Postat 01 July 2020 - 05:01 PM
Si iese si super bun, zic papilele mele.
Sos mediteranean: ulei de masline la incins, in care se pune dupa dorinta si o nuca de unt, o jumate de ceapa tocata ( eu vreau sa predomine gustul de sos de rosii nu de ceapa, tu pui cat iti pofteste inimioara) , se taie cubulete un ardei gras rosu si se pune la calit, apoi rosioare dulci ( o mana buna) in sferturi/jumatati si le adaugi la calit si le lasi sa se "topeasca" , se adauga sos de rosii mai subtirel ori rosii pasate cat iti pofteste inima, eu pun cam 300 pana la 500 g un amestec de rosii pasate si un suc de rosii misto de la rusi care are si zahar in el, din ala de cocktail, se da focul la mic sa simmer , ii pui si un capacel, lasi vreo 10 minute, adaugi apoi cimbru (eu) , tu poti pune oregano ori thymian, sare, ceva zahar daca sosul e prea acid, piper si eu, uneori, langue d'oiseau sau piri piri, zdrobesti din zdrobitoarea aia de mana 2-3 catei de usturoi , iar pui capacul si mai lasi vreo 10 minute. La final poti adauga busuioc tocat din belsug. Eu, in lipsa, mai adaug chiar si patrunjel tocat, dar nu mai e mediteranean.
Daca faci paste, adaugi in el pastele al dente si mai lasi cateva minutele, stingi si lasi sub capac 5 minute sa se odihneasca. Vor absorbi frumos sosul, se vor imbiba cu el. Bune maxim!
Daca faci pui: dupa ce se incinge uleiul cu untul, la foc rapid, pui bucatelele de pui, le rumenesti frumos, sa fie aurii bine , pe toate partile si dupa aia se adauga restul si lasi la fiert. E super rapid si super bun.
Se poate folosi la fel de bine si pentru peste facut la cuptor, la tigaie etc. Turnat rapid peste el, lasat putin sa ia carnea sosul. Ca sa nu mai zic cum merge si cu paine proaspata...
Heave ho, buccaneers ;)