Alexandru, la 25 August 2010 - 11:58 PM, a spus:
Ma tem ca în primul rînd în România ar trebui introdusa cultura excelentei în rîndul producatorilor de carne, de legume, etc.
Tarile care au o cultura gastronomica recunoscuta, pe baza aceasta au dezvoltat-o.
Nu poti sa ai o bucatarie recunoscuta fara producatori care sînt pasionati de cea ce fac.
Alexandru, aici din nou punct ochit, punct lovit, dar rau de tot! Cam ce procent din populatie crezi ca dupa perioada comunista cand nu gaseai alimentele minim nencesare traiului este interesata si informata despre un mod de alimentatie sanatos, despre continutul/valorile nutritive/nocivitatea/beneficiile alimentelor? Cred ca procentul este foarte foarte foarte mic.
A propos de ce spunea si
Pisoi sa-mi fac relatii pe la producatorii de produse agroalimentare in stare naturala. Multi dintre cei plecati din tara, inca mai au ideea ca in Romania mai exista baba Rada, care cultiva rosii, fasole verde, dovlecei etc in gradina nestropite si fara ingrasaminte, ori pasari de curte crescute doar cu boabe si buruieni. Tin sa va anunt ca nu mai exista situatii de acest fel.
Astfel, toti taranii in primele luni dau pasarilor faina de oase ("imbogatita" cu hormoni si antibiotice) pana cand intr-o luna se inalta si nu e in pericol sa moara (puiul trece de 1 kg intr-o luna cu acest tratament), dupa care il mai tine cateva saptamani pe boabe. Vorbind cu medicul meu de familie mi-a spus ca acesti hormoni + antibiotic se metabolizeaza practic in carne si oase, degeaba ulterior detoxifierea printr.o cura de boabe, degeaba procesele de preparare termica etc. Pe de alta parte daca nu ii dau aceste concentrate din 30 pasari raman cu 8 pentru ca mor una dupa alta, inclusiv daca le fac vaccinuri. Atunci taranul nu mai risca si fara "prea multa carte" prefera sa dea concentratele respective (nu se informeaza sau gandeste la consecinte), decat sa ii moara 80% din pasari.
Idem culturile agricole, fara pesticide si alte ingrasaminte organice nu au nici o sansa sa fie vandute pe piata alaturi de marul de 300 grame cu coaja intacta de Austria/Italia/Ungaria/Grecia etc.
Stii ca pana si ouale sunt nocive la noi (ouate de gaini crescute in baterii si hranite cu concentrate).
Apoi sa ne aplecam spre mezeluri, conserve carne. Cand in magazin vezi carnea (pulpe de pui etc)/mezelurile/conservele din Canada, din Ungaria etc la pret mai mic decat cele ale producatorilor din Romania ... ce tendinta are imediat cumparatorul roman (mult se vinde la restaurante, cantine, armata, spitale ... care oricum iau ce e mai ieftin, de multe ori chiar si prin spate = expirate la jumatate de pret) mai ales cel care nu a citit prea multe despre cultura hranei sanatoase, problema Eurilor, a ingrasamintelor chimice de sinteza, despre problema alimentatiei animalelor care metabolizeaza in carne produsii consumati (multe dintre concentratele de pe piata de la noi sunt deja expirate sau scoase din uz din alte tari si vandute la noi).
Eu nu stiu unde se mai regaseste aceasta situatie in prezent (populatie neinformata si producatori avizi de castiguri cu orice pret) si cum poate fi indreptata, dar situatia de azi asta este.
Cei plecati din tara, probabil nu stiu ca la noi nu mai gasesti de multi ani un taran-producator in piata, ci doar comercianti care Cumpara en-gros de la importatori de Turcia etc si vand in piete. Chiar si pe marginea drumului sunt tot comercianti cu produse agricole turcesti. Chiar si in zonele (Rucar-Bran, Muscel etc) altadata cu branzeturi (branza de burduf in coaja de bran, cascaval afumat etc) si mezeluri (carnati, pastrama de vanat) traditionale acum gasesti tot comercianti care iti vand blana ursului din padure. De asemenea, in targurile de produse eco organizate la Bucuresti sunt tot comercianti si nu producatori, iar produsele sunt aceleasi pe care le gasesti la Metro si la Selgros etc.
Din pacate aceasta este situatia actuala din RO, acum daca ma duc in piata nu gasesc un morcov, o piersica sau un mar de Romania ... am facu muuuulte cautari ... . Am pe cineva in piata de la care iau miere naturala si o sun si o rog sa ma ajute sa gasesc legume/fructe autohtone, orice este de sezon, si foarte rar gaseste sa imi ia vreun produs agro romanesc (fiind colega de piata nu o pacalesc), deci de cele mai multe ori pe eticheta e o ... gogonata. Insa se vede in supermarket unde nu pot sa scrie minciuni: nu e nimic romanesc la sectiunea legume - fructe, sau rar de tot sa gasesti cine stie ce ...
Deci, ramasesem la cultura excelentei in ceea ce priveste produsele agro-alimentare

Ia sa vedem ... deci? Cine din Romania poate numi un producator care intr-adevar produce BIO si unde il poti gasi? Lasand eticheta la o parte si vorbind de realitate ...