
Eu am crescut in Iasi intr-o comuna la vreo 20km de oras.
Si la noi era oala cu chisleag, gobai (gaini) in ograda(in curte). Vacile erau in ocol (tarcul animalelor) vara si in sura (anexa a casei special pt animale) iarna. Oile erau la stana unde eu mergeam sa dau in strunga. Vara-mea si cu mine ieseam si ne jucam de-a fugarita pe toloaca (tapsanul din fata casei). Aveam noi si scranciob, facut de taica-miu.
Porcul manca din "treuca" (era practic o chestie facuta din cauciuc de tractor- taiat cumva sa tina mancarea porcilor). La vaca i se dadea "tain" (sfecla taiata) din "oboroaca" sau "banita" ca sa lase lapte mai mult
.
Bunica poarta batic vara si isi pune si casanca iarna. Si bunica mai poarta "pestelca" (sort de panza).
Cand bunica mergea la piata sa vanda "frupt" ( adica branza, smantana, cas) mergea cu produsele in "cociug".
Iarna bunicul isi punea oghiele (o bucata de material cu care isi infasura laba piciorului inainte de a se incalta) si iesea la "ranit" omatul sau balegarul, dadea de mancare strujeni ( porumb- dar planta uscata, nu coceni) la animale.
Chitonogul era o bucata de lemn care se folosea la facut gauri cand se pune rasad. Rasadul se uda cu apa din "burlui" (stropitoare). Ardeii grasi erau chiperi, piperul era "chiperi bun" (nu stiu de ce dar asa era

).
Compotul de zarzare crude sau de corcoduse era chisalita si se manca cu mamaliga.
Pentru foc foloseam ciocalai, ciocleje (tulpini de la porumb), vreascuri (lemne subriri) iar noi, astea mai mici, eram responsabile sa adunam surcelele cand bunicul taia lemne.
A cenatui, la noi e cand se curata puiul de maruntaie si apoi se transeaza.
Cighirul e drob, dar nu chiar. Compozitie din maruntaie (organe), cam ca la drob, dar se fac chiftele invelite in "prapur" de porc. Chiftelele alea is cighir si e un produs/ fel de mancare specific sarbatorilor de iarna - asa e la noi. La fel si chisca.
Acum ca am citit postarile anterioara parca tot imi amintesc de unele si altele. Frumos! A fost frumos!