Friptura de porc (cu soric) si legume (dupa o reteta nemteasca)
#1
Postat 26 February 2010 - 11:42 PM
N-am stat prea mult pe ganduri si-am trecut la treaba! Am cumparat o bucata de carne de porc cu soric, de 1 kg, apoi am crestat soricul:
Am condimentat carnea cu: sare, piper, putina nucsoara si maghiran:
Am taiat marunt 2 cepe (in reteta scria praz, dar nu gasisem), 2 morcovi i-am taiat in cateva bucati mai lungi, usturoi pisat, am adaugat patrunjel proaspat si niste apa:
Carnea am pus-o in cratita si am bagat-o la cuptor la 180 de grade, pentru o ora si jumatate. Aproape de final, am rasturnat si-o bere peste carne (nu-ntreaga, a trebuit s-o verific sa nu fie veche, stricata, ori trezita ). Cat si-a facut berea datoria (in cuptor), am fiert rapid cateva paste, apoi am pus in farfurii cate-o felie-doua de carne, paste si apoi am presarat zeama lasata de carne in cratita si niste legume:
Foarte buna carnita! Se vede ca s-a fragezit - cand am taiat-o, a trebuit sa o manevrez cu foarte mare atentie, ca altfel se desfacea! Cred ca am tinut-o cam prea mult in cuptor. Dar pe noi nu ne-a deranjat!
#2
Postat 26 February 2010 - 11:47 PM
Felicitari ca arate tare apetisant
#3
Postat 26 February 2010 - 11:50 PM
Sophie, la 26 February 2010 - 11:47 PM, a spus:
Felicitari ca arate tare apetisant
Ups.... tre' sa-ti dau o tastatura noua, nu?
Eu abia acum am reusit sa-mi fac (cat de cat) ordine-n poze si acu' m-a troznit si harnicia cu postatul pe site! Friptura asta, spre exemplu, e din decembrie, dar am reusit sa-mi ametesc folderele si pozele ca mi-a luat ceva vreme pana le-am dat iar de cap si am trecut la aranjat! Asa ca acum.... postez!
Sa stii ca fripturica e si foarte gustoasa, nu doar apetisanta!
#4
Postat 04 March 2010 - 02:58 AM
http://panseluta-violet.blogspot.com/
#5
Postat 04 March 2010 - 01:19 PM
#6
Postat 10 March 2010 - 03:44 AM
http://panseluta-violet.blogspot.com/
#7
Postat 10 March 2010 - 11:40 AM
Daca te uiti la caut o reteta, prin noiembrie cautam exact reteta asta!
E exact ce am mancat in De , anul trecut!
Danke, Foxy!
#8
Postat 10 March 2010 - 01:13 PM
#9
Postat 10 March 2010 - 01:16 PM
Eataly, la 10 March 2010 - 11:40 AM, a spus:
Daca te uiti la caut o reteta, prin noiembrie cautam exact reteta asta!
E exact ce am mancat in De , anul trecut!
Danke, Foxy!
Nu stiu de ce n-ai vazut reteta pana acum, n-am idee... Poate ca n-ai frunzarit cum trebuie forumul.
Cu placere!
#10
Postat 18 March 2010 - 04:47 AM
peste legume sar, ca eu sunt adepta salatei
sau asa:
#11
Postat 18 March 2010 - 03:48 PM
zerda, la 18 March 2010 - 04:47 AM, a spus:
peste legume sar, ca eu sunt adepta salatei
sau asa:
Oau! Cum sa fie bine??? E super-bine!!!!!! Acu' am realizat ca io n-am pozat soricul, dupa ce s-a facut carnea, sclerozata de mine a facut-o lata! Da' las ca ai pus tu niste poze.... de-mi ploua-n gura!
Legumele nu-s musai, eu le-am pus ca sa le am si pe post de garnitura, dar si pentru ca asa zicea reteta si am zis sa fiu ciupil constiincios si sa respect ce zice acolo!
#12
Postat 18 March 2010 - 06:38 PM
#13
Postat 19 December 2010 - 07:27 PM
Eu am facut friptura intr-o varianta simplista. Bucata de costita de porc (2,2 kg), dupa ce i-am crestat soricul, am condimentat-o cu sare grunjoasa (Maldon) si piper sfarimat (am scapat cam mult tura asta ) si am lasat-o pt. 24 h la frigi. A doua zi am pus-o intr-o tava incapatoare deasupra unui cocolos din folie de aluminiu si am turnat 1 l de apa (in felul asta carnea se frige la abur si ramine frageda). Am dat tava la cuptorul preincalzit 180°C (pe ventilatie) timp de 1 h, iar dupa aceea am ridicat temperatura la 230°C si-am lasat in continuare friptura pt. inca 1 h la cuptor. In ultimele 30' am scos tava (cam din 10 in 10') si-am stropit soricul cu zeama din tava, ca sa iasa crocant.
am servit friptura linga o garnitura de varza calita cu chimen si cartofi fierti
Vreau sa incerc si varianta ta cit de curind. Numai ca legumele din tava cre' ca am sa le pasez printr-o sita si am sa ingros zeama cu niste maisena sa iasa un sos, pe care am sa-l fierb un pic.
#14
Postat 20 December 2010 - 08:26 PM
uptown girl, la 19 December 2010 - 07:27 PM, a spus:
Vreau sa incerc si varianta ta cit de curind. Numai ca legumele din tava cre' ca am sa le pasez printr-o sita si am sa ingros zeama cu niste maisena sa iasa un sos, pe care am sa-l fierb un pic.
Ce bunatate facusi.... Imi ploua-n gat! Bine ai facut ca ai scos topicu' de la naftalina. Chiar e sezonu' friptanelor acu'!
#15
Postat 20 December 2010 - 09:25 PM
#16
Postat 20 December 2010 - 10:21 PM
#19
Postat 24 December 2010 - 04:35 PM
si carnea de porc inainte de-a o da la cuptor pt. 1h (in tava am adaugat: 1l apa rece + 2 morcovi + 1 praz + 8 catei de usturoi in coaja)
intre timp m-am ocupat si de garnitura de varza rosie tocind-o ca o lady (cu manusi de unica folosinta, sa nu-mi pictez degetele intr-o nuanta de mov turbat )
(va urma )
#20
Postat 25 December 2010 - 12:26 PM
dupa 1h de stat la 180°C, am scos tava din cuptor
am intors carnea cu soricul in sus, am mai adaugat 2 dl de apa (ca scazusera simtitor cotele apelor, iar bere n-am avut ) si zdup! inapoi cu dinsa la cuptor avind grija sa ridic temp. acestuia la 200°C
booon ! - mi-am zis, las fripturisionul pt. juma' de ora sa stea linstit; hai sa vedem ce fac cu varza: intr-o cratita incapatoare am calit-o un pic in 2 Lg ulei de masline (virgine ca Maria pina in noaptea de Craciun ), iar apoi am acompaniat-o cu 2 esalote tocate (stiu, in planul secund apare si o bucatica dintr-o caisa
de fapt nu a fost niciun bai, ca dupa fo' 5' am adaugat 6 caise si 6 smochine, ambele uscate si tocate
am turnat imediat o solutie (din 2 Lg otet de vin rosu + 2 dl suc concentrat de coacaze + 2 dl vin rosu)
iar ca sa contrabalansez aciditatea solutiei mai sus mentionate, am scapat in cratita cu varza, 1 lg cu miere de albine
am amestecat totul bine si am lasat varza sa fiarba la foc mic pina cind a fost gata fripturisionul
aaa, sa nu uit: dupa 30' am ridicat temp. cuptorului la 230°C si am inceput sa stropesc soricul cu zeama din tava din 10 in 10' pina s-a rumenit frumos si-a devenit crocant
(to be continued)