Forum Culinar: De prin lume adunate... - Forum Culinar

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

De prin lume adunate... datini, obiceiuri si traditii prin alte tari / zone

#81 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 19 April 2019 - 08:53 PM

Eataly, la 19 April 2019 - 12:18 PM, a spus:

inca se fura.

se mai fura si pe-aici, dar mai mult se inclina spre nu.

se face "la brad", adica se impodobeste cu brad poarta sau usa la scara nasilor, mirelui, miresei.

mai mult pe la tara, cu toate ca am vazut la unii atarnat si prin balcoane, dar mai mult nu, fara brad la oras.

A doua zi dupa nunta se face un alt chef "la caciula", se lasa iar cu chef, lautari, muzica, dans, gratar.

"la potroace" in zona mea, o masa de pranz cu ciorba, fripturi, dulciuri, dans mai putin ca-s cam daramati

alpha, la 19 April 2019 - 12:22 PM, a spus:

Aia au furat mireasa si au adus-o la nunta la care eram eu! Mi s-a parut deplasat si de prost-gust

am fost si noi la o nunta, tot asa, doar ca au facut schimb de mirese.
si aia pe care-au adus-o era mai frumoasa :thumleft:
toata lumea isi dadea coate si comenta, n-a fost bine!

alpha, la 19 April 2019 - 12:31 PM, a spus:

In privinta cadoului, se pot da bani intr-o felicitare si plic,
In general incearca omul sa acopere costul meniului si sa mai ramana ceva, da' nu-i musai.

asa si pe-aici, mai ales ca-i o cheltuiala consistenta.

Adriana, la 19 April 2019 - 02:51 PM, a spus:

Apoi in Italia statul recunoaste casatoria religioasa dar religia nu recunoaste cununia civila.

f interesant!

Eu de ex m-am casatorit civil si peste o luna si 9 zile si religios.
Daca ma casatoream mai inainte religios era suficient, pentru ca dupa casatoria religioasa se transcrie actul la primarie si devine recunoscut si de Stat.

la noi e de data recenta certificatul dat de popa si nu are nicio valoare ca act civil.
de fapt, nici nu face popa cununia religioasa fara actul civil.

Dexter, la 19 April 2019 - 03:07 PM, a spus:

la noi e cam ca la alpha ca doar suntem din Commonwealth

sa stii ca varianta ta seamana celmai mult cu ce-i in tara

mireasa si bridesmaids se aranjaza impreuna pentru ca platesc pe cineva professional sa le orneze pe toate, saracele incep de pe la 6 daca sunt multe. mirele se imbraca cu prietenii lui si il asista best man

la noi le face mireasa rochii domnisoarelor de onoare, dar nu le pavoazeaza, fiecare se rezolva.
si dupa ce-ai dat un car de bani pe rochiile lor, de obicei, dupa ce primesc invitatii si le arata locurile la mese, se schimba cu altceva.

toata lumea se intilneste la biserica la slujba, pe mireasa o conduce ta-su la altar, nasii stau cu luminari la stinga si dreapta mirilor

pe-aici mirele impreuna cu familia si prietenii lui merg la mireasa si-o iau de-acasa.
acum nasa "gateste" mireasa, adica ii pune voalul, bijuteriile si-o tona de parfum care de care mai scump, mirele da buchetele miresei si nasei, nasa rupe turta.
care-s mai pe traditional, incing si cate-o hora-n batatura sau, dupa caz, in parcarea blocului :thumleft: in acordurile unui lautar-doi.

la biserica e liber sa vina cine doreste, chiar daca nu ai fost invitat oficial, adica nu ai primit invitatie unde sa scrie, biserica la ora cutare si petrecerea la ora cutare

da, si aici iscodeste popa lumea, sa zica daca stiu ceva ce-ar tb stiut de toti.

dupa biserica lumea merge la petrecere dar nu imediat, e posibil ca biserica sa fie la 2 si petrecerea la 6. cred ca in timpul asta se fac pozele, dar nu e o afacere cu toata lumea

cind raspunzi la invitatie spui si daca ai alergii, esti vegetarian, din astea ca sa-ti comande meniu adecvat

interesant si asta,la noi inca nu s-a ajuns la asa ceva
de exemplu, noi am stiut ca vom avea cativa musulmani la nunta si am facut meniuri adaptate ptr ei.

la local, mirii sunt primiti cu sampanie

aici mirii isi primesc invitatii cu sampanie

meniul e cu aperitiv, la italieni felul 1 sunt paste, la felul doi poti alege pui, vaca, peste sau vegetarian + desert, vin, apa. la alcoale mai puternice, ori e bar gratis ori te intreaba chelnerul ce vrei + cafea si tortul miresei/alte prajituri, multi aduc de acasa parte din prajituri

la un moment dat incep milioane de discursuri, toti isi aduc aminte de intimplari pe care trebuie sa le auda toata lumea

dansul incepe cu miri care danseaza artistic ceva dans pregatit (sau nu, dupa abilitati) dupa care danseaza mirele cu mama si mireasa cu tata. astea sunt cu scos naframa si sters la ochi, dansurile mai ales cu parintii sunt tare emotionante

mai nou,la faza asta cu valsul mirilor, se face fum cu gheata carbonica si partea buna e ca nu se vad picioarele mirilor, deci pot sa se calce pe bombeu cat vor.
adica dupa ce ca platesti ore de dans si aloci o gramada de timp ptr asta, nici nu se vede nimic din stradania lor!

banii se dau in plic, unii au un cufar mare care troneaza undeva la vedere (nu la toate nationalitatile conlocuitoare)

daca petrecerea dureaza mai mult mai vine o tura de mincare mai tirziu ( de exemplu porchetta)

aha, deci se mananca totul deodata, la inceput
la noi se aduc pe parcurs, practic ar fi imposibil sa mananci tot de la inceput

a doua zi familia se aduna la brunch la restaurant dar nu e obligatoriu

asta e varianta de nunta "oficiala", ca am fost si la nunta minimalista de genul mers la sfat si barbeque in backyard dupa

in Romania nu exista minimalist :thumleft: care n-are/nu vrea, nu face deloc si aia e! nicio suparare!

#82 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,042
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 20 April 2019 - 03:19 PM

mi-am aduc aminte de o nunta chinezzasca la care am fost, niciunul dintre mire nu era din mainland, el era din Hong Kong si ea din Taiwan, familii instarite din cite am priceput. in citiva ani mireasa a devenit antrepenorul chinez al anului in urbea mea
nunta e gindita pe mese de 10 persoane, de obicei rotunde , sa poata convera comesenii nestigheriti, . familia mirelui are x mese si a miresei y. noi am fost o masa de colegi ai mirelui

cina a fost traditionala cantoneza; cu zece feluri, fiecare simbolizând ceva.
felurile sunt purcel de lapte, crab claw, supa, abalone, peste, pui si la sfarsit orez, noodles, desert si petite fours

la asemenea festivitati nu se servesc mancaruri vegetariene pentru ca simbolizeaza austeritate si ca familia nu o duce bine

felurile obligatorii:
purcelul de lapte care simbolizeaza castitatea miresei Imagine postata
puiul, cica un banchet fara pui esste doar o cina
peste, pentru ca sunetele fonetice ale cuvantului peste se aseamana cu surplus, bogatie. e de bun augur pentru miri
pestele si puiul se servesc intacte, cu cap, coada, gheare si simbolizeaza ca totul este la locul lui, nu lipseste nimic, e wholesome

crabul, supa si abalone sunt chestii mai moderne care vor a arate prosperitatea familiei, noi am avut supa de shark fin (aripa dorsala a recinului) care e cea mai scumpa chestie de mincat la chinezi; impreuna cu abalone (o scoica)
orezul se serveste si ca desert, un fel de orez cu lapte si ca felul doi, cu carne sau fript. taiteii nu mai tin minte cum au fost. nici partea alcolica nu o mai tin minte, trebuie a fi fost neremarcabila

bani se dau in plicuri rosii, am fost instruiti din timp sa nu cumva sa venim cu plic alb ca ala e pentru inmormantari. suma e mult mai mica decit la alte natii. cred ca noi am pus toti bani intr-un singur plic

mireasa a avut 3 toalete, prima a fost Qipao traditional, a doua rochie alba ca in vest si a treia o rochie lunga de cocktail. parintii au fost foooarte eleganti si cu bijuterii fine, ceasuri de renume, din astea

de dansat nu cred ca am dansat dar nu mai tin bine minte, e posibil sa ne fi pus in hora sa executam ceva dans tematic

moatzo, daca-ti pica la quiz intrebari despre nunti chinezesti, sa nu uiti ce simbolizeaza purcelul de lapte si ne faci de rusine pe la oamenii aia, da? Imagine postata Imagine postata

#83 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 20 April 2019 - 06:59 PM

Dexter, la 20 April 2019 - 03:19 PM, a spus:

nunta e gindita pe mese de 10 persoane, de obicei rotunde , sa poata convera comesenii nestigheriti, . familia mirelui are x mese si a miresei y. noi am fost o masa de colegi ai mirelui

asa e si in Romania

moatzo, daca-ti pica la quiz intrebari despre nunti chinezesti, sa nu uiti ce simbolizeaza purcelul de lapte si ne faci de rusine pe la oamenii aia, da?

despre nunti si-nmormantari inca nu au pus intrebari.
da' e bine de stiut.
+abalone!

mie mi se par f interesante discutiile astea, de unde ai putea afla chestii de genul asta?
in plus, de la voi care sunteti plecate si integrate de ani buni in alte tari, am aflat o multime de chestii interesante, care ptr mine au fost si folositoare, multumesc!

acuma io nu stiu cat va (mai) intereseaza pe voi ce-i aici, dar am sa mai zic cand simt ca nu pot sa tin doar ptr mine :thumleft:

Aceasta postare a fost editata de moatza: 20 April 2019 - 07:00 PM

#84 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,531
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 20 April 2019 - 07:10 PM

Dexter, la 20 April 2019 - 03:19 PM, a spus:

mi-am aduc aminte de o nunta chinezzasca la care am fost, niciunul dintre mire nu era din mainland, el era din Hong Kong si ea din Taiwan, familii instarite din cite am priceput. in citiva ani mireasa a devenit antrepenorul chinez al anului in urbea mea

cina a fost traditionala cantoneza; cu zece feluri, fiecare simbolizând ceva.
felurile sunt purcel de lapte, crab claw, supa, abalone, peste, pui si la sfarsit orez, noodles, desert si petite fours

la asemenea festivitati nu se servesc mancaruri vegetariene pentru ca simbolizeaza austeritate si ca familia nu o duce bine

felurile obligatorii:
purcelul de lapte care simbolizeaza castitatea miresei Imagine postata
puiul, cica un banchet fara pui esste doar o cina
peste, pentru ca sunetele fonetice ale cuvantului peste se aseamana cu surplus, bogatie. e de bun augur pentru miri
pestele si puiul se servesc intacte, cu cap, coada, gheare si simbolizeaza ca totul este la locul lui, nu lipseste nimic, e wholesome

crabul, supa si abalone sunt chestii mai moderne care vor a arate prosperitatea familiei, noi am avut supa de shark fin (aripa dorsala a recinului) care e cea mai scumpa chestie de mincat la chinezi; impreuna cu abalone (o scoica)
orezul se serveste si ca desert, un fel de orez cu lapte si ca felul doi, cu carne sau fript. taiteii nu mai tin minte cum au fost. nici partea alcolica nu o mai tin minte, trebuie a fi fost neremarcabila

bani se dau in plicuri rosii, am fost instruiti din timp sa nu cumva sa venim cu plic alb ca ala e pentru inmormantari. suma e mult mai mica decit la alte natii. cred ca noi am pus toti bani intr-un singur plic

mireasa a avut 3 toalete, prima a fost Qipao traditional, a doua rochie alba ca in vest si a treia o rochie lunga de cocktail. parintii au fost foooarte eleganti si cu bijuterii fine, ceasuri de renume, din astea

de dansat nu cred ca am dansat dar nu mai tin bine minte, e posibil sa ne fi pus in hora sa executam ceva dans tematic

moatzo, daca-ti pica la quiz intrebari despre nunti chinezesti, sa nu uiti ce simbolizeaza purcelul de lapte si ne faci de rusine pe la oamenii aia, da? Imagine postata Imagine postata

La o nunta chinezeasca mi-ar placea si mie sa merg. Avem niste prieteni chinezi si taiwanezi veniti de multa vreme in Canada dar care inca cunosc toate traditiile si superstitiile chinezesti. Pentru mine este foarte interesant cand ne intalnim, mai ales acasa la ei la o masa chinezeasca si povestesc despre copilaria or in China si respectiv Taiwan.
Acum vreo 2 saptamani am fost la ziua de nastere a unui amic italian, aici la Luxemburg, unde am intalnit niste baieti tineri italieni care tocmai urmau sa mearga in curand la o nunta in Romania si erau foarte incantati si entuziasmati ca aflasera ca pot fura mireasa. Le-am spus ca totusi trebuie sa o dea inapoi :thumleft: .
In decembrie am fost la o nunta italiana la Modena la un restaurant care avea si hotel sala de festivitati, piscina. In jurul pranzului a fost ceremonia, nu religioasa pentru ca au ales sa nu faca, apoi au urmat aperitivele si bauturi gen bufet timp in care s-au facut poze, lumea a socializat. S-a mers apoi in restaurant unde s-a servit masa cu 4 feluri de mancare si bauturi. Mancarea nu a fost multa, portiile de bun simt si foarte fruos servite, insa chelnerii mergeau cu platouri si cine mai voia, mai primea. Dupa masa s-a mers intr-o sala unde s-a taiat tortul, a fost un bufet cu deserturi si fructe, cafea si bautura. Pe la 7 seara parintii, bunicii si rudele au plecat spre casele lor, au mai ramas mirii si prietenii lor sa cante si sa danseze. Nu stiu daca e traditional, probabil ca nu, insa mie mi-a placut. Am fost si la o nunta la Bucuresti acum vreo 3 ani, foarte frumos organizat totul, mancare buna si fancy servita insa la ora 1 cand am plecat noi nu se servisera inca nici sarmalele. Pai cine mai mananca frate sarmale si tort la ora aia? Cand aveam 20 de ani probabil ca nu as fi avut probleme, la varsta asta insa ficatul meu inchide afacerea, trage obloanele dupa 10 seara maxim. Sa nu mai spun ca desi oficial si legal nu ar fi fost voie sa se fumeze- sau poate ca fiind petrecere privata era voie? chiar nu stiu, cert e ca s-a fumat inauntru. Si erau si copii care la miezul noptii inca mai alergau printre mese .
brain loading....please wait....

#85 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 20 April 2019 - 07:39 PM

black_cat, la 20 April 2019 - 07:10 PM, a spus:

insa la ora 1 cand am plecat noi nu se servisera inca nici sarmalele. Pai cine mai mananca frate sarmale si tort la ora aia?

oho, destui! cam toti, de fapt!

si mananca sarmale, fripturi si tort! :thumleft:

#86 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 20 April 2019 - 07:51 PM

la 1 noaptea se aduc sarmalele si fripturile sau asta e a doua tura de mancare?

#87 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 20 April 2019 - 07:59 PM

pe la 9 seara se aduc aperitivele
pe la 11-12 pestele
pe la 1 noaptea sarmale
la 3 fripturi
la 4-5 tortul

inca de la inceput sunt pe mese prajituri - sau candybar- fructe, crantzanele, apa, sucuri,bauturi - vin.
unii aleg sa serveasca bauturile la cerere, se mai face si bar de cocktail si shoturi

orele de servire le stabilesti cum vrei, io ti-am zis orientativ.
in orice caz, nu se serveste un fel dupa altul, fara pauze.
la cata mancare e, io zic ca e bine asa.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 20 April 2019 - 07:59 PM

#88 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 20 April 2019 - 08:13 PM

greu de tot cu atita mincare. in tot timpul asta se danseaza? trebuie antrenament temeininc, daca nu mergi la sala nu faci fata...
mancarea ramasa se ia acasa?

#89 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip

Postat 20 April 2019 - 08:29 PM

moatza, la 20 April 2019 - 07:59 PM, a spus:

pe la 9 seara se aduc aperitivele
pe la 11-12 pestele
pe la 1 noaptea sarmale
la 3 fripturi
la 4-5 tortul

inca de la inceput sunt pe mese prajituri - sau candybar- fructe, crantzanele, apa, sucuri,bauturi - vin.
unii aleg sa serveasca bauturile la cerere, se mai face si bar de cocktail si shoturi

orele de servire le stabilesti cum vrei, io ti-am zis orientativ.
in orice caz, nu se serveste un fel dupa altul, fara pauze.
la cata mancare e, io zic ca e bine asa.

Asa a fost, exact. Bun intrebarea mea cu cine mananca era retorica, clar ca se mananca. mie insa la ora aia nu-mi mai trebuia nimic. Au fost si pentru noi vremuri cand dansam si mancam pana dimineata, au apus insa. Dar nuntile nu sint (doar) pentru babalaci ca mine :thumleft: >

#90 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 20 April 2019 - 08:35 PM

Dexter, la 20 April 2019 - 08:13 PM, a spus:

greu de tot cu atita mincare. in tot timpul asta se danseaza? trebuie antrenament temeininc, daca nu mergi la sala nu faci fata...
mancarea ramasa se ia acasa?

chiar si noi, romani neaosi, am cazut de-acord ca-i prea multa :thumleft:

in general se stabileste meniul, fara prea mari abateri de la ce ti-am spus.
se face o degustare inainte si poti alege ce aperitive sa ai pe farfurie - oricum, vreo 10 chestii diferite sau 12? deci nu e un fel unic
apoi alegi ce fel de peste vrei, ce garnituri...
la sarmale poate vrei doar invelite in varza, sau si-si. vrei mamaliga? smantana, ardei iute? mai vrei si-o felie de sunca (cu carne) afumata peste ele? cate?
la fripturi, de obicei se fac asortate si la gratar, plus ceva carnati...alegi ce vrei, dar macar doua tipuri de carne si putin carnat, garnitura? salate de muraturi, ce fel?

se danseaza intre feluri sau sunt diverse surprize din partea mirilor/socrilor, de ex: vin dansatori profesionisti sa performeze, sau vreun cantaret mai cunoscut care canta cateva piese, sau un quiz distractiv cu mirii, vreun filmulet cu/despre ei, spectacol de artificii - cat te tine punga.

din mancare ce sa iei acasa? peste? sarmale...astea nu prea se preteaza, cu toate ca raman portii neatinse.
noi si cuscrii am luat cate un vas mare din inox cu fripturi si carnati, cred ca vreo 5kg de fiecare.

o alta chestie e cu tortul: la noi nu sta toata noaptea in sala de petrecere, cum am vazut in filme la americani.
si multi prefera o macheta de tort facuta din carton si hartie, cred, super aratoasa, sunt adevarate opere de arta!!! si doar in varf e un tort adevarat, care se straduieste sa fie in ton cu macheta. cand e vorba de taiat, il taie doar pe ala, pe restul de face ca plimba cutitul - dupa parerea mea e aiurea rau!
noi am ales sa facem trei torturi mari, rotunde pe care le-au taiat mirii, iar tortul de servit a fost sub forma de minitorturi rotunde, asemenea celor 3 prezentate.
am avut cutii si celor care au plecat mai devreme le-am dat la pachet.
chiar si asa ne-au ramas 40 de portii care-au fost mancate a doua zi la "potroace"

#91 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 20 April 2019 - 09:10 PM

multa munca si stres mare, cred ca trebuie sa fie o petrecere pe cinste, memorabila. se dau si cadouri nuntasilor?

stati sa ca am fost si la nunta evreriască, acum mi-am amintit. ceremonia e la templu, mirii stau sub un baldachin, mireasa se invirte in jurul mirelui, le citeste ceva si la un moment dat mirele trebuie sa sparga un pahar cu piciorul. petercerea a fost similara cu celelalte din Commonwealth Imagine postata numai ca aveau si mincare normala si kosher.
s-a dansat de s-a rupt si i-au jucat hora urcati pe scaune pe miri si pe toti socrii. partea aia a fost foarte fun
am vorbit de inmormatari, nunti, mai avem de vorbit despre nasteri Imagine postatain romania tata poate sta in sala de nastere sa asiste, daca are chef?

#92 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 20 April 2019 - 09:19 PM

Dexter, la 20 April 2019 - 09:10 PM, a spus:

mai avem de vorbit despre nasteri [/size]Imagine postatain romania tata poate sta in sala de nastere sa asiste, daca are chef?

pai cele mai multe de pe-aici nu ne mai gandim la nasteri. sau? :rolleyes:

la unele clinici private pot asista.
chiar si filmeaza.

not!

#93 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip

Postat 20 April 2019 - 09:33 PM

moatza, la 20 April 2019 - 09:19 PM, a spus:

Dexter, la 20 April 2019 - 09:10 PM, a spus:

mai avem de vorbit despre nasteri [/size]Imagine postatain romania tata poate sta in sala de nastere sa asiste, daca are chef?

pai cele mai multe de pe-aici nu ne mai gandim la nasteri. sau? :rolleyes:

la unele clinici private pot asista.
chiar si filmeaza.

not!

Ne gandim la nasterea nepotilor :rolleyes:
Apropo de asta, saptamana asta am devenit stra-matusa (exista asa ceva?) , adica nepotul meu, baiatul fratelui meu a devenit tatic !

Aceasta postare a fost editata de black_cat: 20 April 2019 - 09:35 PM

#94 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 20 April 2019 - 09:39 PM

n-am auzit de stramatusa :rolleyes: , dar nu conteaza! sa va traiasca micutul!

#95 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 20 April 2019 - 10:00 PM

sa traiasca stra-matusa si bebe cu familia multi ani fericiti

aici e ciudat daca tata nu asista la nastere, vorbesc de oamenii care nu au apasari religioase sau de alta natura

aropo de copii, unele grupuri de aici vor sa faca o propounere de lege sa le dea copiilor hormoni ca sa le opreasca pubertatea si sa poata alege ei in caz ca nu vor sa ramina "cis". de asa ceva nu-i asa ca nu ati auzit?

#96 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,422
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 20 April 2019 - 10:20 PM

Sa va traiasca nepotul Blackie!La nunti nu am fost pe aici. Nu am avut ocazia. Dar asa cum a zis si Dexter, familia miresei e mai implicata in organizare. In august sunt invitata la o nunta dar o sa fie genul- mireasa romanca, mirele ungur- nunta probabil romaneasca dar adaptata la stilul american (care cred ca nu e foarte departe de ce a descris Dexter.
Nici cu botezuri nu prea am avut de a face aici. Am fost la o cumetrie romaneasca si parintii se asteptau sa fie petrecere pana in zori doar ca pe la 1-2 totul era gata. Aici nu se sta pana dimineata. Sau nu am prins eu un eveniment la care se sta pana in zori.
Dar avem "baby shower" si "bridal shower". Sa nu imi ziceti ca si in tara este acum...

#97 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,430
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 20 April 2019 - 11:35 PM

moatza, la 20 April 2019 - 08:35 PM, a spus:

chiar si noi, romani neaosi, am cazut de-acord ca-i prea multa :rolleyes:

vezi, asta confirma ideea pe care mi-am facut-o eu
tu, care poti face comparatie cu trecutul, nu ti se pare ca acum se face mult prea mult?

black_cat, la 20 April 2019 - 07:10 PM, a spus:

In decembrie am fost la o nunta italiana la Modena la un restaurant care avea si hotel sala de festivitati, piscina. Nu stiu daca e traditional, probabil ca nu, insa mie mi-a placut.

din fericire dupa parerea mea nu cred ca exista o traditie cel putin la ora si in partea asta a Italiei, si fiecare poate sa faca ce vrea, ce-i place si ce vrea muschiul propriu, inclusiv sa se marite cu burta de 8 luni (am asistat si la o astfel de nunta)
as zice ca sint obiceiuri cum e cel al migdalelor de care va ziceam, mi se pare ca eu a trebuit sa dau cite 5 habar n-am de ce
si apropo de cadou, sint chestiile astea numite "bomboniere" (care exista si la botezuri si alte evenimente, numa la inmormintare nu) care de obicei sint un mic obiect pe care mirii il ofera celor care au fost la nunta ca amintire, pentru acei invitati de serie B care nu vin la restaurant de regula se da doar saculetul cu migdale :rolleyes:
de ex noi am facut un inel din ceramica cu 3 capsuni desenate, un inel pentru servetelul de masa. Pentru rudele foarte apropiate am scris numele, pentru multime doar desenul cu capsunile. Si asta pentru ca cea de la magazinul in care am facut lista era pasionata de chestia asta si le facea ea
de ex cei de la nunta italiano-japoneza de vara trecuta ne-au dat betisoare japoneze pentru mincare
o alta pretena si-a petrecut luni de zile sa deseneze niste platouase cu flori tot asa din ceramica
sau alta a dat o vazuta de flori micuta

si apropo de traditii imi amintesc ca am citit o carte in timpul facultatii scrisa de o tipa foarte tinara, poate cum eram eu atunci, siciliana, care a povestit de o traditie (sper din tot sufletul disparuta), care atunci m-a socat, dar care apoi venita aici, am descoperit ca era adevarata
adica dupa noaptea nuntii mirii trebuiau sa expuna cersaful care demonstra ca mireasa nu mai era casta =)) si ca unii il murdareau cu cerneala rosie =))

noi am avut masa in forma de U, nu stiu daca asa era moda sau restaurantul ala asa facea, habar n-am, la altele la care am fost erau mese mici ori dreptunghiulare ori rotunde cu mai putini
tin minte ca m-a stresat de m-a innebunit soacra-mea cu asezatul persoanelor la masa, ca si-a facut si in cazul ala :P o multime de paranoie inexistente, ca persoanele pe care ii era frica sa le puna aproape s-au vorbit si comportat in modul cel mai civilizat :)

moatza, la 20 April 2019 - 06:59 PM, a spus:

acuma io nu stiu cat va (mai) intereseaza pe voi ce-i aici, dar am sa mai zic cand simt ca nu pot sa tin doar ptr mine =))

mie imi face placere sa povestim si zi tot, nu tine in tine :D
ca asa aflam multe lucruri
dar aceste lucruri pot fi utile si altora care doar citesc :)

#98 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 20 April 2019 - 11:40 PM

Chiar și nunțile din România pot fi diferite de la o zonă la alta. Vă spun ca să știți că dacă veți veni vreodată la o nuntă în Dobrogea, dansurile țin non-stop de cînd se intră în sală, majoritatea dansîndu-se ca o mare horă, și asta se desfășoară toată noaptea cam la fel. Mie nu mi se mai părea nimic deosebit, dar de cîteva ori am picat pe lîngă cîte o persoană din altă zonă a țării care mă întreba ”la voi toate se dansează la fel?!” =)) Se deschide cu dansul mirilor, care poate fi vals, sau ceva romantic ce-i place miresei, dar am asistat și la dans pe rock sau Michael Jackson =)) Sînt hore românești, geamparale, ceva machidonesc, grecesc, turcesc, o brașoveancă, ”găina”, El Meneaito, niște blues-uri și o periniță la final. Care e mai cu dare de mînă aduce niște artiști care cîntă live melodiile lor proprii sau ceva din repertoriul altora. Nu se mai strigă de mult darul și asta nu îmi place, dar la toate nunțile la care am fost s-a dat dar, de obicei într-un cufăr sau căsuță. Rar de tot s-a ieșit din tiparul 4 feluri de mîncare (aperitiv cu 22 de feluri pe o farfurie, pește, sarmale, friptură) + tort și desert, fructe, prăjituri, fîntînă de ciocolată etc. Pentru că ”așa se face”. Am avut surpriza să vorbesc cu o colegă despre acest ”așa se face” și să ne arătăm amîndouă nedumerirea pentru ce e necesară atîta mîncare, avînd în vedere că friptura se cam întoarce neatinsă la bucătărie, pentru că dacă nu ești vreun mîncău notoriu, e clar că nu mai poți băga și o friptură după pește și sarmale la ora 2 noaptea. După discuția asta a noastră, la vreo 2 ani, vine și momentul nunții ei, zic hai că într-un final o să mă duc și eu la o nuntă cu doar atîta mîncare cît o să pot și eu mînca, cînd, ce să vezi?! Era exact la fel ca la toți. Vorbesc apoi cu ea și-mi zice ”păi voiai s-o fac pe mama de rușine?!” =)) Ăștia sîntem. Deci nu exclud că și dacă s-o însura fecior-miu n-o să facă și el nuntă la fel, dacă domnișoara mireasă va considera că o face pe mă-sa de rușine dacă nu aruncă o tonă de mîncare :rolleyes:
Nunta perfectă a fost a băiatului nașilor noștri, care a făcut nunta ziua, de la ora 14 la ora 21, cam așa, s-a mîncat și s-a băut la ore normale, cît am putut fiecare, s-a dansat pe rupte, foarte frumos, într-un cuvînt. Să nu mai zic că pentru mine ce trece de ora 1 noaptea e un chin, eu nici la propria nuntă nu am putut să stau pînă la final fără nicio glumă :rolleyes:

#99 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,430
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 20 April 2019 - 11:57 PM

Apropo de nastere, mi se pare lucrul cel mai firesc si de bun simt ca tatal sa asiste la nastere din moment ce a asistat si la concepere.
Tin minte cu groaza maternitatea cu gratii de parca era inchisoare de la Piatra-Neamt, chiar si in primii ani dupa 1989, in care evident ca nu puteai intra si venea la geamul asta cu gratii noua mama fara copil
Eu am asistat la nasterea pe care am facut-o eu :rolleyes: si la nasterea nepotului meu, e totul diferit =))
si apropo de nastere, mi-era frica de chestia aia vazuta in filme in care iti dau alt copil
eu l-am recunoscut, era acelasi pe care il facusem cu citeva ore inainte :rolleyes:

#100 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,422
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 21 April 2019 - 12:06 AM

Adriana, la 20 April 2019 - 11:57 PM, a spus:

Apropo de nastere, mi se pare lucrul cel mai firesc si de bun simt ca tatal sa asiste la nastere din moment ce a asistat si la concepere.
Tin minte cu groaza maternitatea cu gratii de parca era inchisoare de la Piatra-Neamt, chiar si in primii ani dupa 1989, in care evident ca nu puteai intra si venea la geamul asta cu gratii noua mama fara copil
Eu am asistat la nasterea pe care am facut-o eu :rolleyes: si la nasterea nepotului meu, e totul diferit =))
si apropo de nastere, mi-era frica de chestia aia vazuta in filme in care iti dau alt copil
eu l-am recunoscut, era acelasi pe care il facusem cu citeva ore inainte :rolleyes:

=)) Eu nici nu m-am gandit ca nu o sa fie si el prezent- nu a existat optiunea ca sa nu fie prezent.
Dupa ce s-a terminat, mi-a spus ca toti barbatii ar trebui sa treaca pri experienta asta de a asista la nasteri.

Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 21 April 2019 - 12:12 AM

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic