Ce ati gatit astazi?
#12361
Postat 20 May 2019 - 10:22 PM
#12362
Postat 21 May 2019 - 09:03 AM
Lapona Enigel, la 20 May 2019 - 08:54 PM, a spus:
Eu nush ce fac uneori...ca imi ies perisoarele foarte vartoase...mie nu imi plac foarte carnoase. Ultima oara le-am facut dupa indicatiile lu' ma' care mi-a zis ca la un kg de carne (fifty-fifty) sa pun cateva linguri de orez...ni-or iesit taaari vartoasî.
Eu am observat ca daca le fac doar din carne de porc mai macra ies mai pufoase decat cele in amestec porc -vita! Mai adaug o ceapa cruda rasa fin in compozitie, pe langa orez cam 2-3linguri la 500g carne, ou si cimbru. Eu le fierb separat in apa si sare pana se umfla putin orezul apoi le transfer in apa cu legume si mai las sa fiarba si acolo cu legumele pana devin pufoase!
Aceasta postare a fost editata de mino: 21 May 2019 - 09:16 AM
#12363
Postat 21 May 2019 - 10:41 AM
Lapona Enigel, la 20 May 2019 - 08:54 PM, a spus:
Bunica m-a invatat sa nu le pun orez, ci paine muiata si stoarsa bine + oua (ca la chiftele).
Ies pufoase si usoare.
#12364
Postat 21 May 2019 - 11:45 AM
am luat sparanghel alb, azi il imprietenesc cu niste muschi de vitel, ceva unt si piper.
#12366
Postat 21 May 2019 - 01:07 PM
#12367
Postat 21 May 2019 - 01:10 PM
mino, la 21 May 2019 - 12:16 PM, a spus:
Subliniez si eu, Moata! Ia-ti un sos olandez, o sa iti placa. Se incalzeste separat si se pune pe sparanghelul fierbinte in farfurie.
@ Bella: Esti din zona Ardealului sau Banatului? Si nemtii fac Hackbällchen cu paine muiata, cartof ras etc. si le zice Klößchen
@ Mino: Si eu mai faceam asa din cand in cand, le fierbeam separat, dar acum le pun cand a fiert borsul cu zarzavatul tare si atunci pun si ardeiul gras si ceva verdeata, o parte o las sa o presar la final. Le las sa fiarba cam 25 de minute, le dau in clocot, eu nu sting aragazul cum face Geany, banuiesc ca il stinge ca sa nu fie fierte diferit, unele mai tare, altele mai putin. Dar vad ca ea le pune deodata in bors, eu stiu ca e ultimul pas inainte de a stinge focul si apoi verdeata pe deasupra.Asa a fost carnea mea porc si vita, si nu mi.a placut cum au iesit neam...o sa pun cum ai spus tu. Si cu ceapa rasa, buna idee! Eu le puneam verdeata tocata marunt.
De asta e misto sa ne mai schimbam retetele de baza,. E incredibil cat difera gustul aceleeasi mancari in functie de tehnica folosita, da da!
@ Moata: Mai poti adauga si niste cartofi noi facuti natur, cu sare si unt pe deasupra.
#12368
Postat 21 May 2019 - 01:27 PM

Am facut papardelle cu legume(vanata curatat pijama taiata rondele trasa la tigaie cu putin ulei de masline si rondele de dovlecel,fasii de ardei gras rosu,capacele de rosie,miezul facut separat sos cu sos de rosii ,usturoi,rosmarin ardei iute ,putin zahar putin vin alb,cateva maslinute...)

Si imprietenit totul,asa arata ''capodoperu''

#12370
Postat 21 May 2019 - 01:31 PM
#12372
Postat 21 May 2019 - 01:37 PM
#12373
Postat 21 May 2019 - 01:42 PM
Lapona Enigel, la 21 May 2019 - 01:10 PM, a spus:
@ Mino: Si eu mai faceam asa din cand in cand, le fierbeam separat, dar acum le pun cand a fiert borsul cu zarzavatul tare si atunci pun si ardeiul gras si ceva verdeata, o parte o las sa o presar la final. Le las sa fiarba cam 25 de minute, le dau in clocot, eu nu sting aragazul cum face Geany, banuiesc ca il stinge ca sa nu fie fierte diferit, unele mai tare, altele mai putin. Dar vad ca ea le pune deodata in bors, eu stiu ca e ultimul pas inainte de a stinge focul si apoi verdeata pe deasupra.Asa a fost carnea mea porc si vita, si nu mi.a placut cum au iesit neam...o sa pun cum ai spus tu. Si cu ceapa rasa, buna idee! Eu le puneam verdeata tocata marunt.
De asta e misto sa ne mai schimbam retetele de baza,. E incredibil cat difera gustul aceleeasi mancari in functie de tehnica folosita, da da!
Am inteles bine? Tu fierbi borsul cu legumele si apoi adaugi la fiert perisoarele? Mama mea care a fost bucatareasa m-a invatat sa adaug borsul cand sunt toate legumele +carnea fierte, altfel din cauza aciditatii (sper ca este corect) raman toate cam tari. De aceea și rosiile se pun ultimele la mancare, ca celelalte legume raman tari, din cauza lor. Iar perisoarele le fierb separat putin sa le pot spumui iar zeama o strecor si o adaug in ciorba!
Aceasta postare a fost editata de mino: 21 May 2019 - 02:04 PM
#12374
Postat 21 May 2019 - 01:46 PM
#12375
Postat 21 May 2019 - 01:47 PM
Lapona Enigel, la 21 May 2019 - 01:08 PM, a spus:
Bucuresteanca din mama in fiica... si in bunica!
Era doar un pont pentru perisoare pufoase.
Se vede ca nimic nu e nou sub soare... nici macar in farfurie
#12376
Postat 21 May 2019 - 02:15 PM
Lapona Enigel, la 21 May 2019 - 01:10 PM, a spus:
@ Mino: Si eu mai faceam asa din cand in cand, le fierbeam separat, dar acum le pun cand a fiert borsul cu zarzavatul tare si atunci pun si ardeiul gras si ceva verdeata, o parte o las sa o presar la final. Le las sa fiarba cam 25 de minute, le dau in clocot, eu nu sting aragazul cum face Geany, banuiesc ca il stinge ca sa nu fie fierte diferit, unele mai tare, altele mai putin. Dar vad ca ea le pune deodata in bors, eu stiu ca e ultimul pas inainte de a stinge focul si apoi verdeata pe deasupra.
Nu nu nu! poate nu m-am exprimat eu bine! eu pun la fiert osul ,spumuiesc, zama e fierbinte si clocoteste,opresc focul (asa procedez eu si la supa de galuste nu le pun in timp ce clocoteste apa) adaug perisoarele cate una pe cat posibil sa nu fie suprapuse,dau iar drumul la foc mic si incep sa spumuiec ,cand nu mai iese spuma pun legumele ,ceapa taiata marunt, ceva morcov razalit pe randeaua cu ochiuri fine si ce mai am ,albitura,ardei sau rosie daca e ,dau si astea un clocot 2 cu crengute de cimbru,apoi la sf. pun borsul dar il las si pe asta sa fiarba putin si verdeata cand sting focul o presar ,mai amestec o data in oala si gata asta e...
#12377
Postat 21 May 2019 - 06:40 PM
Fetelor, eu folosesc numele generic de bors la ce stiu ca se face din mosi stramosi, doar ca nu pun...bors
Altfel, da, cand am bors, il fieerb chiar separat cu cateva crengute de cimbru si il pun la final, dupa ce au fiert toate.
@ Bella, adevar grait-ai
mino, la 21 May 2019 - 01:31 PM, a spus:
Mmmm, poate nu e rau sa faceti o excursie prin Italia, in sud mai ales
@ Moata: Sunt convinsa ca stii deja, dar: sa fierbi sparanghelul ca pe paste, in apa clocotita cu sare, lasat cam 15 minute, facut al dente nu sa arate lesinat , ca ala din muraturi...si pune-l intr-o oala mai ingusta in picioare, adica sa fie cu varfurile-n sus , ideal sa nu intre in apa. Eu pun capac si las varfurile sa se faca practic la aburul care se produce
#12378
Postat 21 May 2019 - 07:01 PM
Cartofi "noi" à l'allemande
#12379
Postat 21 May 2019 - 08:27 PM
#12380
Postat 21 May 2019 - 08:39 PM

Tenderloin de vitel cu sparanghel si sos fleurette




Ajutor






