
Ce dulciuri ati facut azi?
#7301
Postat 16 April 2016 - 10:26 PM


#7302
Postat 16 April 2016 - 10:58 PM
Lapona Enigel, la 16 April 2016 - 10:26 PM, a spus:

Sper sa nu te superi ca pun reteta sub forma de poze facute de prietena mea, din caietul altei prietene

Imagini atasate
#7303
Postat 17 April 2016 - 08:41 AM

#7304
Postat 17 April 2016 - 11:59 AM
Uite si Gugelhupful meu de azi. Imi place:


Cu cioco, prune uscate, martipan, stafide si toate cele bune...
Peter

#7305
Postat 17 April 2016 - 12:23 PM
Lapona Enigel, la 17 April 2016 - 08:41 AM, a spus:
Cu multa placere!
Nu stiu daca tava o fi fost de vina, prajitura prietenei mele cred ca era cam jumatate din inaltimea "Negresei" pe care o fac eu. Cat despre temperatura, majoritatea prajiturilor se coc la 180, poate cuptorul tau sa arate o temperatura diferita de cea reala? Aaaa, am uitat sa zic si nu e in reteta, prietena mea pusese si un pic de esenta de rom...
Chiar daca nu e nici asta, sper ca intr-o zi sa gasesti gustul pe care il cauti!
#7306
Postat 17 April 2016 - 11:48 PM

Poza - sub orice critica, da' nici ca mai fac alta acum. Ma duc la nani..

#7308
Postat 20 April 2016 - 03:23 PM
Lapona Enigel, la 16 April 2016 - 08:45 PM, a spus:



Din pacate reteta Figaro are un blat prea uscat (eu una as scoate praful de copt, pentru ca prin facutul aluatului crema ea are deja agent de crestere si as reduce cantitatea de zahar). Mi se pare foarte dulce...imi pare rau

Arata tare bine!!! Pacat ca nu este gustul prajiturii tale din copilarie....eu pe asta o stiu de la mama, dar ele or fi mai multe retete, mai multe variante cu acelasi nume....PUP!
#7309
Postat 20 April 2016 - 04:17 PM
Lapona Enigel, la 16 April 2016 - 08:45 PM, a spus:


Lapona, încerc și eu o sugestie: caută după ”dinți de negru”, e o prăjitură care seamănă bine cu ce descrii tu, și într-adevăr e foarte bună. Bezeaua nu e coaptă, asta e diferența, ci doar întărită pe bain marie, blatul e mai umed, așa cum descrii, iar deasupra are o glazură subțire de cacao, după cum o știu eu, dar la căutare pe net am găsit și cu ciocolată rasă. Nu pun link-uri, că sînt numai de pe bloguri sau site-uri de culinăreală și cică n-avem voie


A!!! Unde apare ”margarină”, vă rog luați în calcul ”unt”, nu stricați prăjiturile cu margarină. Nu pentru că e toxică sau alte de-astea, că nu am eu căderea să o contest științific, dar pentru gust, untul e incomparabil și net superior, zic eu.
Deci ”prăjitura dinți de negru”

Blat
- 4 galbenusuri
-200gr zahar ( eu am folosit pudra)
-150 gr unt
-200 gr faina
-3 linguri cacao
-100 ml lapte caldut
-1 praf de copt
-un praf de sare
- un plic zahar vanilat
Spuma de albusuri
- 4 albusuri
- 150 gr zahar pudra
Sos de ciocolata
- 2-3 linguri lapte
- 100 gr zahar pudra
-2 linguri cacao
- 100 gr unt
-3- 4 picaturi de otet.
Se amesteca untul ( la temperatura camerei ) cu galbenusurile si zaharul ( amestecat cu zaharul vanilat ) pana se fac ca o spuma .
Se amesteca intr-un recipient faina cu cacao si praful de copt si este bine ca amestecul sa fie cernut
Se adauga alternand faina cu laptele caldut si se obtine o crema care va fi pusa preferabil intr-o tava de copt unsa cu margarina si tapetata cu faina
se coace blatul 20 de minute : primele 10 minute la foc mai tare ( eu am pus la jumatate , cuptorul meu nu masoara temperatura, este pe gaz ) si 10 minute la foc mic ( am dat la minim )
Se verifica cu scobitoare, se stinge cuptorul lasand tava inauntru la caldura .
Pe aragaz se pune o cratita cu apa la fiert si in ea vasul curat in care se toarna albusiurile si se mixeaza spuma ( ''bat'') la cald.
Se adauga incet incorporand tot timpul 150 gr zahar pudra.
se scoate tava cu blatul si se pun albusiurile deasupra blatului .
Se pune tava din nou in cuptorul stins sa stea la caldura
Sosul de ciocolata
Pe aragaz, intr-o cratita se pun :
- 2-3 linguri lapte
- 100 gr zahar pudra
-2 linguri cacao
si se amesteca pe foc pana devin o smantana groasa care bolboroseste.
Se da de pe foc si se adauga 100 gr unt treptat si 3-4 picaturi de otet . Se omogenizeaza bine si se toarna fierbinte pe prajitura.
#7310
Postat 20 April 2016 - 04:30 PM


Povestea mea cu prăjitura asta e cam ca a ta, dar mai mult am așteptat-o decît am căutat-o


#7311
Postat 20 April 2016 - 05:48 PM
Mai apoi, facuta in tava rotunda, pensulata cu ceva lichior si cu un ganache deasupra, peste bezea, a fost ridicata la rangul de tort

#7312
Postat 20 April 2016 - 11:03 PM
Giorgi, sa stii ca Figaro a avut un succes nebun la prietena mea, Irina, care m-a si pus sa ii dau reteta ca nu i-au ajuns bucatelele de la mine

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 20 April 2016 - 11:07 PM

#7316
Postat 23 April 2016 - 03:35 PM
Peter, la 01 January 2016 - 01:38 PM, a spus:

Azi un Frankfurter Kranz.


Peter
Peter ,imi dai te rog reteta blatului ? Vreau sa il fac pe maine ..
Mulțumesc!
#7317
Postat 23 April 2016 - 03:53 PM
Iti las si reteta mea,usor diferita
Blat: 4 galbenusuri ,150gr unt ,250gr zahar ,200ml lapte ,30 gr cacao ,250gr faina ,1praf de copt (10gr) ,1praf sare ,arome
Bezea : 4 albusuri ,250 gr zahar
Mod preparare blat :
Se bate bine untul cu zaharul ,se adauga galbenusurie pe rand ,cacaua ,faina amestecata cu praful de copt si sarea apoi laptele. Aluatul destul de dens se intinde intr-o tava tapetata cu hartie cerata..se coace cca 20,25 min la foc mediu..
Se bat albusurile bine cu 250gr zahar..se continua baterea inca 15 min pe baie de abur (eu ma folosesc de mixer).bezeaua rezultata se pune peste blatul inca călduț.
Cand se raceste complet ar trebui sa faca o crusta bezeaua,cel putin asa ii iesea mamei ,dar ea avea rabdare si batea mai mult de 15 min bezeaua pe baie de abur.
Sper sa te ajute! Spor!
#7318
Postat 23 April 2016 - 03:59 PM



#7319
Postat 23 April 2016 - 04:00 PM
