
Ce am copt azi!?!
#902
Postat 30 January 2013 - 07:00 PM
#903
Postat 30 January 2013 - 11:22 PM
[/quote]
Greseala (am dat reply gresit).
#904
Postat 31 January 2013 - 01:02 PM
Pt. umplutura am folosit 200 g mac macinat , 120 g zahar , 120 ml lapte , 50 g unt , 1 lingura gem de caise ( reteta originala spunea de piersici) , 50 g stafide , 1 lingura zeama de lamaie.
Am pus untul la topit intr-o cratita , am adaugat laptele , macul , zaharul , gemul , zeama de lamaie si stafidele si am amestecat bine , pe foc mic , pana cand "crema" a devenit lipicioasa , dar inca usor de intins .
Pt. aluat : 400 g faina , 120 g zahar , 100 ml apa calduta , 1 ou usor batut , 1 plic (7g) drojdie uscata , 60 g unt la temperatura camerei, 1/2 linmgurita sare .
Intr-un castron se pune drojdia , se adauga zaharul si apa si se amesteca bine. Untul se adauga peste faina , se amesteca cu mixerul ( cu mana in cazul meu

Aluatul se imparte in doua , se intinde cate o foaie din fiecare jumatate ( cam 20/25 cm fiecare ) , se intinde pe fiecare bucata umplututa de mac si se ruleaza. Se pun rulourile in tava si se lasa 20 minute .
Se ung deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte si se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade , cca. 35-40 de minute , pana devin aurii deasupra.
#905
Postat 31 January 2013 - 05:06 PM
izuk, la 31 January 2013 - 01:02 PM, a spus:
Pt. umplutura am folosit 200 g mac macinat , 120 g zahar , 120 ml lapte , 50 g unt , 1 lingura gem de caise ( reteta originala spunea de piersici) , 50 g stafide , 1 lingura zeama de lamaie.
Am pus untul la topit intr-o cratita , am adaugat laptele , macul , zaharul , gemul , zeama de lamaie si stafidele si am amestecat bine , pe foc mic , pana cand "crema" a devenit lipicioasa , dar inca usor de intins .
Pt. aluat : 400 g faina , 120 g zahar , 100 ml apa calduta , 1 ou usor batut , 1 plic (7g) drojdie uscata , 60 g unt la temperatura camerei, 1/2 linmgurita sare .
Intr-un castron se pune drojdia , se adauga zaharul si apa si se amesteca bine. Untul se adauga peste faina , se amesteca cu mixerul ( cu mana in cazul meu

Aluatul se imparte in doua , se intinde cate o foaie din fiecare jumatate ( cam 20/25 cm fiecare ) , se intinde pe fiecare bucata umplututa de mac si se ruleaza. Se pun rulourile in tava si se lasa 20 minute .
Se ung deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte si se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade , cca. 35-40 de minute , pana devin aurii deasupra.
Mersi pt reteta. Arata super!
De ce zici ca nu ti-a placut consistenta aluatului? Prea moale? prea tare?
#906
Postat 31 January 2013 - 06:14 PM
#908
Postat 01 February 2013 - 01:24 AM
#909
Postat 01 February 2013 - 10:13 AM
aura, la 01 February 2013 - 01:24 AM, a spus:
da. Fara iese cleioasa si tzapana.Problema glutenului este acolo unde persoana are intoleranta la gluten. Monti il accepta si daca stam sa ne gandim, este proteina graului si nu lasa glucidele sa se asimileze in plus mai scade si el din IG. Asta ramane la latitudinea fiecaruia daca adauga sau nu glutenul.
#910
Postat 01 February 2013 - 12:08 PM
Am gasit si faina si glutenul, ieri, asa ca am respectat intocmai
ingredientele, insa am pus doar 100g gluten.
Mie imi place sa o coc intr-o forma dreptunghiulara lata, asa imi plac feliile, dar de
data asta a crescut tare bine.
Merci pentru indicatii.
Painea ta de azi e fix aceeasi reteta?
Imagini atasate

#911
Postat 01 February 2013 - 01:29 PM
Carmen L, la 01 February 2013 - 10:08 AM, a spus:
Paine integrala bob intreg de grau cu 33% tarate de ovaz adaugata[/size]
800gr faina integrala grau intreg
400gr tarate ovaz rasnite
3 linguri de ulei de masline
700ml apa calda
120gr drojdie
sare 1 lingura plina
gluten 25o gr
33% este calculat la cantitatea totala faina+tarata +gluten =1,200kg.
Daca am calcula doar la faina ar fi evident 2 parti faina la 1 parte tarate fara cele continute in bobul de grau.
#912
Postat 01 February 2013 - 01:56 PM
paine din portia intreaga de amestec caci se mananca.
Multumesc frumos inca odata si multumesc si pentru a doua reteta


#913
Postat 01 February 2013 - 02:38 PM
Carmen L, la 01 February 2013 - 01:56 PM, a spus:
paine din portia intreaga de amestec caci se mananca.
Multumesc frumos inca odata si multumesc si pentru a doua reteta

Cu multa placere!
Painea integrala cu sau fara tarate este buna ptr toata lumea nu doar ptr cei ce doresc sa slabeasca parerea mea si a multor doftori.
Sa sti ca si a doua reteta chiar daca este alta proportie de tarate fata de prima este foarte bunaaa. Are coaja mai crocanta fata de prima reteta, miezul moale si foarte gustos.Sotul meu care bombanea la inceput, acum nu mai vrea decat paine de asta de a ''noastra'' cum zicea el si cea alba daca ii este cumva pofta.
Painea cu tarate sa sti ca este foarte buna si ptr tranzitul intestinal si ajuta si in diverticulita colonului sau previne.O sa fac si simpla integrala dar aia nu putem noi doua decat cu ulei de masline sau ulei de dovleac in schimb asta cu tarate o putem combina si cu grasimi. Am de gand sa fac o pizza cu reteta 2. Reteta 1 am trimis`o pe site official Monti sa vedem ce zic ei la proportiile alea dar asta a doua sunt ferm convinsa ca merge cu grasimi ptr ca cel putin 10% tarata(fibre) are si faina asta bob intreg+tarata adaugata de mine +glutenul care si ala scade din IG . Din reteta de pizza monti ingredientele sunt calculate 25% fibre (adica cam asa ar venii 750gr faina integrala de buna calitate +250 gr tarate). Deci nu are cum sa nu fie buna cel putin asta a doua.Eu zic ptr noi care nua vrem mult de slabit si dorim sa mincam sanatos.Dar, este clar 25% este valabil egal ca esti f1 sau f2 de wassa zic si nu vad acre ar fi problema ca nu faci wassa ci faci painea daca contine tot atata minim 25%. Eu zic ce am inteles citind in carte si intrebari si raspunsuri.
O impresie personala poate: imi place gustul painii integrale cu tarate de ovaz(de grau nu) este dulceaga si are un gust aparte chiar daca ar fi sa o maninci goala. Noi inca nu am mincat`o cu grasimi doar cu zacusca si in paralel ar trebuii sa fac si cate una integrala ptr ca sotul o papa si asta si ptr noi doua este importanta tare reteta 2:)) in plus o s aincerc si ceva praji cu ea.(zic asa doua painici ptr ca eu nu fac din faina multa nici una nici alta maxim din jumatate de kg o paine).
#914
Postat 01 February 2013 - 03:16 PM

Mie imi place si painea cu tarate de grau, ambele imi plac mult.

#915
Postat 05 February 2013 - 12:44 PM
Briose ptr mic dejun Monti 50/50 care se pot combina cu orice grasime.


Acu am picaturi puse`n ochi de doctor si cum nu pot sta, am pus de o pita integrala 33% dar cu suc de rosii in loc de apa, oregano si busuioc.
#916
Postat 05 February 2013 - 12:54 PM
Nu are rost sa fotografiez ca arata la fel, eu aproape zilnic coc paine,
iar din aceasta integrala cu tarate de cand ai pus reteta nu imi lipseste,
eu si sotul din asta mancam si ne place mult.

#917
Postat 05 February 2013 - 01:01 PM
deci tu ce crezi, daca n-ai intoleranta la gluten, nu face rau? ma gandesc ca la cantitatea pe care-o folosesti tu in paine, e mult mai mult decat ai consuma in mod normal

#918
Postat 05 February 2013 - 01:14 PM
moatza, la 05 February 2013 - 01:01 PM, a spus:
deci tu ce crezi, daca n-ai intoleranta la gluten, nu face rau? ma gandesc ca la cantitatea pe care-o folosesti tu in paine, e mult mai mult decat ai consuma in mod normal

Trebuie sa iei in calcul ca pui taratele multe si drojdie la fel trebuie mai multa ptr ca este un aluat greu. Nu se simte drojdia la gust in aluat.
Nu, nu am intoleranta la gluten. Nu il pot folosii doar persoanele care au intoleranta la gluten.
Glutenul este proteina graului. Conteaza foarte mult cum dozezi cantitatea sa nu iese painica prea elastica(asta este reusita mea cu painica asta 50/50 ptr ca a iesit perfecta in tot). Nu imi plac painicile cu tarate de grau si folosesc cele de ovaz care sunt dulci nu amare. Sa sti ca probe am facut pina am ametit ptr ca vroiam si painica de asta ptr ca imi era pofta de toast cu cascaval si cu integrala nu puteam. Se poate da si alta forma la painica dar eu, le`am facut in forma de briosa. O sa mai fac asa gen celelalte care le am facut (gen mini ciabatta) ptr ca este suficient la un mic dejun ptr ca este foarte satioasa. Ma enerveaza ca trec prea repede (le maninca barbatu meu de nu ai vazut de alea).
Gramajul vine mic daca imparti in mod egal aluatul si este suficient ptr o masa.

#919
Postat 05 February 2013 - 01:33 PM
intrebarea ar fi amestecat in faina integrala si tarate, nu face rau? sau
trebuie sa-l adaugam in cantitate mai mica sau pana la urma urmei deloc.
Cred ca asta intreba si moata.
Categoric vreau sa coc mereu sa am in casa painea asta integrala caci ne
place si e sanatoasa, dar daca glutenul adaugat are si o parte mai putin sanatoasa
prefer sa mananc o felie mai putin pufoasa- cum imi iesea pana acum- dar sanatoasa.

#920
Postat 05 February 2013 - 02:08 PM
Carmen L, la 05 February 2013 - 01:33 PM, a spus:
intrebarea ar fi amestecat in faina integrala si tarate, nu face rau? sau
trebuie sa-l adaugam in cantitate mai mica sau pana la urma urmei deloc.
Cred ca asta intreba si moata.
Categoric vreau sa coc mereu sa am in casa painea asta integrala caci ne
place si e sanatoasa, dar daca glutenul adaugat are si o parte mai putin sanatoasa
prefer sa mananc o felie mai putin pufoasa- cum imi iesea pana acum- dar sanatoasa.
Ce sa zic eu? Raman la ideea ca daca nu ai probleme (intoleranta la gluten) poti folosii glutenul daca ai atunci nu il folosesti.Decizia apartine fiecaruia in parte.
Oricum asta zic specialistii in panificatie
Făina integrală, cerealele şi fracţiunile tărâţoase rezultate din măciniş fiind mai bogate în fibre au un conţinut caloric mai redus decât făinurile rafinate. Cu toate acestea folosind numai aceste produse nu se reduce conţinutul caloric al produselor multicereale sau produselor rafinate astfel încât să poată fi etichetate ca “produse cu conţinut caloric scăzut”.
Pentru a obţine pâine cu conţinut caloric scăzut se recomandă:
• folosirea produselor cu conţinut mare de fibre, minim 70%, ca atare sau în combinaţii
• înlocuirea a 20 - 30% din făină cu fibre
• reducerea sau eliminarea grăsimilor
• adaos de gluten vital (10 - 15% raportat la făină)
Eu combinatia am facut`o am scazut/adaugat pina mi`a placut aluatul. Ma interesa painca asta sa o pot combina.Stiu ca multa lume este impotriva glutenului, dar eu nu am intoleranta la el(am urmarit dupa efectul si nu a fost nici unul dintre cele enumerate la intoleranta la gluten.
Pituca mea cu sos de rosii, oregano si busuioc (cealalta jumatate din faina de la painea integrala 33% am folosit`o si in loc de apa am pus suc de rosii. Asta si goala merge dimineata.
necoapta (revin cu poza cand se coace)
