Dana, eu te-am pus sa cumperi telina, eu te scot din impas:
Supa crema de telina
Ingrediente pt 6-8 portii:
1 radacina telina de un kilogram (cu tot cu tije si frunze)
2 morcovi
1 ceapa medie
1 cartof
500 ml supa de legume
1 lingura de ulei EV
200 ml smantana dulce
sare si piper alb
crutoane pentru servire
Preparare: Curatati telina, morcovii si cartofii, si taiati-i cubulete. Spalati si rupeti frunzele de telina.
Curatati si taiati ceapa pestiori.
Sotati ceapa in ulei EV pana devine usor sticloasa.
Adaugati legumele, frunzele de telina, supa de legume si apa cat sa acopere legumele (cam 1,2 l).
Fierbeti legumele la foc mediu timp de 20 de minute.
Luati cratita de pe foc si pasati totul pana obtineti o crema.
Smantana dulce adaugati-o în blender peste legumele pasate.
Puneti totul la foc mic pana da din nou în clocot.
Asezonati cu sare si piper alb si luati de pe foc.
Supa de telina se serveste fierbinte, cu o lingura de smantana (optional) si crutoane, daca aveti dezlegare de la Dex

! Daca nu aveti de la el, va dau dezlegare sa serviti supa de telina cu un crevete jumbo la gratar deasupra!

Ei, nu te asteptai la acest final? Cred ca o prestezi.
Alte variante de servire: deasupra cu nuci sau bacon prajit, sau fasii de praz sotate în putin unt.
Daca vrei mai putine portii, of course micsoreaza cantitatile.
Supa crema de mazare cu telina
Ingrediente:• 1,5 litru supa de pui sau vita
• 600 grame de mazare boabe
• 1/2 radacina de telina
• 1 ceapa medie
• 1 lingura de ulei EV
• 1 lingurita praf de curry
• 300 ml iaurt
• 2 galbenusuri de ou
• 80 grame cascaval ras sau gruyere
• 1 lingurita de harissa (optional)
• sare
• piper
Preparare:
1. Se curata ceapa si telina.
2. Se taie ceapa si telina în cuburi mari.
3. Puneti uleiul într-o oala. Adaugati si sotati ceapa si telina. Stingeti cu supa.
4. Adaugati mazarea si fierbeti la foc mediu pana cand legumele sunt patrunse (20 min).
5. Faceti un liezon din galbenusurile de ou si iaurt.
6. Luati supa de pe foc si pasati-o în blender. Adaugati liezonul treptat în supa în timp ce pasati. Adaugati praful de curry.
Daca doriti o supa mai picanta, adaugati harissa în acest punct.
7. Puneti din nou supa la fiert, la foc mic si încalziti-o fara sa o fierbeti.
8. Asezonati cu sare si piper.
Serviti cu crutoane si cascaval ras.
Pentru aceasta reteta puteti folosi atat mazare proaspata, cat si congelata.
Servirea ca mai sus, in functie de dezlegare