Ce dulciuri ati facut azi?
Postat 13 April 2010 - 01:56 PM
Postat 13 April 2010 - 07:30 PM
delioara, la 13 April 2010 - 01:56 PM, a spus:
Reteta! Arata superb!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
Postat 13 April 2010 - 08:54 PM

Am facut o proba si din cantitatile de mai jos mi-au iesit cate se vad in farfurie (bine, minus 2 bucati

- 80 g unt/ margarina
- 1 lingura zahar pudra
- 1 galbenus de ou
- 100 gr faina
Se amesteca untul cu zaharul, galbenusul, faina. Eu am mai pus putina faina, mi-a iesit prea lipicios aluatul (cam o lingura rasa). Se intinde foaie cam de 4-5 mm grosime, se taie cerculete. Se pun in tava, neunsa (au destul unt) si se pune deasupra fiecarui fursec un mot din albusul ramas batut cu 80 gr. zahar ca pentru bezea. Se dau la cuptor la foc ff mic (eu am pus si un prosop in usa cuptorului, sa stea intredeschisa putin). Am verificat des, sa nu se arda fursecurile dar sa se intareasca bezeaua. Nu stiu cat le-am lasat la copt, aprox. o ora.
Le-am lasat apoi la racit si le-am lipit cate doua apoi cu gem de caise.
Astept impresii!
Postat 14 April 2010 - 07:43 PM
delioara, la 13 April 2010 - 01:56 PM, a spus:
Postat 22 April 2010 - 07:44 PM

Deci pozele au fost facute una dupa alta,cam cu viteza asta dispareau,ca se intindeau numa' manute pofticioase dupa ele...

Si cornuri ca mi-a facut pofta Pisoi umplute cu gem de capsune,de caise si cu nutella

Au disparut cu aceiasi viteza...

Postat 22 April 2010 - 10:05 PM
Cu resturile de aluat reframantat de la rondele am facut cornurile...
Postat 22 April 2010 - 10:40 PM
Geany, la 22 April 2010 - 10:05 PM, a spus:
Cu resturile de aluat reframantat de la rondele am facut cornurile...
Nici eu nu fac aceeasi reteta de 2 ori.. si pun ce gasesc prib frigo si se preteaza la gogosi

Interesanta ideea cu vinul... chiar citisem o data o reteta de gogosi cu vodka

Postat 22 April 2010 - 10:45 PM

Postat 23 April 2010 - 11:08 AM
Geany, la 22 April 2010 - 10:45 PM, a spus:

Bunica mea la fel face gogosii, pune de obicei palinca ( 2 linguri la 1 kg de faina)sau vin alb. Plus ca la prajit inghit mult mai putin ulei.
Postat 23 April 2010 - 02:13 PM
Atata ar mai trebui sa pun si tarie in aluat ca parca-l si aud pe barbat'miu,sa vezi cum face cand pun vin pe sarmale la sosuri la aluat etc.:''da' gata cat mai pui?!!(cica el glumeste..normal..)

Postat 24 April 2010 - 07:19 AM

Ti-ai recuperat pozele de la supa?
Postat 24 April 2010 - 07:57 AM
Ia sa faci tu gogosi cum iti spun eu si daca nu-ti ies pun gatu...
1 cub de 25g. drojdie,250 ml lapte(o cana), 1 galbens,6 linguri de zahar,2-3 linguri de iaurt,2-3 linguri de vin alb (sau daca n-ai 2-3 stropi de otet),esenta care-ti place(rasatura de porto' sau lamaie etc),faina cat cuprinde pt a framanta un aluat consistent la urma cu ulei sa-l desprinzi de pe maini...
Intr-un castronel sfarami cubul de drojdie cu o lingurita de zahar si acoperi cu 3-4 linguri de apa calda si o lasi la crescut 10-15 minute,timp in care incalzesti laptele,dizolvi in el zaharul,esentele(rasatura daca ai) si un praf de sare(cat iei intre degete),pui intr-un castron(laptele sa fie acum doar caldut) adaugi drojdia inmuiata,galbenusul,iaurtul si vin otet ce ai tu,si cu o furculita sau si mai bine cu telul para incepi sa freci,adaugi faina in ploaie si tot freci,pana obtii un aluat ceva mai gros ca de clatite(o crema),lasi sa se odihneasca la cald 20 de min. si dupa care adaugi faina (cam 500 de gr.)treptat framantand la urma cu ceva ulei toti stropind,cand s-a desprins bine de pe maini,il acoperi cu un stergar curat si-l lasi la cald la crescut 1 ora.Ungi planseta sau direct pe masa cu ulei,pui aluatul si usor cu palmele il aplatizezi intinzand de el de margini ca pe guma pana obtii o foaie de grosimea unui creion,tai rondele cu un pahar,si in tava de la aragaz unsa cu ulei pui rondelele departate una fata de cealalta la 1 cm. ca mai cresc,aprinzi putin cuptorul sa se incalzeasca putin dupa care-l stingi si pui tava cu rondelele lasi putin cam 5 minute,si incingi un ceaunel cu ulei profund,cand s-a incins bine uleiul,tot scoti din cuptor pe masura ce faci 1-2-3 rondelele depinde cat de larg e ceaunelul(sau tigaita ta)si pui in ulei cu partea care au crescut(cea care a fost deasupra in tava,sa fie in jos in ulei,in felul asta cresc si mai frumos si fac guleras'') ,sa ai pregatit alaturi servetele absorbante sau ceva hartie unde sa le scoti cu o paleta(aceea tot o schimbi cand se inbaiaza de ulei)la urma le puderzi cu zahar pudra(si vanilat)le mai poti taia cu un cutit pe jumate si umple cu gem sau nutella copii mei is inebuniti,gata...e tare simplu de ce nu incerci?ca uite crema de zahar ars iti reuseste tare bine....ca sa-ti dai seama mai bine de aluat vezi la retete de dulciuri in imagini ''cozonac geany''nu da gres niciodata,sau chiar de ieri la un fel de focacce,retete de mancaruri si vezi acolo aluatul ca tehnica aia e...si daca nu-ti ies io' imi pun gatu' poti sa-mi dai de cap cu ele...
Te pup...

Postat 24 April 2010 - 10:48 AM
Cam asa arata

Postat 24 April 2010 - 07:19 PM

Postat 24 April 2010 - 07:40 PM
Fursecurile tale se numesc :
Non Plu Ultra.
Ti-au iesit SUPERB !
Bravo !
http://povesticulinare.blogspot.com/
Postat 24 April 2010 - 07:47 PM

Postat 24 April 2010 - 08:15 PM
Postat 24 April 2010 - 09:57 PM
Geany, la 23 April 2010 - 02:13 PM, a spus:
Atata ar mai trebui sa pun si tarie in aluat ca parca-l si aud pe barbat'miu,sa vezi cum face cand pun vin pe sarmale la sosuri la aluat etc.:''da' gata cat mai pui?!!(cica el glumeste..normal..)

Pai eu la fel fac, nu se simte absolut deloc taria

Postat 25 April 2010 - 11:11 AM
Geany, la 22 April 2010 - 10:45 PM, a spus:

E bine de tinut minte , uite, asta nu stiam ! De unde vorba aceea, omu cit traieste ,invata (daca vrea !)
Piscotel, la 24 April 2010 - 07:40 PM, a spus:
Fursecurile tale se numesc :
Da ,ai dreptate si eu le faceam in tinerete: Non plus ultra! Da nu le-am mai facut de-un car de ani! Si chiar, arata foarte bine !