Forum Culinar: Somon gravlax - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Somon gravlax

#21 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 12 January 2010 - 08:57 PM

m-am multumit la cina cu niste sandviciuri cu somon afumat sos de maioneza zeamala la lamaie piper sare marar fresh :floare: deh si pana acum ala era maximul pentru mine dar o dau jos de pe piedestal si fac loc la asta :pupic:
Carmella felicitari ,Shefuuuu sa va fie de bineeee :love7:
"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#22 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 12 January 2010 - 09:43 PM

Fata de somonul afumat mie mi se pare ca pastreaza mai pronuntat gustul de somon, e mai ferm, se mesteca chiar, nu se desprinde fibra de fibra ca ala afumat, e sarat, picant (de la piper) si aromat (de la marar). In combinatie cu sosul de mustar e un deliciu.

#23 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,059
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 January 2010 - 11:47 AM

Carmella a spus:

A mers binisor feliatul, dar la a doua bucata mi-a venit ideea sa tai fisii perpendicular pe piele, nu paralel ca pina atunci ;)

Tocmai ce ma pregateam sa-ti zic chestia asta dar vad ca ai ghicit-o si singurica.
Arata superb si ma bucur ca ti-a placut. :pupic:

#24 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 13 January 2010 - 03:48 PM

Azi am tocmit in marea viteza niste canapele pe crackers (notsalted) cu crema de branza cu verdeturi, o feliuta subtire de castraverde si feliute de pastrama de somon.
Tot incercam sa-i gasesc corespndentul in limba romana. :floare:
Pastrama mi se pare cel mai potrivit.

@Carmella:

Citeaza

Am incercat sa scot usor pielea, dar ea nu a fost de acord :D

Dumneaei - A mea, deh - :) are o vorba: "Trebuie sa convingi nu sa invingi"
Eu am inceput procedeul de jupuire dinspre coada cu un cutit subtire de filetat. Odata ce am desprins doi centrimetrii a mers usor caci foloseam efectul de razuire ridicand in acelasi timp muschiul. (pielea era la partea inferioara pe tocator)
Feliile le-am taiat tot transversal.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#25 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 14 January 2010 - 12:28 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:


Eu am inceput procedeul de jupuire dinspre coada cu un cutit subtire de filetat. Odata ce am desprins doi centrimetrii a mers usor caci foloseam efectul de razuire ridicand in acelasi timp muschiul. (pielea era la partea inferioara pe tocator)
Feliile le-am taiat tot transversal.


Mamadeu(uu-uuu!)s Paparoade :D, nu conteaza de unde incepi sa-l filetezi. Important e sa ai un cutit bine ascutit (nu pune fetele la cheltuiala, ca merge chiar si cu unul ce are lama lata - am incercat ambele variante ! :D ) si sa respecti tehnica de taiere transversala - cum spuneai. Cutitul va culisa de la sine pe suprafata pielii, ceea ce nu-i posibil la o taiere perpendiculara.

(Carmella, incearca sa prinzi tehnica lui nea Pepin :D )

wELZO5JByfk


#26 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 January 2010 - 03:01 PM

Offtopic?
Posibil, dar on technique

:D :D :lol: :D :D :D :D :D :D :D :D :idea:

Ma musca sarpele ... pardon pestele :D sa incerc tehnica si pe o bucata de carne de vita.
Acum am scos-o din congelator.
Pana maine dimineata poate va dati cu parerea, ca inafara de de sare, zahar, piper (verde ?) ce unic condiment sa folosesc?
Coriandru? :D

Orice contributie e binevenita {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" />

Cum ati traduce voi in limba romana : dried cured? Sarare, conservare, marinare uscata, :lol: ... pastramizare ?
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#27 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 14 January 2010 - 03:11 PM

Deshidratare :D

#28 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 January 2010 - 08:04 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Azi am tocmit in marea viteza niste canapele pe crackers (notsalted) cu crema de branza cu verdeturi, o feliuta subtire de castraverde si feliute de pastrama de somon.
Tot incercam sa-i gasesc corespndentul in limba romana. :notworthy:
Pastrama mi se pare cel mai potrivit.

@Carmella:

Citeaza

Am incercat sa scot usor pielea, dar ea nu a fost de acord :lol:

Dumneaei - A mea, deh - :floare: are o vorba: "Trebuie sa convingi nu sa invingi"
Eu am inceput procedeul de jupuire dinspre coada cu un cutit subtire de filetat. Odata ce am desprins doi centrimetrii a mers usor caci foloseam efectul de razuire ridicand in acelasi timp muschiul. (pielea era la partea inferioara pe tocator)
Feliile le-am taiat tot transversal.


Maestre, taci si le faci. Felicitari! Sper ca nu ai fost dezamagit :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#29 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 14 January 2010 - 08:11 PM

W Mamadeus Paparotti a spus:

Offtopic?
Posibil, dar on technique

:floare: :P :D :P :P :P :P :lol: :D :D :D :P

Ma musca sarpele ... pardon pestele :D sa incerc tehnica si pe o bucata de carne de vita.
Acum am scos-o din congelator.
Pana maine dimineata poate va dati cu parerea, ca inafara de de sare, zahar, piper (verde ?) ce unic condiment sa folosesc?
Coriandru? :notworthy:

Orice contributie e binevenita {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" />

Cum ati traduce voi in limba romana : dried cured? Sarare, conservare, marinare uscata, :) ... pastramizare ?


Personal, am facut o experienta (reusita) cu piept de rata. Sare, zahar (mai putin decît la gravlax), piper, nucsoara.
Am lasat la marinat cam doua saptamîni, dupa care am atîrnat bucatile cu sfoara, de grinda, în magazie.
Belea a iesit! Sa dai cu caiula dupa cîini.

Cu vaca sînt mai circumspect, trebuie uscata foarte foarte bine si taiate în fîsii transparente.
Stella ar putea sa explice mai bine, e o specialitate de pe acolo si se cheama "Viande des Grisons".
Delicioasa la racleta, dar si simplu, cu o felie subtire de pîine sau un toast (si mai bine) si o aschie de unt (carnea trebuie sa fie foarte slaba).
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#30 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 15 January 2010 - 04:23 PM

Merci, Alexandre. Am prins curaj.
Am gasit pe net si o "Basterma" albaneza ce se apropie de gravlax unde imi displace un pic paleta prea larga de condimente. As dori sa simt gustul carnii de vita de data aceasta asa ca am renuntat - cu maxima parere de rau - la (g)usturoi & C-nie.

Am initiat azi experimentul.
Provizoriu o voi numi :floare: ... grav-ox. :lol:
Am taiat cateva felii de carne de vita transversal pe fibra; circa 1 cm grosime. Le-am sters perfect de umezeala.
In mojar am zdrobit o lingura de piper verde si m-am hotarat doar pentru un tandem de condimente cu aroma alpina. Cimbrisorul salbatic, cules de mine asta vara se pa pajistile alpine ale Muntilor Cibinului si fructe de ienupar.
La sfatul tau am redus proportia de zahar la circa o treime. In rest ca la somon.
Peste trei zile, timp in care voi intoarce carnea de pe o parte pe cealalta si nu o voi lasa sa balteasca in sucuri, voi desface mormantul (the grave, nespa? :D ) , voi desfasura mumia din "bandajele" de folie alimentara si o voi atarna la zvantat.

I'll be back! :ugeek:
Hasta lasagna baby! :salut:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#31 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 26 January 2010 - 02:22 PM

Azi a inceput odiseea gravlax-ului meu. :D

Imagine atasata: 59_d5a0f140b86537146e45b377a266f130.jpg

#32 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 26 January 2010 - 03:20 PM

Eataly a spus:

Azi a inceput odiseea gravlax-ului meu. :cheers:



Ai facut bine ca nu l-ai depus direct in farfurie . Nu-i consult - zic ardelenii - sa zaca in sucurile ce se scurg.
In afara de faptul ca fermenteaza se produce si o desicare, ce elimina din apa continuta in tesuturi si se ajunge la textura similara cu a pastramei
Eu l-am facut mumie in folie alimentara si asa l-am pus peste un castronel rasturnat asezat in castronul mare.
Mi-ai deschis glanda ...
Acum am la ce sa ma gandesc
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#33 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 26 January 2010 - 04:19 PM

Aha, ai gasit marar :cheers:
Abia astept sa vad produsul final :lol:

#34 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 26 January 2010 - 04:32 PM

Shhhh! Am gasit uscat , dar sa nu zici la nimeni, binee? :cheers:

#35 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 28 January 2010 - 02:37 PM

Si asa se termina odiseea gravlax-ului meu.In modul cat se poate de sublim.
;)

Aici m-a ajutat Thomas. :D

Imagine atasata: 59_9271980d8e1d556f0e33543facae7caa.jpg

Productia la farfurie.

Imagine atasata: 59_7b35a76299b1caf93608bee60e3ea3ba.jpg

Perfectiune!

Imagine atasata: 59_1c2e940ec4cc2068bd863d8bcf2d7ea6.jpg

Salsa cumparata de gata de la Ikea Food! ;)

Imagine atasata: 59_19eceeabf5283e047891c1bd58b7a27b.jpg

Va multumesc la toti! :D

#36 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 28 January 2010 - 03:31 PM

Excelent arata! Bravo! :D
Da' ce somon grasut ai avut :D Sincera sa fiu, in locul tau as face sosul singura, mie sosurile alea de la Ikea nu mi-au placut ;)

#37 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 28 January 2010 - 03:57 PM

L-am luat de la ei cand am cumparat si gravlax de- a gata.Ce sa facem, mai si pacatuim. :D Nu-i rau la gust.

#38 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 28 January 2010 - 04:21 PM

M-am uitat aproape doua minute la fotografiile tale.
:floare: :floare: :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#39 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 28 January 2010 - 07:18 PM

Maaaaaaaaaaaaaaaaama, Eataly, ce gravlax ai facut... o minunatie... Sorina
Sorina

#40 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,059
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 January 2010 - 07:44 PM

Eataly a spus:

L-am luat de la ei cand am cumparat si gravlax de- a gata.Ce sa facem, mai si pacatuim. :floare: Nu-i rau la gust.

Dupa ce o sa-l faci tu sa ne zici si ce diferenta gasesti intre cel cumparat si cel facut. Mi se pare deschis la culoare asta cumparatu, e scris ce ingrediente are? Daca mai ai borcanul evident. :mrgreen:

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi