Forum Culinar: Friptura de vitel in ulei - Forum Culinar

Salt la continut

  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Friptura de vitel in ulei

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 February 2010 - 11:15 PM

Reteta provine din cartea Il cuoco gentiluomo de Livio Cerini
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531674704.jpg
Doza este de un pahar de ulei si sucul unei lamii la un chilogram de carne.
In ceea ce priveste carnea ca trebuie sa fie de vitel tinar nu de bou.
E o friptura usor de digerat, dupa ce a fost taiata felii si acoperita cu sosul rezultat decoratia platoului trebuie sa contina numai feliute de lamiie si citeva frunze de patrunjel, sugereaza autorul.
Bucata mea avea 1,2 kg
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531783485.jpg
Am frecat carnea pe ambele părţi cu sare fină şi am pus-o în oala, este preferabil sa se foloseasca o oală antiaderentă cu fund gros
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531788274.jpg
am vărsat peste ea un pahar şi jumătate de ulei deci cam 300 de ml, plus sucul unei lămîi
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531790543.jpg
am pus o bucată de hîrtie de cuptor, capacul şi o greutate pe capac ca să nu iasă aburii, fiind prima data cînd o făceam nu mi-am permis să nu execut exact aşa cum scria în reţetă, deci aşa era scris că trebuie făcut cu oala eu aşa am făcut
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531798219.jpg
Am pus apoi oala pe unul din focurile medii ca mărime ale aragazului, am făcut flacăra mică şi l-am uitat acolo, trebuia să îl las 3 ore pentru o bucată de carne de 1,5 kg, a mea fiind un pic mai mică, după 2 ore şi 40 de minute mi se părea că aud că sfîrîie aşa că am stins focul şi am deschis şi astfel se prezenta
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531801292.jpg
A doua zi am scos bucata de carne şi am tăiat-o feliuţe subţirele cu maşina de tăiat felii
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531804303.jpg
am pus sosul deasupra şi am încălzit la cuptor, este extrem de bun, cui îi place sosuleţul care e destul de uleios dar nu greţos poate abunda la servirea feliilor, mie nu-mi place aşa că l-am pus într-un borcan şi o să-l folosesc la altceva, carnea este extrem de fragedă şi de gustoasă dar este foarte slabă
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-12653180954.jpg


#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 February 2010 - 11:16 PM

Am facut incercarea cu oala minune cu bucata asta
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531826236.jpg
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531829511.jpg
am pus-o cu uleiul si lamiia si sarea in oala
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531838816.jpg
am copt 30 minute de cind a inceput sa fisiie, eu fac astfel: o pun la foc mare si cind incepe sa tiuie din chestia aceea pe unde iese presiunea, pun focul mic si incep sa socotesc timpul din acel moment
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531850408.jpg
gata
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531852619.jpg
sectiune
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531859861.jpg
a iesit ca prima data adica moale si buna, dar trebuie pus deasupra sosuletu sau fara de care evident ca pare uscata pentru ca n-are deloc grasime
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126531864829.jpg


#3 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 04 February 2010 - 11:26 PM

Vezi postareaAdriana, la 04 February 2010 - 11:16 PM, a spus:

am facut incercarea cu oala minune, io zic ca iese bine.

Adriana arata f. bine friptura,oala minune de inox am si eu exact ca a ta,merge facuta carnea cu ulei sau sa pun si apa supa sau altceva?
Si carnea facuta asa merge si la vitel tone?,ca mi-e o pofta de mor de vitel tone.... :occasion15:

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 February 2010 - 11:31 PM

Friptura asta se face numai cu ulei.
Merge sa o maninci calda cind o faci, dar o tai felii toata, si a doua zi o maninci rece cu sosul deasupra ca vitello tonnato.

#5 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 05 February 2010 - 03:46 PM

Nici poveste sa ma gasesc tocmai eu sa-l critic pe Livio Cerini.
Sunt convins ca reteta este perfecta.
Ce vad in imagini arata impecabil.

Poate ma lamuresc corifeii forumului.
Eu stiam ca sarea fiind hidrofila extrage sucurile din carne, lipsind-o de o parte din savoare.
La supe s-ar pune sare, tocmai in scopul acesta, pentru a da gust lichidului, pentru fripturile suculente nu s-ar sara decat la sfarsit.
Correct me if I'm wrong, please.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#6 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 05 February 2010 - 05:20 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 05 February 2010 - 03:46 PM, a spus:

Nici poveste sa ma gasesc tocmai eu sa-l critic pe Livio Cerini.
Sunt convins ca reteta este perfecta.
Ce vad in imagini arata impecabil.

Poate ma lamuresc corifeii forumului.
Eu stiam ca sarea fiind hidrofila extrage sucurile din carne, lipsind-o de o parte din savoare.
La supe s-ar pune sare, tocmai in scopul acesta, pentru a da gust lichidului, pentru fripturile suculente nu s-ar sara decat la sfarsit.
Correct me if I'm wrong, please.


Da,asa se spune,dar cred ca e "mai" valabil pentru carnurile care se fac scurt...desi eu si acolo sarez cîteodata,si sincera sa fiu nu am observat diferenta.Carnea de vita de exemplu,eu o cumpar maturata cel putin 2 saptamni la vid.. se topeeste în gura,cu sau fara sare de la început.Eu oricum o fac scurt,si daca rspecti "mutarea" pe o parte - apoi pe ai'lalta...si gata,nu se pierde niciun suc,ci ramîne moale.

La fineturi ca si fileul,poate acolo ar trebui sarat dupa...dar na,cine-s io ca sa comentez gusturile care oricum nu se discuta! :biggrin:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#7 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 05 February 2010 - 05:33 PM

Si eu zic la fel, la foc rapid, tigaie sau gratar, carnea se si pune subtire taiata, de-aia daca ii pui sare iese sucul din ea si se face tare. La bucatile mari de carne nu mai e necesara aceasta precautie.

#8 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 06 February 2010 - 05:16 PM

gata! am facut-o
am facut-o ieri si am lasat-o pana azi in pace :floare:
azi, cu MARI EMOTII, am scos-o din "scutece" si am taiat-o felii.
rezultatul:
E FOARTE BUNA!
sotul meu, care a executat felierea, si-a lins degetele pana la coate si nu-l mai puteam scoate din cratita
insa
INSA
1.carnea a fost de vita, nu de vitel, deci nu pot jura ca a iesit chiar ca la carte
2.am facut-o intr-o oala Zepter, ca eu am avut nebunia sa am oale din astea si nu am niciuna de alt fel; asa incat m-am jucat o gramada ba aprinzand, ba stingand focul, ca stiti ca astea au mare inertie termica
dar, una peste alta, sunt multumita de rezultat si incurajata sa repet operatiunea, incercand sa o fac chiar cum e scris
o sa pun o poza imediat ce pot face, astazi noi am avut o zi infernala, oricum mai sunt felii ce pot fi pozate :pupic:
MULTUMESC ADRIANA

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 February 2010 - 11:23 PM

Cred ca sunt bune si oalele tale pentru ca au fundul gros, nu? deci ar trebui sa mearga bine, important e sa fie mereu flacara mica. Ma bucur ca v-a placut :iamwithstupid:

#10 Useril este offline   arcadia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 117
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationbrasov

Postat 06 February 2010 - 11:37 PM

adriana, nu stiu daca am zis vreodata multumesc pentru reteta asta pe care o fac deseori, deci spun acum. :thumleft:

eu adaug si ceapa, dupa varianta postata candva de Maya.

la sfarsit arunc uleiul (minus 2+3 linguri) si mixez ceapa in sos.

foarte bun! :iamwithstupid:

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 06 February 2010 - 11:50 PM

Vezi postareaarcadia, la 06 February 2010 - 11:37 PM, a spus:

adriana, nu stiu daca am zis vreodata multumesc pentru reteta asta pe care o fac deseori, deci spun acum. :thumleft:

eu adaug si ceapa, dupa varianta postata candva de Maya.

la sfarsit arunc uleiul (minus 2+3 linguri) si mixez ceapa in sos.

foarte bun! :iamwithstupid:

Eu fac si dupa varianta originala.Pe asta o tai subtire de tot si o folosesc si pe post de mezel,saua sa ca aperitiv,rece în sosul de ulei si lamîie.
Cu ai'lalta fac si eu sos cu ceapa ca tine,si o tai ceva mai gros.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 February 2010 - 12:45 AM

Tre sa-mi refreshez memoria ca nu mai tin minte care e ailalta dar ma bucur ca a devenit o reteta rasfacuta :occasion15:

#13 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 08 February 2010 - 12:01 PM

A da, poti sa pui pariu ca asa este.Este colacul meu de salvare cand vreau ceva bun si fara batai de cap.Stii cum vreau sa o incerc ? Cu o pulpa de miel.

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 February 2010 - 12:54 PM

Vezi postareaEataly, la 08 February 2010 - 12:01 PM, a spus:

A da, poti sa pui pariu ca asa este.Este colacul meu de salvare cand vreau ceva bun si fara batai de cap.Stii cum vreau sa o incerc ? Cu o pulpa de miel.

Probabil o sa trebuiasca sa maresti timpul, dupa ce experimentezi sa ne zici si noua!

#15 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 11 February 2010 - 09:29 PM

am mai comis-o o data!
de data asta am pus un piept intreg de curcan, de incercare
a iesit tot fff buna
acuma...trebuie sa ma intelegeti si pe mine : sunt in niste renovari ce par nesfarsite si credeti-ma ca cu pozele stau prost
mi-am adus aminte sa pozez abia cand Dan incepuse deja sa taie friptura, nici vorba sa fi facut de la inceput
deci se vede friptura taiata pe jumatate :unsure:
feliile (ne)reusite - desi a fost legat, evident ca cele doua jumatati nu s-au sudat intre ele...
si cutia plina-ochi cu produsul final
multumesc, Adriana!
acum sa vad daca reusesc sa pun pozele, ca inca nu am citit cum se face :sad1:)

#16 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 11 February 2010 - 09:46 PM

pfffffffffff, nu reusesc!! help!

#17 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 12 February 2010 - 12:19 AM

Bine, deja ai trecut la experimente.
Ca sa incarci poze tre sa apesi aici jos sub Attachments, pe butonul din stinga, la mine è scris in italiana, la tine o fi Browse, dupa care o alegi de la tine din computer si apesi pe Attach this file, vezi ca o incarca si apoi apare dedesubt micuta, in acel moment apesi in dreapta unde e scris Add to post si in mesaj va apare scris attachment intre paranteze, aia e poza :occasion14:

#18 Useril este offline   redivivus 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 713
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationIsrael

Postat 12 February 2010 - 08:29 AM

Adriana, sa stii ca am incercat EXACT cum spui, dar incarcarea pozei dureaza ATAT de mult, incat sunt sigura ca ceva nu e in ordine
de exemplu acum astept de 10 minute sa se incarce - asa trebuie sa dureze??

#19 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 12 February 2010 - 01:32 PM

Vezi postarearedivivus, la 12 February 2010 - 08:29 AM, a spus:

Adriana, sa stii ca am incercat EXACT cum spui, dar incarcarea pozei dureaza ATAT de mult, incat sunt sigura ca ceva nu e in ordine
de exemplu acum astept de 10 minute sa se incarce - asa trebuie sa dureze??



Poate e mult prea mare poza. Ai incercat sa o micsorezi?

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 12 February 2010 - 02:12 PM

Vezi postarearedivivus, la 12 February 2010 - 08:29 AM, a spus:

Adriana, sa stii ca am incercat EXACT cum spui, dar incarcarea pozei dureaza ATAT de mult, incat sunt sigura ca ceva nu e in ordine
de exemplu acum astept de 10 minute sa se incarce - asa trebuie sa dureze??

Inseamna ca poza are o rezolutie foarte mare si este foarte "grea". Trebuie sa le micsorezi inainte de a le atasa :scratch:

Arata acest topic


  • 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi