Nasha, la 16 November 2015 - 10:13 AM, a spus:
din cite am priceput, ..asa din doua in doua litere pe nemtezte, cred ca nu e insiropat , si crema e cu smintina si ness. sau ceva pe aproape.
DACA era sa fie insiropat, ar fi devenit ruda cu Amandina....?
Ptr. 12 buc. avem nevoie de:

Aluat:
375 ml vin rosu
400 g frisca lichida
1 pachet zahar vanilat
coaja rasa de la 1 lamiie
5 oua
375 g faina
50 g cacao
1 pachetel praf de copt
Ptr. pere si sosul de uns aluatul dupa coacere
12 pere mai micute
zeama de la doua lamii
12 prune uscate
75 g nuca tocata mai grob
3 linguri de miere
miezul de la o tija de vanilie
coaja rasa de la o portocala
Preparare:
Fierbem vinul pina l-am redus la 50 ml. Mixam bine frisca, zaharul vanilat, coaja rasa de lamiie.
Adaugam ouale pe rind, unul cite unul. Mixam fiecare ou macar jumatate de minut.
Adaugam faina impreuna cu cacao si praful de copt.
Amestecam. La urma adaugam si amestecam si cele 50 ml de vin redus.
Turnam aluatul astfel obtinut intr-o forma/tava cu dimensiunile 35x24 cm in care am pus o hartie de copt(pe fund si pe margini). Nivelam aluatul.
Curatam perele de coaja, scoatem cotorul si umplem cu o pruna uscata. Manevram perele in aluat si presaram nucile tocate peste aluat.
(Eh, eu am fost mai destept si am scos cotorul in timp ce vinul fierbea- chiar la inceputul retetei, am facut loc
deci ptr. pruna uscata, abia atunci am curatat de coaja...sa stiti ca asa e mai bine de manevrat...si am bagat perele in sucul de la acele doua lamii, asa vor
ramine pina la urma albe si frumoase)
Bagam la cuptor timp de vreo 70 de minute la o temperatura de 180 °C. Aveti grija, temperatura era buna dar 70 de
minute la mine erau prea mult. Deci -> 50 minute + Ochiul si SCOBITOAREA!
Intre timp incalzim bine mierea impreuna cu miezul de vanilie si coaja rasa de portocala. Dupa ce am scos din
cuptor ungem deasupra. Stropul de miere care a ramas in oala l-am mai subtiat cu ceva apa si am picurat putin pe
aluat. Lecker.
Pofta mare. Prajitura buna ptr. craciun.
Asa, si vorbeam mai sus de o greseala. Daca nu luati 12 pere(eu am avut numai 8 la numar, atunci luati o tava mai mica decit cum scrie in reteta.
Astfel incit aluatul, cind creste sa acopere perele.
Peter