Forum Culinar: Somon gravlax - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Somon gravlax

#41 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 29 January 2010 - 11:06 AM

Data viitoare il fac eu.Normal ca cel industrial nu-i superior la cel facut Home Made.

Imagine atasata: 59_abeaf87745736ec852a2c877f0fdf3ba.jpg

#42 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 January 2010 - 11:26 AM

Eataly a spus:

Data viitoare il fac eu.Normal ca cel industrial nu-i superior la cel facut Home Made.

Am citit, mersi :pupic:

#43 Useril este offline   iulia nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,134
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 29 January 2010 - 12:52 PM

Scuzati-mi ignoranta, da am si eu doua intrebari :oops: :
1) gravlax se citeste chiar cum se scrie?(fac si eu ca Boni cu "ganache" :pupic:)
2) ce fel de sare ati folosit? Am vazut ca e grunjoasa, da e iodata sau de aia pt muraturi?

#44 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 January 2010 - 11:13 PM

iulia nicoleta a spus:

Scuzati-mi ignoranta, da am si eu doua intrebari :oops: :
1) gravlax se citeste chiar cum se scrie?(fac si eu ca Boni cu "ganache" :D)
2) ce fel de sare ati folosit? Am vazut ca e grunjoasa, da e iodata sau de aia pt muraturi?

Cum se citeste nu stiu dar eu am folosit sare grunjoasa mereu fara sa ma uit daca e iodata sau nu, in general insa cumpar mereu cea iodata.

#45 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 29 January 2010 - 11:35 PM

iulia nicoleta a spus:

Scuzati-mi ignoranta, da am si eu doua intrebari :oops: :
1) gravlax se citeste chiar cum se scrie? (fac si eu ca Boni cu "ganache" :D)
2) ce fel de sare ati folosit? Am vazut ca e grunjoasa, da e iodata sau de aia pt muraturi?


Iulia, suedezii il scriu si-l pronunta (la fel ca in scris): gravlax sau gravad lax, danezii il scriu gravad lax si-l pronunta pe a ca si cum le-ar sta un cartof in git si atunci auzi un ae (la fel ca atunci cind sa scoti limba la doctor, sa-ti badijoneze amigdalele inflamate :D) , deci se pronunta grævæd læx, iar norvegienii il scriu gravet laks sau gravlaks pronuntindu-le gravet lax si respectiv, gravlax.

#46 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 30 January 2010 - 04:00 AM

uptown girl a spus:

iulia nicoleta a spus:

1) gravlax se citeste chiar cum se scrie? (fac si eu ca Boni cu "ganache" :D)


Iulia, suedezii il scriu si-l pronunta (la fel ca in scris): gravlax sau gravad lax, danezii il scriu gravad lax si-l pronunta pe a ca si cum le-ar sta un cartof in git si atunci auzi un ae (la fel ca atunci cind sa scoti limba la doctor, sa-ti badijoneze amigdalele inflamate :D) , deci se pronunta grævæd læx, iar norvegienii il scriu gravet laks sau gravlaks pronuntindu-le gravet lax si respectiv, gravlax.


Cand arata ca cel preparat de Etaly, se citeste cu gura plina de apa. :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#47 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 January 2010 - 11:10 AM

Multumesc, Maestre! :D :oops:

#48 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 January 2010 - 11:40 AM

Excelent a iesit, Eataly :)

Eu ramîn totusi la idea ca cel mai placut acompaniament pentru gravlax ramîne smîntîna batuta cu un pîc de sare si un pic de zeama de lamîie pîna se face frisca, si apoi parfumata cu ciboulette (aka herba cipollina) sau marar, tocat fin.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#49 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 January 2010 - 11:43 AM

iulia nicoleta a spus:

Scuzati-mi ignoranta, da am si eu doua intrebari :oops: :
1) gravlax se citeste chiar cum se scrie?(fac si eu ca Boni cu "ganache" :))
2) ce fel de sare ati folosit? Am vazut ca e grunjoasa, da e iodata sau de aia pt muraturi?


Pe aici nu se gaseste decît sare alimentara iodata, deoarece vine din mare.
Sarea de mina e utilizata mai mult în industria chimica.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#50 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 January 2010 - 03:18 PM

Alexandru a spus:

Excelent a iesit, Eataly :(

Eu ramîn totusi la idea ca cel mai placut acompaniament pentru gravlax ramîne smîntîna batuta cu un pîc de sare si un pic de zeama de lamîie pîna se face frisca, si apoi parfumata cu ciboulette (aka herba cipollina) sau marar, tocat fin.


Multumesc Alexandru.

Am sa incerc si eu cu smantana .Data viitoare, ca am o presimtire ca repet experienta foarte curand.
Sotului i-a placut cu mustarul Ikea, eu o felie goala o felie cu mustar. :)

#51 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 January 2010 - 09:23 PM

Bati zdravan:

100ml smîntîna lichida foarte rece
3g sare fina
1 lingurita zeama de lamîie
1 lingura ciboulette tocata extrafin.

Faci mici galuste, folosind doua linguri, sînt sigur ca stii tehnica :lol:
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#52 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 30 January 2010 - 10:23 PM

Alexandru a spus:

Bati zdravan:

100ml smîntîna lichida foarte rece
3g sare fina
1 lingurita zeama de lamîie
1 lingura ciboulette tocata extrafin.

Faci mici galuste, folosind doua linguri, sînt sigur ca stii tehnica :D


Noi - astia lenesii din clasa avansatilor, folosim numai o singura lingura =))

(chiar si chiftelutele se fac ca pe banda rulanta in 2 timpi si 3 miscari :lol: )

Imagine postata


#53 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 February 2010 - 04:48 PM

Intrebare, intrebare!Am pus somonul la marinat acu doua zile.Pot sa-l mai tin asa o zi, si-l mananc maine sau trebuie sa-l scurg si curat de sare si-l pastrez felii?

#54 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 19 February 2010 - 06:27 PM

Vezi postareaEataly, la 19 February 2010 - 04:48 PM, a spus:

Intrebare, intrebare!Am pus somonul la marinat acu doua zile.Pot sa-l mai tin asa o zi, si-l mananc maine sau trebuie sa-l scurg si curat de sare si-l pastrez felii?

Sau, sau.
Daca il speli, usuci astazi, nu cred ca ar trebui neparat sa-l tai felii.
Inca o zi la marinat nu nil strica. pe net am gasit "Use weights and a board to press for 36-72 hours in the fridge, turning and basting every 12 hrs or so."
Merge feliat si maine iar la frigider s-ar pastra multa vreme, daca nu ar fi dorinta mare :biggrin:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#55 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 February 2010 - 06:36 PM

Multumesc de raspuns, Maestro!

#56 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 19 February 2010 - 06:37 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 19 February 2010 - 06:27 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 19 February 2010 - 04:48 PM, a spus:

Intrebare, intrebare!Am pus somonul la marinat acu doua zile.Pot sa-l mai tin asa o zi, si-l mananc maine sau trebuie sa-l scurg si curat de sare si-l pastrez felii?

Sau, sau.
Daca il speli, usuci astazi, nu cred ca ar trebui neparat sa-l tai felii.
Inca o zi la marinat nu nil strica. pe net am gasit "Use weights and a board to press for 36-72 hours in the fridge, turning and basting every 12 hrs or so."
Merge feliat si maine iar la frigider s-ar pastra multa vreme, daca nu ar fi dorinta mare :biggrin:


L-am pastrat si o saptamîna la sare. Evident, scurgînd zeama cît mai des posibil.
O data ce l-ai taiat felii are tendinta sa se usuce, deci nu se pastreaza decît bucati.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#57 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 February 2010 - 10:52 PM

Ok, l-am scurs, desi nu si-a mai lasat mult lichid.Revin maine cu impresii de la somon gravlax de trei zile.

#58 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 20 February 2010 - 07:42 PM

Ultima productie, cu sos de mustar facut de mine dupa reteta Adrianei si cu sos(mousse) de smantana dupa reteta lui Alexandru.Iaca:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126668750854.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126668748794.jpg

Concluzii:
eu il prefer cu sosul de smantana , consoarta cu mustar!

Multumesc Alexandru pentru pont.

#59 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 21 February 2010 - 03:32 AM

Vezi postareaEataly, la 20 February 2010 - 07:42 PM, a spus:

Ultima productie, cu sos de mustar facut de mine dupa reteta Adrianei si cu sos(mousse) de smantana dupa reteta lui Alexandru.Iaca:


Am ramas in extaz!

L-ai feliat ca un Sushi Chef :floare:




Ieri am gasit o carte de Ole G. Mouritsen - Sudshi, Food for the eye, the body & the soul
in care se facea vorbire si despre gravlax:
"In the Middle Ages it was common practice to conserve salmon or herring by lightly salting them and sometimes adding fl our or barley malt, wrapping them in bark (often from birch trees), and then burying them in the ground. In the cool soil, the fish underwent a fermentation process with the help of lactic acid bacteria, which, together with the enzymes contained in the fi sh itself, preserved the fish and transformed it into ‘sursild’ (sour herring) or ‘gravlaks’
(salmon buried in the ground), both of which have a sour and sharp smell and taste.

In the 1700’s this Nordic sushi technique became more sophisticated,introducing a way to use less salt. The fish is placed under pressure in a cool environment to absorb the salt and a little sugar, possibly with some seasonings such as dill or peppercorns. Although the fish is not completely preserved by this process, it will keep for a few days after it has been cured. This method of preparation is now also used for other fish, for example, ‘siika’(Baltic whitefish)."


Despre ce e vorba in propozitia de mai sus?
herring - sursild
Sptamana viitoare mai stam de vorba.
"I'll be back"
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#60 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 21 February 2010 - 11:29 AM

I' ll be back -ul acela m-a facut curioasa!

Multumesc de aprecieri, Maestro!

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi