Tortul - o arta sau nu ... invatam incet
Postat 28 October 2010 - 02:47 PM
Yours4ever felicitari! Torturi deosebite!
Postat 28 October 2010 - 05:11 PM
gabrenia, la 28 October 2010 - 12:20 PM, a spus:
Pentru cine a intrebat cum se scot petele de pe pasta de zahar(ca nu mai stiu,am citit multe msj si nu mai tin minte) incearca cu alcool alb,vodka de obicei cu un tamponel de ce vrei tu dar sa nu lase scame si schimbi tamponul si sergi usor pana dispare pata,garantat iese.Pupici!Edit ca am vazut acum,Dana,tu erai!
Buna Gabrenia! Multumesc, multumesc mult...daca imi iese pasta bine, pe urma am dispozitie mai buna sa stau sa decorez! Cred ca toate prajiturile cu foi cu miere sunt bune rau!Mie cel putin imi plac...mai dulci dar merg!
Si da...eu sunt cu petele ...parca-s in reclama la detergenti!

Multumesc pentru sugestie ...trebuie sa ma aprovizionez cu ceva alcool alb

Postat 28 October 2010 - 06:01 PM
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de Anca_B: 28 October 2010 - 06:09 PM
Postat 29 October 2010 - 07:07 AM

Foarte frumos tortul tau, imi place ca l-ai lasat asa simplu, eu cat incerc si tot reusesc sa la incarc, sa le mai adaug o floricica, o funda ceva, desi stiu si eu ca simplu e mai frumos.
Vrabiuta, Dani_ela,Livia imi plac torturile. Vad ca ati trecut toate pe cutii de cadouri, sunt tot mai reusite. As mai fi avut cate ceva de intrebat la fiecare dar nu m-am descurcat cu multiquote

Si va multumesc si eu pentru sfaturile cu stersul petelor.
Anca_B, spune-ne si noua de unde, cat, cum? Ca eu sfaturi nu pot sa-ti dau, nu am folosit niciodata asa ceva, dar m-ar interesa si pe mine
Ce mai stiti de Gloxinia, Ramo Lissa, vad ca au disparut

Postat 29 October 2010 - 07:28 AM
gabrenia, la 28 October 2010 - 12:20 PM, a spus:
[b]Gabrenia doamne...nici gand sa ma supar!!!!

Iar nepotelele mele sunt intra-adevar superbe si le iubesc enorm!!!
Postat 29 October 2010 - 08:29 AM
tango, la 29 October 2010 - 07:07 AM, a spus:

Foarte frumos tortul tau, imi place ca l-ai lasat asa simplu, eu cat incerc si tot reusesc sa la incarc, sa le mai adaug o floricica, o funda ceva, desi stiu si eu ca simplu e mai frumos.
Ce mai stiti de Gloxinia, Ramo Lissa, vad ca au disparut

Da, intr-adevar pe aici e plin de smantana pentru frisca...numai ca eu am avut rateuri cu cele la cutie de 1l...nu stiu cum reusesc...parca la cele mici de 200ml nu prea mi s-a intamplat!

Pentru tort eu mai vroiam 2 floricele...dar nu m-am incadrat bine cu timpul ca deja trebuia sa plec cu "cadoul"! Dar ma bucur ca v-a placut!

Sunt in asentimentul tau in ceea ce le priveste pe fete! Parca Ramo avea pe 16 un tort de nunta si asteptam cu nerabdare sa vad ce-a mai facut! Sper sa fie totul bine!

Postat 29 October 2010 - 08:52 AM
Anca_B, la 28 October 2010 - 06:01 PM, a spus:
Buna Anca, eu am facut comanda de crimper-ele acestea si mi-au venit aseara , cat vor rezista nu stiu dar am incercat pe o bucatica de pasta si chiar mi-a placut cum lucreaza , acum astept sa vad pe un tort cum sunt. Mi s-a parut totusi cam subtiri la partea acea care ciupeste (mov). Intradevar ca pret sunt convenabile. Deseara cand ajung acasa fac poze si i-ti arat fiecare cum lucreaza, Sper sa-ti fie de ajutor in a te hotara. O zi buna.
Sunt de la Lumea Basmelor si sunt 98 ron setul.
Postat 29 October 2010 - 09:15 AM
Oricine mai vine cu un sfat despre cum se lucreaza cu frisca e binevenit, mi-ar placea sa imi iasa si mie minunatii cum face Mimi, de exemplu. Ultima data am incercat sa ornez un tort pentru sotul meu, de-a dreptul jenant ce a iesit daca ma gandesc ce am intentionat sa fac. Mai ales ca am si strans-o de pe tort de cateva ori, ma si grabeam, cu pasta de zahar e mai usor, dar parca tot imi place frisca pe tort, e asa buuna,

Aici se vede cum am incercat sa netezesc frisca dupa sfatul lui Mimi, cu un cutit cu lama fierbine, intr-adevar functioneaza, dar am incercat sa mai fac un model deasupra si iar l-am stricat asa ca i-am trintit niste bombonele.

Postat 29 October 2010 - 10:22 AM
fetele-help me ! tre` sa fac pt maine un tort de haloin

Postat 29 October 2010 - 10:45 AM
dani_ela, la 29 October 2010 - 10:22 AM, a spus:

Daniela, frisca hulala o mixezi si apoi adaugi iaurtul? Sau de la inceput le mixezi pe amandoua?
Daca pui doar marginile cu cioco plastica...ca sa arate bine si in rest glazura?

Postat 29 October 2010 - 10:57 AM
tango, la 29 October 2010 - 09:15 AM, a spus:
Oricine mai vine cu un sfat despre cum se lucreaza cu frisca e binevenit, mi-ar placea sa imi iasa si mie minunatii cum face Mimi, de exemplu.
Tango, m-am straduit sa fie frisca rece rece, castronul rece, paletele mixerului reci! La un moment dat se taie!

Tortuletul facut de tine e frumusel...eu am facut unul, culmea era si comanda si vroia frisca naturala ca era pt 1 anisor....vai...imi venea sa fug cu el in lume!

Postat 29 October 2010 - 12:10 PM

Nu m-am gandit sa incerc varianta cu Hulala si iaurt, se bate bine? Stiu ca se orneaza mai usor cu frisca vegetala, dar multi prefera de cea naturala (inclusiv eu) si de asta imi tot bat capul. Dar suna bine si varianta ta cu iaurt, o sa incerc odata. Tu asa faci torturile tale? Nu ne pui si noua un exemplu?
Eu doar ce am invelit un tort in ciocolata plastica. La mine s-a taiat usor, nu au fost probleme. Nu se lipeste de dinti, si e si buna la gust (eu pasta de zahar nu o mananc, dar cioco plastica imi place, e ca si ciocolata normala, un pic mai moale).
Si eu tot cu ulei am intins-o, am incercat cu cacao dar era sa o stric, avea numai picatele de cacao pe ea si a si ramas cu pete, se vede in poza de aproape.
Eu am intins putin unt doar pe blatul de sus, nu stiam daca trebuie, dar m-am gandit ca o sa adere mai bine la blat si asa a fost. De margini nu stiu sa-ti spun, tortul meu a avut fustita, deci nu s-a atins de crema de ciocolata, dar nu cred ca ar fi fost probleme.
In concluzie, eu am fost multumita de ea, atata ca trebuie sa lucrezi la rece cu ea si cat mai repede, stii si tu ca se inmoaie repede.
Cu glazura si eu am aceeasi problema, nu imi ies marginile. Poate ne spune cineva un secret?
Postat 29 October 2010 - 01:27 PM

edit ca uitai sa te intreb ,tango (cum te cheama bre?):la un tort de vreo 2 kg cata cioco sa folosesc?
Aceasta postare a fost editata de dani_ela: 29 October 2010 - 01:29 PM
Postat 29 October 2010 - 02:10 PM

Nu stiu cat a avut tortul acoperit de mine, fiind facut in casa nu l-am cantarit (asa cum spuneai si tu, cand fac tortul pentru casa am asa o leneee...) dar cred ca avea aproape 3 kg. Si cioco am folosit vreo 350 g, dar a fost cam la limita.
Te-am lamurit, nu-i asa? inca stau prost la calculat cantitati eu as spune sa folosesti vreo 400 g cioco la 2 kg de tort, mai bine sa ramana decat sa ma pomenesti ca nu ti-a ajuns. Si de restul faci niste floricele ca ale lui Punticu.
Multumesc pentru explicatiile cu frisca, o incerc cu prima ocazie.
Postat 29 October 2010 - 02:18 PM

Se taie bine merci, eu am adus la lucru de cateva ori tort acoperit cu plastelina. Am taiat cu un cutit obisnuit, clar nu era cald ca nu aveam unde sa-l incalzesc.
Eu o framant si o intind cu cacao. Cu ulei mie nu mi-a iesit nimic si m-am si enervat groaznic. Pentru mine cu cacao e the best. Nu poti spune ca se intinde ca pasta de zahar pentru ca are o alta consistenta dar e super de lucrat cu ea. Cel putin mie imi place foarte. O sa iti trebuiasca un pic de forta pana o lucrezi si framanti cand te apuci de ea. O tai in bucati mai mici si o framanti pana se mai incalzeste un pic si o lucrezi mai usor apoi cand ai adunat-o pe toata la un loc o mai framanti un pic cu cacao. Daca e cacao inchisa la culoare e si mai bine. Si tot asa o si intind, presar masa cu un pic de cacao si mai presar pe ea ca sa nu mi se lipeasca sucitorul.
Tortul e pregatit ca de obicei de imbracat, la mine cu foaie pandispan si uns cu unt.
Postat 29 October 2010 - 02:23 PM
tango, la 29 October 2010 - 12:10 PM, a spus:

Nu m-am gandit sa incerc varianta cu Hulala si iaurt, se bate bine? Stiu ca se orneaza mai usor cu frisca vegetala, dar multi prefera de cea naturala (inclusiv eu) si de asta imi tot bat capul. Dar suna bine si varianta ta cu iaurt, o sa incerc odata. Tu asa faci torturile tale? Nu ne pui si noua un exemplu?
Eu doar ce am invelit un tort in ciocolata plastica. La mine s-a taiat usor, nu au fost probleme. Nu se lipeste de dinti, si e si buna la gust (eu pasta de zahar nu o mananc, dar cioco plastica imi place, e ca si ciocolata normala, un pic mai moale).
Si eu tot cu ulei am intins-o, am incercat cu cacao dar era sa o stric, avea numai picatele de cacao pe ea si a si ramas cu pete, se vede in poza de aproape.
Eu am intins putin unt doar pe blatul de sus, nu stiam daca trebuie, dar m-am gandit ca o sa adere mai bine la blat si asa a fost. De margini nu stiu sa-ti spun, tortul meu a avut fustita, deci nu s-a atins de crema de ciocolata, dar nu cred ca ar fi fost probleme.
In concluzie, eu am fost multumita de ea, atata ca trebuie sa lucrezi la rece cu ea si cat mai repede, stii si tu ca se inmoaie repede.
Cu glazura si eu am aceeasi problema, nu imi ies marginile. Poate ne spune cineva un secret?
Cred ca tine de tipul de ciocolata. Acum am lucrat cu ciocolata menaj si ma rugam de ea sa se mai incalzeasca

Din cauza ciocolatei cred ca ti se incalzea asa pasta si nu puteai sa o framanti cum trebuie. Ciocolata menaj are nevoie de temperatura mai mare ca sa se topeasca fata de cea pe care o mancam noi in mod obisnuit.
Postat 29 October 2010 - 05:26 PM
Eu vin cu inca 2 torturi:
unul pt o nunta de argint, 2 soti care maine serbeaza 25 ani de casnicie

blat cu nuca, crema caramel cu nuci si cu bucati de nuca caramelizata

blat simplu, caramel cu nuci si mousse de ciocolata alba
Gabrenia da am congelat blaturi gata taiate, s-au pastrat foarte bine, eu le-am dezghetat in frigider. Tortul cu fructe l-am bagat cu tot cu crema la congelator. Ma grabeam foarte tare, iar crema s-ar fi intarit in 3-4 ore in frigider, in conge a fost tare in mai putin de 30 minute.
Raluca foarte frumos trenul si tortul, imi place mult!
Si eu amestec frisca cu iaurt sau chiar smantana normala (nu pt frisca). Uneori daca tortul trebuie tinut mai mult la frigider si nu consumat imediat, pun putina gelatina in frisca gata batuta, stabilizeaza frisca si nu mai crapa pe tort.
Postat 29 October 2010 - 10:15 PM

Tango, sau mai bine ...Alina (am o prietena cu numele asta)

Livia, foarte foarte frumoase torturile! Minunat de bine ai ales decorul... simplu, alb , imaculat, discret, pe masura aniversarii celor 2!

Postat 29 October 2010 - 10:25 PM
azi, un belly cake, o tentativa de tort Palermo, cu cateva modificari, imbracat in piele de cioco a la Dora, dar cu lipsa ingrediente ca si gum si glicerina si in loc de shortening am pus unt frecat cu zahar ce mi'a ramas de la alt tort. A iesit ceva, s'a lucrat tare bine, am lucrat'o cu zahar pe masa.