Friptura de vitel in ulei
#1
Postat 04 February 2010 - 11:15 PM
Doza este de un pahar de ulei si sucul unei lamii la un chilogram de carne.
In ceea ce priveste carnea ca trebuie sa fie de vitel tinar nu de bou.
E o friptura usor de digerat, dupa ce a fost taiata felii si acoperita cu sosul rezultat decoratia platoului trebuie sa contina numai feliute de lamiie si citeva frunze de patrunjel, sugereaza autorul.
Bucata mea avea 1,2 kg
Am frecat carnea pe ambele părţi cu sare fină şi am pus-o în oala, este preferabil sa se foloseasca o oală antiaderentă cu fund gros
am vărsat peste ea un pahar şi jumătate de ulei deci cam 300 de ml, plus sucul unei lămîi
am pus o bucată de hîrtie de cuptor, capacul şi o greutate pe capac ca să nu iasă aburii, fiind prima data cînd o făceam nu mi-am permis să nu execut exact aşa cum scria în reţetă, deci aşa era scris că trebuie făcut cu oala eu aşa am făcut
Am pus apoi oala pe unul din focurile medii ca mărime ale aragazului, am făcut flacăra mică şi l-am uitat acolo, trebuia să îl las 3 ore pentru o bucată de carne de 1,5 kg, a mea fiind un pic mai mică, după 2 ore şi 40 de minute mi se părea că aud că sfîrîie aşa că am stins focul şi am deschis şi astfel se prezenta
A doua zi am scos bucata de carne şi am tăiat-o feliuţe subţirele cu maşina de tăiat felii
am pus sosul deasupra şi am încălzit la cuptor, este extrem de bun, cui îi place sosuleţul care e destul de uleios dar nu greţos poate abunda la servirea feliilor, mie nu-mi place aşa că l-am pus într-un borcan şi o să-l folosesc la altceva, carnea este extrem de fragedă şi de gustoasă dar este foarte slabă
#2
Postat 04 February 2010 - 11:16 PM
am pus-o cu uleiul si lamiia si sarea in oala
am copt 30 minute de cind a inceput sa fisiie, eu fac astfel: o pun la foc mare si cind incepe sa tiuie din chestia aceea pe unde iese presiunea, pun focul mic si incep sa socotesc timpul din acel moment
gata
sectiune
a iesit ca prima data adica moale si buna, dar trebuie pus deasupra sosuletu sau fara de care evident ca pare uscata pentru ca n-are deloc grasime
#3
Postat 04 February 2010 - 11:26 PM
Adriana, la 04 February 2010 - 11:16 PM, a spus:
Adriana arata f. bine friptura,oala minune de inox am si eu exact ca a ta,merge facuta carnea cu ulei sau sa pun si apa supa sau altceva?
Si carnea facuta asa merge si la vitel tone?,ca mi-e o pofta de mor de vitel tone....
#4
Postat 04 February 2010 - 11:31 PM
Merge sa o maninci calda cind o faci, dar o tai felii toata, si a doua zi o maninci rece cu sosul deasupra ca vitello tonnato.
#5
Postat 05 February 2010 - 03:46 PM
Sunt convins ca reteta este perfecta.
Ce vad in imagini arata impecabil.
Poate ma lamuresc corifeii forumului.
Eu stiam ca sarea fiind hidrofila extrage sucurile din carne, lipsind-o de o parte din savoare.
La supe s-ar pune sare, tocmai in scopul acesta, pentru a da gust lichidului, pentru fripturile suculente nu s-ar sara decat la sfarsit.
Correct me if I'm wrong, please.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#6
Postat 05 February 2010 - 05:20 PM
W Mamadeus Paparotti, la 05 February 2010 - 03:46 PM, a spus:
Sunt convins ca reteta este perfecta.
Ce vad in imagini arata impecabil.
Poate ma lamuresc corifeii forumului.
Eu stiam ca sarea fiind hidrofila extrage sucurile din carne, lipsind-o de o parte din savoare.
La supe s-ar pune sare, tocmai in scopul acesta, pentru a da gust lichidului, pentru fripturile suculente nu s-ar sara decat la sfarsit.
Correct me if I'm wrong, please.
Da,asa se spune,dar cred ca e "mai" valabil pentru carnurile care se fac scurt...desi eu si acolo sarez cîteodata,si sincera sa fiu nu am observat diferenta.Carnea de vita de exemplu,eu o cumpar maturata cel putin 2 saptamni la vid.. se topeeste în gura,cu sau fara sare de la început.Eu oricum o fac scurt,si daca rspecti "mutarea" pe o parte - apoi pe ai'lalta...si gata,nu se pierde niciun suc,ci ramîne moale.
La fineturi ca si fileul,poate acolo ar trebui sarat dupa...dar na,cine-s io ca sa comentez gusturile care oricum nu se discuta!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 05 February 2010 - 05:33 PM
#8
Postat 06 February 2010 - 05:16 PM
am facut-o ieri si am lasat-o pana azi in pace
azi, cu MARI EMOTII, am scos-o din "scutece" si am taiat-o felii.
rezultatul:
E FOARTE BUNA!
sotul meu, care a executat felierea, si-a lins degetele pana la coate si nu-l mai puteam scoate din cratita
insa
INSA
1.carnea a fost de vita, nu de vitel, deci nu pot jura ca a iesit chiar ca la carte
2.am facut-o intr-o oala Zepter, ca eu am avut nebunia sa am oale din astea si nu am niciuna de alt fel; asa incat m-am jucat o gramada ba aprinzand, ba stingand focul, ca stiti ca astea au mare inertie termica
dar, una peste alta, sunt multumita de rezultat si incurajata sa repet operatiunea, incercand sa o fac chiar cum e scris
o sa pun o poza imediat ce pot face, astazi noi am avut o zi infernala, oricum mai sunt felii ce pot fi pozate
MULTUMESC ADRIANA
#9
Postat 06 February 2010 - 11:23 PM
#10
Postat 06 February 2010 - 11:37 PM
eu adaug si ceapa, dupa varianta postata candva de Maya.
la sfarsit arunc uleiul (minus 2+3 linguri) si mixez ceapa in sos.
foarte bun!
#11
Postat 06 February 2010 - 11:50 PM
arcadia, la 06 February 2010 - 11:37 PM, a spus:
eu adaug si ceapa, dupa varianta postata candva de Maya.
la sfarsit arunc uleiul (minus 2+3 linguri) si mixez ceapa in sos.
foarte bun!
Eu fac si dupa varianta originala.Pe asta o tai subtire de tot si o folosesc si pe post de mezel,saua sa ca aperitiv,rece în sosul de ulei si lamîie.
Cu ai'lalta fac si eu sos cu ceapa ca tine,si o tai ceva mai gros.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 07 February 2010 - 12:45 AM
#13
Postat 08 February 2010 - 12:01 PM
#14
Postat 08 February 2010 - 12:54 PM
#15
Postat 11 February 2010 - 09:29 PM
de data asta am pus un piept intreg de curcan, de incercare
a iesit tot fff buna
acuma...trebuie sa ma intelegeti si pe mine : sunt in niste renovari ce par nesfarsite si credeti-ma ca cu pozele stau prost
mi-am adus aminte sa pozez abia cand Dan incepuse deja sa taie friptura, nici vorba sa fi facut de la inceput
deci se vede friptura taiata pe jumatate
feliile (ne)reusite - desi a fost legat, evident ca cele doua jumatati nu s-au sudat intre ele...
si cutia plina-ochi cu produsul final
multumesc, Adriana!
acum sa vad daca reusesc sa pun pozele, ca inca nu am citit cum se face )
#17
Postat 12 February 2010 - 12:19 AM
Ca sa incarci poze tre sa apesi aici jos sub Attachments, pe butonul din stinga, la mine è scris in italiana, la tine o fi Browse, dupa care o alegi de la tine din computer si apesi pe Attach this file, vezi ca o incarca si apoi apare dedesubt micuta, in acel moment apesi in dreapta unde e scris Add to post si in mesaj va apare scris attachment intre paranteze, aia e poza
#18
Postat 12 February 2010 - 08:29 AM
de exemplu acum astept de 10 minute sa se incarce - asa trebuie sa dureze??
#19
Postat 12 February 2010 - 01:32 PM
redivivus, la 12 February 2010 - 08:29 AM, a spus:
de exemplu acum astept de 10 minute sa se incarce - asa trebuie sa dureze??
Poate e mult prea mare poza. Ai incercat sa o micsorezi?
#20
Postat 12 February 2010 - 02:12 PM
redivivus, la 12 February 2010 - 08:29 AM, a spus:
de exemplu acum astept de 10 minute sa se incarce - asa trebuie sa dureze??
Inseamna ca poza are o rezolutie foarte mare si este foarte "grea". Trebuie sa le micsorezi inainte de a le atasa