Forum Culinar: Somon la gratar - Forum Culinar

Salt la continut

  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Somon la gratar sanatate curata ... :))

#21 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 06 February 2010 - 03:06 AM

am sa pun si eu aici somonul facut alaltaieri tot la gratar dar marinat inainte in ulei, lamaie,usturoi si rozmarin si servit cu sos de smantana si usturoi si piureul meu. reteta de piure aici.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-592-126541714405.jpg

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-592-126541717962.jpg
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#22 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 06 February 2010 - 05:44 AM

Stind odata la magazin sa cumpar somon,doi in fata mea schimbau retete de facut somonul la gratar.
De atunci numai asa il fac: Cumpar sau tai fripturi de cca 2 cm grosime.Amestec unt cu usturoi zdrobit(la noi untul e sarat).Cu untul asta frec feliile de somon si le las in frigider minim 2-3 ore-poate sta si peste noapte-Incing bine gratarul.Am o placa de fonta afara pe ochiul gratarului.Cind e incinsa pun somonul si las 3 minute pe o parte si 3 min pe partea cealalta(il pun asa cu untul pe el)S-ar putea sa va placa mai sarat-noi sintem low salt.
Iese impecabil.Mie-mi place friptura medium-rare(mai rozalie)si exact asa iese.

Somonul e bun oricum de fapt.Mi-ai facut pofta!

#23 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 February 2010 - 01:32 PM

Vezi postareapansy, la 06 February 2010 - 03:06 AM, a spus:

am sa pun si eu aici somonul facut alaltaieri tot la gratar dar marinat inainte in ulei, lamaie,usturoi si rozmarin si servit cu sos de smantana si usturoi si piureul meu. reteta de piure aici.




Pansy, ce intrare frumoasa ti-ai facut cu somonul asta pe artaculinara ! :P Bine ai venit si multumesc pt. idee ! :D

#24 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 February 2010 - 01:38 PM

Vezi postareasacramento, la 06 February 2010 - 05:44 AM, a spus:

Stind odata la magazin sa cumpar somon,doi in fata mea schimbau retete de facut somonul la gratar.
De atunci numai asa il fac: Cumpar sau tai fripturi de cca 2 cm grosime.Amestec unt cu usturoi zdrobit(la noi untul e sarat).Cu untul asta frec feliile de somon si le las in frigider minim 2-3 ore-poate sta si peste noapte-Incing bine gratarul.Am o placa de fonta afara pe ochiul gratarului.Cind e incinsa pun somonul si las 3 minute pe o parte si 3 min pe partea cealalta(il pun asa cu untul pe el)S-ar putea sa va placa mai sarat-noi sintem low salt.
Iese impecabil.Mie-mi place friptura medium-rare(mai rozalie)si exact asa iese.

Somonul e bun oricum de fapt.Mi-ai facut pofta!


Sacramento, esti o comoara la casa omului cu gratar ! :D Pun in aplicare metoda asta cit de curind. Imagine postata

#25 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 06 February 2010 - 02:03 PM

Mie somonul nu-mi placea de nici o culoare. E prea dulce pentru papila mea gustativa in forma lui naturala. :D

Asta pana nu m-a invatat soacra-mea un truc. Feliile tapetate/frecate cu sare apoi tinute intr-o saramura minim 4 ore. Nu se pun alte adaosuri, tip marar, usturoi etc, doar sare. Somonul "murat" in felul acesta se poate pune pe gratar, ori se frige in tigaie cu un strop de ulei de masline, ori la cuptor, chiar si pané...mmmmmmm, asa DA!
Dispare acea dulceata complet si rezulta un gust divinal.
Preferatul meu e somonul pe gratar cu cartofi dulci fierti si apoi rumeniti in unt. :P

#26 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 June 2010 - 06:58 PM

Vezi postareauptown girl, la 06 February 2010 - 01:38 PM, a spus:


Sacramento, esti o comoara la casa omului cu gratar ! :) Pun in aplicare metoda asta cit de curind. Imagine postata


Sacramento, desi n-a fost cind s-a dorit, asta n-a schimbat cu nimic gustul bun al somonului frecat cu unt usturoiat :) si imi mentin prima afirmatie facuta. Merci mult pt. reteta. :)


Imagine postata



#27 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 07 June 2010 - 02:35 AM

Am o nelamurire inca. Poate am inteles io gresit. Somon dat cu unt?... Somonul ala plin de ulei somonesc este dat, suplimentar, cu unt?
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#28 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 07 June 2010 - 06:16 AM

Vezi postareauptown girl, la 06 June 2010 - 06:58 PM, a spus:

Vezi postareauptown girl, la 06 February 2010 - 01:38 PM, a spus:


Sacramento, esti o comoara la casa omului cu gratar ! =)) Pun in aplicare metoda asta cit de curind. Imagine postata


Sacramento, desi n-a fost cind s-a dorit, asta n-a schimbat cu nimic gustul bun al somonului frecat cu unt usturoiat =)) si imi mentin prima afirmatie facuta. Merci mult pt. reteta. =))


[


Arata...asa cum stiu!meserie... :occasion14:

Cred ca trebuie sa frec niste unt cu usturoi ca miine ...stiu ce gatesc =))

Multumesc pentru incredere.

#29 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 07 June 2010 - 06:17 AM

Vezi postareadragos, la 07 June 2010 - 02:35 AM, a spus:

Am o nelamurire inca. Poate am inteles io gresit. Somon dat cu unt?... Somonul ala plin de ulei somonesc este dat, suplimentar, cu unt?

Nu pot sa-ti spun unde merge grasimea,dar cind e gata e tare bun si nu-i asa gras cum ai crede!

#30 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 08 June 2010 - 10:45 AM

Vezi postareadragos, la 07 June 2010 - 02:35 AM, a spus:

Am o nelamurire inca. Poate am inteles io gresit. Somon dat cu unt?... Somonul ala plin de ulei somonesc este dat, suplimentar, cu unt?


Dragos, prima la mina: nu e vorba de un pachet de unt, ca nu facem crema pt. tort. ;) (la 4 fileuri de somon am folosit 1 Lg de unt la temp. camerei + 1 catel de usturoi presat)

Al 2-lea fault la fluierul piciorului: uleiul somonesc e plin de acizi grasi nesaturati care supusi la temperaturi ridicate si un timp indelungat isi modifica structura, astfel somonul devenind uscat pe gratar sau chiar si la cuptor (vezi pe pag. anterioara ce pateste Bebe adeseori). Untul nu face altceva decit sa-i pastreze umiditatea si sa-i dea o aroma aparte. :D

#31 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 08 June 2010 - 10:46 AM

Vezi postareasacramento, la 07 June 2010 - 06:16 AM, a spus:


Arata...asa cum stiu!meserie... ;)

Cred ca trebuie sa frec niste unt cu usturoi ca miine ...stiu ce gatesc :(

Multumesc pentru incredere.


Pofta mare ! :D

#32 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 08 June 2010 - 04:54 PM

Vezi postareauptown girl, la 08 June 2010 - 10:45 AM, a spus:

Vezi postareadragos, la 07 June 2010 - 02:35 AM, a spus:

Am o nelamurire inca. Poate am inteles io gresit. Somon dat cu unt?... Somonul ala plin de ulei somonesc este dat, suplimentar, cu unt?


Dragos, prima la mina: nu e vorba de un pachet de unt, ca nu facem crema pt. tort. :occasion14: (la 4 fileuri de somon am folosit 1 Lg de unt la temp. camerei + 1 catel de usturoi presat)

Al 2-lea fault la fluierul piciorului: uleiul somonesc e plin de acizi grasi nesaturati care supusi la temperaturi ridicate si un timp indelungat isi modifica structura, astfel somonul devinind uscat pe gratar sau chiar si la cuptor (vezi pe pag. anterioara ce pateste Bebe adeseori). Untul nu face altceva decit sa-i pastreze umiditatea si sa-i dea o aroma aparte. :occasion14:



D-aia somonul facut la gratar nu se lasa pana se usuca. Doar cat sa fie la mijloc "reavan".

Io ma lamurisem ca nu se foloseste un pachet de unt. Dar inca nu inteleg rostul untului in chestia asta. OK, usturoiul il inteleg.

Io insa n-as mai pune unt la somon. Chestie de gust personal. Asta neinsemnand insa ca reteta asta cu unt o bag in pamant. Era doar o parere de discutie. Asa mai invata omu' cate ceva.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#33 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 June 2010 - 07:55 PM

Dragos, nu-ti mai zic ca (pe linga zeama de la 1/2 lime + 2 lg dijon + 1 lg miere de albine + 1/2 lg marar uscat) am pus si 2 Lg de ulei in marinata pt. frigaruile de somon, ca o sa-mi zici ca te invat prostii. :huh: (mai bine fa-te ca nu-l vezi, pe el, uleiul ! :D)

Imagine postata

pofta mare ! :violent1:

Imagine postata



#34 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 22 June 2010 - 08:53 PM

Stricat somon pe frigarui. Pffffff!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Si mai pun si pariu ca nu baurati whisky.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#35 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 22 June 2010 - 09:37 PM

Vezi postareadragos, la 22 June 2010 - 08:53 PM, a spus:

Stricat somon pe frigarui. Pffffff!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


sanki, era froasfat fescuit! :P n-a avut timp sa se strice ... =))

Si mai pun si pariu ca nu baurati whisky.

p-asta de obicei il beau crevetii si scoicile la gratar. =))




(si mai pun pariu ca esti un mofturos la mincare =)) )

Imagine postata


Imagine postata

Imagine postata



#36 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 23 June 2010 - 01:25 AM

Vezi postareauptown girl, la 22 June 2010 - 07:55 PM, a spus:

Dragos, nu-ti mai zic ca (pe linga zeama de la 1/2 lime + 2 lg dijon + 1 lg miere de albine + 1/2 lg marar uscat) am pus si 2 Lg de ulei in marinata pt. frigaruile de somon, ca o sa-mi zici ca te invat prostii. =)) (mai bine fa-te ca nu-l vezi, pe el, uleiul ! :P)



pofta mare ! =))





DUDE...Ce faci?Mi-e rau... =))
(am glumit)Deci arata ...pfui!!!!

#37 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 23 June 2010 - 01:28 AM

Imagine postata




[/center]
[/quote]
Adica si frigaruile astea arata bestial.
Cum le marinezi si cit le tii pe gratar?

Multumesc a lot.

#38 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 23 June 2010 - 09:02 AM

Vezi postareasacramento, la 23 June 2010 - 01:28 AM, a spus:


Adica si frigaruile astea arata bestial.
Cum le marinezi si cit le tii pe gratar?

Multumesc a lot.


Sacramento, pt. marinata folosesti: 2 Lg ulei de susan, 1 Lg whisky (poate fi inlocuit cu zeama de lamiie sau vin alb), 1 catel de usturoi presat, 1 bucatica mica de ghimbir ras, sare/piper alb dupa gust.
Apoi ai 2 optiuni:
1) pui crevetii + scoicile impreuna cu marinata intr-o punga lasind totul 30' la frigider; apoi le aranjezi pe betisoarele/tepusele de frigarui si le lasi un pic pe o farfurie sa se scurga
2) pensulezi frigaruile pe toate partile cu marinata inainte de a-le pune pe gratar

Frigaruile se lasa pe gratar cam 3-4' pe caldura directa (adica in partea cea mai incinsa a gratarului) si apoi inca 2' pe caldura indirecta (adica le muti mai pe marginea gratarului, unde caldura nu e atit de puternica). Succes ! =))

#39 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,065
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 June 2010 - 09:29 AM

Splendide ambele, in cele cu somon chestiutele alea mici albe sunt cepusoare?

#40 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 23 June 2010 - 09:34 AM

Vezi postareaAdriana, la 23 June 2010 - 09:29 AM, a spus:

Splendide ambele, in cele cu somon chestiutele alea mici albe sunt cepusoare?


Da, seamana a cepulici. Arpagic murat oare?
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

Arata acest topic


  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi