Forum Culinar: Somon gravlax - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Somon gravlax

#61 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 21 February 2010 - 10:00 PM

Sursild- sushi? :)
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.

BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#62 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 21 February 2010 - 10:02 PM

Vezi postareaEataly, la 20 February 2010 - 07:42 PM, a spus:

Concluzii:
eu il prefer cu sosul de smantana , consoarta cu mustar!

Multumesc Alexandru pentru pont.


Eataly, ce sa mai zic? :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#63 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 21 February 2010 - 10:45 PM

Vezi postareaAlexandru, la 21 February 2010 - 10:00 PM, a spus:

Sursild- sushi? :(
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.

BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.


Nici pomeneala ! :)

Sursild [surşild] - la nordici, nu sint altceva decit fileuri de hering marinate, asa cum cre' ca stii si tu :D ... cu apa otetita in care scapi din greseala niste zahar, boabe de piper, rondele de morcov + ceapa, foi de dafin, boabe de mustar si cuisoare (ultimele doua fiind optionale). :D

#64 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 22 February 2010 - 01:37 PM

Vezi postareauptown girl, la 21 February 2010 - 10:45 PM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 21 February 2010 - 10:00 PM, a spus:

Sursild- sushi? :)
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.

BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.


Nici pomeneala ! :D

Sursild [surşild] - la nordici, nu sint altceva decit fileuri de hering marinate, asa cum cre' ca stii si tu :D ... cu apa otetita in care scapi din greseala niste zahar, boabe de piper, rondele de morcov + ceapa, foi de dafin, boabe de mustar si cuisoare (ultimele doua fiind optionale). :)


Eh, nu de pomana aminteam punctul de pornire pentru sushi care era o forma ancestrala de conservare a pestelui între straturi de orez si sare.
Fermentarea orezului genera acid lactic si aminoacizii carora le datoram gustul "umami", al cincilea gust.
Pe vremea aceea orezul folosit pentru conservare se arunca si se consuma doar pestele.
Mai exista si acum rari artizani care fabrica asemenea peste conservat sub apelativul "nare-sushi" si "funa-sushi".
Mai tîrziu, prin sec XIV, s-a raspîndit practica adaugarii de otet de orez, pentru ameliorarea conservarii.
Forma actuala de sushi este relativ recenta, aparuta pe la începutul sec XIX.
Deci distanta nu mi se pare chiar asa enorma între sushi de la origini si sursild (btw, cuvîntul "sushi" înseamna ad literam "este acru").
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#65 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 05 April 2010 - 07:36 PM

Am facut si eu reteta lui Alexandru si a iesit foarte gustos! l-am servit la gustarile de Pasti cu smantana si marar.

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127048876563.jpg

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-613-127048881783.jpg

#66 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 20 February 2011 - 11:51 PM

Scot topicul la aer cu un carpaccio de somon - varul primar al gravlax-ului :sad1:

(warning: nu se prepara in cantitati industriale decit doar daca vreti sa hraniti intreg cartierul ! :evil3: prin urmare pt. 3-4 persoane, 100 g fileu de somon proaspat e suficient ... sa nu se ingrase ! :rolleyes: )

inainte de a o fileta cit mai subtire posibil, bucata de somon se da pt. 30' la congelator, iar apoi se sareaza dupa gust, se condimenteaza cu marar proaspat (cine n-are, pune ca mine de-ala uscat ! :P ), 1/2 lg boabe de piper roz si 1 Lg de capere


Imagine postata

imediat se stropeste totul cu o emulsie din 2 Lg zeama de lamiie + 2 Lg ulei de masline

Imagine postata

dupa vreo 10-15', feliile de somon isi schimba vizibil culoarea - devenind palide, saracele ! :P, dar sint numai bune de infulecat ca aperitiv !!! :violent1:

Imagine postata

pofta mare ! :drool:

Imagine postata

p.s. cine doreste le poate servi si cu un sos de iaurt/smintina cu hrean



#67 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2011 - 10:46 PM

Pentru a-l face asa trebuie sa gasesc un somon dintr-ala fain care-mi face cu ochiul :rolleyes:

#68 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 March 2011 - 10:49 PM

Arata bun rau!Si eu sper sa gasesc o bucata de somon proaspat de tot!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#69 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 10 March 2011 - 11:37 PM

Arata grozav! Imi place mult tartarul asta :lol: ! Si somonul marinat imi place tareee :rolleyes: ! Tartarul e reteta mai rapida si mai dietetica (fara sare, zahar). Problema e ca somonul, de preparat, tb sa fie extrem de proaspat ... si aici mi-e teama sa nu iau plasa :lol:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#70 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 07 January 2013 - 10:35 AM

de sarbatori am avut ca finger food minirulade cu brinza philadelphia, gravlax si sos de mustar infasurate in lefser (un soi de lipii)

Imagine postata

si tartine cu rakfisk (un var primar de-al gravlax-ului, buuuun, dar
ingrozitooooor de puturos - ca miros, iti muta nasul din loc !!! :rolleyes: )

Imagine postata



#71 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 07 January 2013 - 11:00 AM

rakfiskul este ala mai inchis la culoare sau cel roz??
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#72 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 07 January 2013 - 11:08 AM

Vezi postareazerda, la 07 January 2013 - 11:00 AM, a spus:

rakfiskul este ala mai inchis la culoare sau cel roz??


e ala roz, servit simplu cu o lingurita de smintina condimentata cu marar uscat. :bounce:

ala inchis la culoare e o pastramioara din piept de rata, da' n-aveam cum s-o decupez din poza. :rolleyes:

#73 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 07 January 2013 - 12:16 PM

Ma miram cum era asa de inchisa la culoare. am mai auzit de raskfisk, am niste amici unii nu s-au putut atinge de el, unii si-au luat si acasa.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#74 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,054
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 January 2013 - 11:01 PM

Gind la gind cu bucurie, si noi gravad lax in seara de Ajun
Imagine postata
si minirulade si eu doar ca am pus somon afumat, un fir de smintina cit sa se inmoaie in tortilla de griu
Imagine postata

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi