adi_edi, la 07 June 2020 - 07:12 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 07 June 2020 - 12:52 PM, a spus:
O citesc cu atentie mai tarziu. Va las aici sexiunea. Normal ca am de comentat, pentru ca asta e o varianta mai moderna care afecteaza gustul original.
In reteta originala nu se pune zeama de lamaie in glazura de galbenus. Mama nu punea decat galbenusul si zaharul.
In plus, ciocolata pe care o folosea mama atunci si se gasea de cumparat era o ciocolata de menaj, era calup/bulgare si tinea un bulgare din ala mult si bine in frigider. O tot radeam pe razatoare de fiecare data cand aveam nevoie pentru prajitur si era pastrata in hartie de ambalaj in frigider. Nici acum nu uit urmele razatoarei pe ea

Ei, ciocolata aia era , practic, cacao compacta mai mult. Si avea un gust si un miros proprii, inconfundabile. Gustul si aroma aia, combinate cu glazura si blatul erau mmmmm.

Fix asta m-am gandit cand cautam o reteta de "japoneza", tot cu o glazura de galbenusuri, pe care o faceam pe vremuri dar pierdusem reteta si gasisem una care parea "originala" insa zicea si de lamaie. Mi s-a parut ca nici nu merge la combinatia asta de arome, ori eram noi obisnuiti cu alte gusturi.
Sa va fie de bine intalneala, cred ca nu au ramas nici firmiturile...
Recunosc spasita ca nici alea nu am mai ramas, nu...

De cand am regasit prajitura ma buseste mereu rasul cand ma gandesc la ea. Ani de zile am batut-o pe mama la cap: "Mama, tii minte ca faceai tu o prajitura cand eram mica si era cu ciocolata din aia de menaj rasa pe deasupra si avea o crusta crocanta mai albicioasa , dar blatul era cu cacao. " "Cand ti-am facut eu , mama asa ceva? Sigur ai mancat pe la tanti Dorica (gurul nostru in prajituri de casa). " Eu bosumflata ca maica-mea asta e atat de uituca, m-am lasat pagubasa la un moment dat.
Acum un an parca, mama : "Bai, aveam eu o reteta misto cand erai tu mica , oprajitura cu glazura de glabenusuri si pe care radeam ciocolata de menaj. Mai tii tu minte ciocolata aia de menaj, bulgare, Lori?" Si io: "No shit, Sherlock!"

De cand mi-a zis Mino de savori utbane i-am zis maica-mii: " Am gasit-oooooooo!" Se cheama chinezoaica, si ea: " Asaaaa! Exatc! Ii citesc reteta, verdictul vine prompt : "Asta e! Da' fara zeama de lamaie!"

Geany, la 07 June 2020 - 10:06 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 07 June 2020 - 09:47 PM, a spus:

Nu cred ca mai e necesar sa adaug nimic

Eu am vazut-o ca-i perfecta(mai exact de cand era

Aaa,daaa! In poza da bine chinezi-japoneza! Dar, cum a spus si Adi mai sus , fara zeama de lamaie. Ii taie efectiv din gustul acela de galbenus cu zahar. Nu stiu voi cand erati mici, dar eu, uneori, daca aveam pofta crunta de dulce, imi faceam ori albus batut cu zahar ori galbenus crema cu zahar. Adoram gustul !

Aaa, Geany, tu le-ai desenat pe cele doua chinezoaice? Ce faaaain! Tu puteai face cariera in ilustratie.
Pai, cand ai timp, pune si partea a doua a retetei, te rog!