Forum Culinar: Vesnica pomenire - Forum Culinar

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vesnica pomenire datini, obiceiuri si traditii la inmormantari

#1 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 March 2019 - 04:24 PM

@ Moatza: Cat costa o inmormantare clasica in provincie, exceptand locul de veci?
@ Tulemond: Prin urmare, daca inteleg bine, nu sunt obligata sa imi fac testament daca am rude...care is imprastiate peste tot in UE si nu traiesc neaparat cu mine aici? Vreau si eu sa stiu pentru ca mi s-a intamplat de doua ori intamplarea ne-ntamplata si nu imi da nici mana nici punga sa ma duc la un avocat ca sa imi fac testamentul...
@ Cunoscatori: Asadar, daca eu vreau sa fiu incinerata, popa ortodox nu imi face slujba...aham. Nu-i nimic, il vom inlocui cu Black Sabbath, Judas Priest co.

Insa, à-propos de viata de apoi, am vazut destul de recent o noua metoda cu cenusa, anume asta:

Cum vi se pare ideea asta? Economiseste spatiu si bani. V-ati putea imagina asa ceva?Eu as prefera sa ma puna in padure...nu in sufragerie.

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 05 March 2019 - 04:26 PM

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#2 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 05 March 2019 - 06:16 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 05 March 2019 - 04:24 PM, a spus:

@ Moatza: Cat costa o inmormantare clasica in provincie, exceptand locul de veci?[b]

Lori draga, slava Domnului, nu prea mai sunt in tema, dar cu tot cu pomana, fara fitze si cu invitati la mese mai putini, popa&co modesti, trece de 6000lei.
Depinde daca mai ai ceva cumparat dinainte, daca e vara sau iarna, daca te mai ajuta cineva cu pregatirile de pomana...la tara vine tot satu'...
Ca sa-ti faci idee, la Focsani sunt restaurante modeste care au meniu traditional de pomana la pretul de 40-50lei, inclusiv coliva, fara bauturi.

Par o persoana de incredere ca sa pot furniza astfel de infos? =))

#3 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,042
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 05 March 2019 - 07:27 PM

Cum vi se pare ideea asta? Economiseste spatiu si bani. V-ati putea imagina asa ceva?Eu as prefera sa ma puna in padure...nu in sufragerie.

e bullshit, cand te vezi cu urna in mana nu iti mai vine sa-i faci pe cei dragi pamint de flori si nici sa-i tii in sufragerie. urnele se pot "inmormanta" in cavoul/mormantul familie

#4 Useril este offline   yandira 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 05 March 2019 - 08:39 PM

Vezi postareamoatza, la 05 March 2019 - 06:16 PM, a spus:

@ Moatza: Cat costa o inmormantare clasica in provincie, exceptand locul de veci?[b]

Lori draga, slava Domnului, nu prea mai sunt in tema, dar cu tot cu pomana, fara fitze si cu invitati la mese mai putini, popa&co modesti, trece de 6000lei.
Depinde daca mai ai ceva cumparat dinainte, daca e vara sau iarna, daca te mai ajuta cineva cu pregatirile de pomana...la tara vine tot satu'...
Ca sa-ti faci idee, la Focsani sunt restaurante modeste care au meniu traditional de pomana la pretul de 40-50lei, inclusiv coliva, fara bauturi.

Par o persoana de incredere ca sa pot furniza astfel de infos? :)

Aici nu exista aceste obiceiuri asa ca nu le-am tinut pentru ca nu am avut cum.. si nici cenusa parintilor nu o am....Aici se face un inel, un diamant din cenusa mortului, si as fi vrut dar cenusa a ramas in Bucuresti. Odata am vrut sa fac un parastas la biserica si nimeni nu a vrut sa manance din alimente nici sa ia pomana acasa. Si cum exista doar o singura biserica ortodoza la vreo 20 de km, nu sant multi credinciosi acolo, asa ca am renuntat. Cred ca e mai important ca nu i-am uitat nici o zi din viata mea, ei traiesc prin mine si eu ii onorez zilnic cu amintirile mele si durerea inca vie dupa ei. ..asta dupa 30 de ani Dar stiu ca in tara e altceva si traditia e in sange.
Imagine postata

#5 Useril este offline   yandira 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 211

Postat 05 March 2019 - 08:46 PM

La noi nu te costa nimic. Totul plateste asiguranta. Nu se fac mese nici banchete, se vecheaza mortul o zi si apoi se inmormanteaza sau incinereaza. Apoi fiecare pleaca in legea lui acasa, ca doar nu ai putere sa faci mese si sa servesti!.Catolicii se duc 9 zile la rand la casa rudei ca sa spuna impreuna rugaciunile de rozariu (sau matanii nu stiu traducerea) si gazdele le dau cafea si patiserii si gata. Bineinteles ca sant persoane care vor inmormantari de lux si atunci sant case funerare care ii jupuiesc si pun muzica speciala, aperitive, cosciuge de nuc invelite in matase, coruri, episcopi, canapele si camere de odihna cu pat etc. ca veghea sa fie mai "relaxata".

Aceasta postare a fost editata de yandira: 05 March 2019 - 08:51 PM

Imagine postata

#6 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 05 March 2019 - 08:55 PM

ee, aici nu s-a schimbat nimic, ba, mai rau, cu cat e mai sarac rumanu', cu-atat e mai fudul.
ca sa nu zic c-au inceput sa filmeze inmormantarea.
cred ca-n curand fac live-uri pe fb.

dar au aparut multe firme de pompe funebre si e mai usor cu toate - bani sa ai!

#7 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 05 March 2019 - 11:36 PM

@ Moatza: Cat costa o inmormantare clasica in provincie, exceptand locul de veci?

Imagine postata Nu, dar pomeneai ca e scumputa si am crezut ca esti mai updatata ca mine. Asadar peste 1000 de euro, in provincie.

Vezi postareaDexter, la 05 March 2019 - 07:27 PM, a spus:

e bullshit, cand te vezi cu urna in mana nu iti mai vine sa-i faci pe cei dragi pamint de flori si nici sa-i tii in sufragerie. urnele se pot "inmormanta" in cavoul/mormantul familie

Tocmai, ca nici eu nu mi-o imaginez pe sor-mea tinandu-ma langa ea sa ne uitam seara amandoua la tv . Imagine postata

Vezi postareamoatza, la 05 March 2019 - 08:55 PM, a spus:

ee, aici nu s-a schimbat nimic, ba, mai rau, cu cat e mai sarac rumanu', cu-atat e mai fudul.
ca sa nu zic c-au inceput sa filmeze inmormantarea.
cred ca-n curand fac live-uri pe fb.

dar au aparut multe firme de pompe funebre si e mai usor cu toate - bani sa ai!

Imagine postata Mniezaule mari! De mic copil am urat fotografiile de la inmormantare si fotografiatul la acest eveniment de restriste...Si acum se filmeaza?!?!?!! Cred ca visez.

Vezi postareaWowerful, la 05 March 2019 - 11:13 PM, a spus:

[b]@ Cunoscatori:
Asadar, daca eu vreau sa fiu incinerata, popa ortodox nu imi face slujba...aham. Nu-i nimic, il vom inlocui cu Black Sabbath, Judas Priest co.

Sa nu incerci la evrei ca nu cred ca ei incinereaza. Sau asa stiam eu.

Asta cu testamentul imi sta ca un ghimpe. Sieu/noi trebuie sa il facem. E jale daca nu e facut si se intampla o nenorocire. Cunosc pe cineva care a ramas singur dupa ce i s-a dus subit jumatatea si a umblat si inca mai are de facut succesiuni. Adica pe cea din tara adoptiva a terminat-o dar mai trebuie sa o faca si in Romania. Exista o proprietate de dinaintea casatoriei care este in gestiunea (neoficiala) altcuiva din familie iar acum trebuie sa se schimbe treaba. Bataie de cap si umblaturi pe drumuri!

Of, Doamne...
Habar nu am cu ce se mananca astea, intepenesc doar la umbra gandului ca...
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 05 March 2019 - 11:58 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 05 March 2019 - 11:31 PM, a spus:

Asadar peste 1000 de euro, in provincie.

parfum Imagine postata
lori sa pui la socoteala si repatrierea corpului

la noi casele funerare (nu toate) au optiune sa transmita inmormantarea online pentru ai care nu pot ajunge
se pot inchiria chiar masini de politie cu politisti in ele ca sa opreasca traficul pe unde trece cortegiul funerar
plus ca multi prefera la mausoleu (cripta), nu in pamant si se certa famiile cine sa stea deasupra si cine la parter

#9 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244

Postat 06 March 2019 - 12:11 AM

Eu mi-am făcut testamentul... pe facebook :) să-l vadă toată lumea, ca să nu mă păcălească pe mine nimeni după, că n-au știut etc. Și pentru că nu cred în niciun Dumnezeu, de orice fel ar fi el, nici în viața de după sau alte chestii de-astea, regula de bază e ”fără popi”, fără rugăciuni, fără slujbe și, bine-nțeles, fără cimitir. Dacă e să respecte cineva ceea ce vreau eu, este să se termine totul în chiar aceeași zi cînd n-oi mai fi, prin incinerare. Se pot face contracte dinainte, dacă vrei să fii sigur, și nu uitați că sînt deja cîteva în țară, nu doar unul cum știe toată lumea. Nu vreau nici măcar să-mi ia cineva cenușa sau mai știu eu ce de-astea, vreau să se termine brusc și fără urme materiale.
Cît despre cît costă o înmormîntare... costă cît vrei tu să coste. E adevărat că nimeni nu-ți dă un sicriu degeaba, dar sînt de toate felurile, începînd de la cîteva sute de lei. Nu înțeleg la ce se referă cheltuielile de mii de lei, și am trecut prin asta, acum 4 ani cu tata, acum 3 ani cu o mătușă, nu vorbesc doar din auzite. Nu i-am îngropat nici cu ajutorul primăriei, dar nici cu produse de lux cărora nu le văd rostul să fie îngropate, au fost făcute toate datinile în limitele decenței și a respectului pentru cei duși.

#10 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 March 2019 - 07:56 AM

Par o persoana de incredere ca sa pot furniza astfel de infos? :((

ia sa vedem cum le zice cetin

#11 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 March 2019 - 05:11 PM

Vezi postareaWowerful, la 06 March 2019 - 05:06 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 06 March 2019 - 05:04 PM, a spus:

pai voi credeti ca va dau informatii false?

si cred ca nu s-a rupt in figuri cu inmormantarea bunicii :tongue7:

Ah, nuu, singura chestie e ca nu au facut ei cu mana lor mancarea si toate alea- au platit o firma de pompe funebre.

era o gluma, pana la urma crede fiecare ce vrea =))

nu mai face nimeni mancare acasa, nu v-am zis ca-i 35-40-50 lei meniul ptr pomeni, de dulce, de post...

iar la multe biserici poti plati chiar mai putin. multe au sala de mese, bucatarie, baie, vesela si aparatura plus camera mortuara proprii. si gatesc, contra cost, cateva enoriase mai pricepute.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 06 March 2019 - 05:11 PM

#12 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,422
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 06 March 2019 - 05:20 PM

Vezi postareamoatza, la 06 March 2019 - 05:11 PM, a spus:

era o gluma, pana la urma crede fiecare ce vrea :tongue7:

Nuu ca eu am intrebat de curiozitate. Ma gandeam ca la tara o fi mai ieftin ca la oras =))

#13 Useril este offline   verber 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 06 March 2019 - 05:41 PM

Vezi postareaFoxyy, la 06 March 2019 - 05:05 PM, a spus:

Verber, in tara, la Crematoriul Vitan - Barzesti, te duci sa ridici urna. Nu stiu de unde ai aflat ca nu s-ar da rudelor.... Ce-or face cu ele? Le pun pe marginile aleilor????

Foxy dar tu de unde stii ca urnele celor din afara ce vin acompagniate si cu acte se dau rudelor in romania? Foxy tu vorbrsti de cei arsi in tara eu de cei arsi in F,G.
Iti spun sigur ca in Franta germania asa se procedeaza. Urna nu se mai da rudelor ca sa voiajeze cu ea.Finito! S a schimbat macazul.
La sf de ianuarie am avut inmormintarea matusii traita din 84 in G (decedata ,arsa acolo ).....mi au spus cei din RO ca si cei din G veniti pt ceremonie ca au fost f multe formalitati hirtii de semnat si ca in nici un caz ei nu au avut acces la urna.Acum e bizar faptul ca eu aud de peste tot ca celor arsi nu li se face inmormintare, pomeni .....pe care ea le a avut...si chiar am un video cu preotul la masa!
In orice caz mi s a repetat de multe ori la banca mea( credit agricole- care face si asiggurari) ca urna nu se mai da rudelor....Europa asta nu e de loc un tot unitar...birrr!!

Aceasta postare a fost editata de verber: 06 March 2019 - 05:54 PM

#14 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 March 2019 - 05:51 PM

Vezi postareaWowerful, la 06 March 2019 - 05:20 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 06 March 2019 - 05:11 PM, a spus:

era o gluma, pana la urma crede fiecare ce vrea :tongue7:

Nuu ca eu am intrebat de curiozitate. Ma gandeam ca la tara o fi mai ieftin ca la oras :P

nuu, la tara lumea-i mai fudula. plus ca vine tot satu' la pomana, nu-i pe baza de invitatie.

nu stiu daca mai tineti voi minte, dar in timpul slujbei se impart prosoape la preoti/dascali si batiste sau prosoape mai mici la lume. prosoapele au cate-un ban in colt.
unii batrani si le pregatesc dinainte ca nu au incredere in urmasi =)) isi iau ei de care vor din timpul vietii.
si-mi povestea o colega c-a anuntat-o ma-sa sa vina neaparat sambata acasa la tara, ca are treaba cu ea, tb sa schimbe prosoapele preotilor cu fetze de masa, ca asa face lumea, si sa puna un ban mai mare in colt, c-a fost inflatie anu' trecut =))

#15 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 March 2019 - 05:52 PM

se poate calatori cu urna in avion de exemplu, dar trebuie insotita de o epistola oficiala care descrie continutul

#16 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 06 March 2019 - 05:58 PM

descrierea continutului de cand era miscator?

#17 Useril este offline   verber 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,872
  • Inregistrat: 08-December 09
  • LocationFRO

Postat 06 March 2019 - 06:00 PM

Vezi postareaDexter, la 06 March 2019 - 05:52 PM, a spus:

se poate calatori cu urna in avion de exemplu, dar trebuie insotita de o epistola oficiala care descrie continutul

dexter in ce tara locuiesti??
La mine nu se poate asa ceva....urna matusii decedata din Bavaria e fost acompaniata de un reprezentant neamt al pompelor funebre germane si a fost inminata pe baza de semnatura de primire ,rominilor....poate ca la tine e altfel.

#18 Useril este offline   Dexter 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 06 March 2019 - 06:02 PM

Vezi postareamoatza, la 06 March 2019 - 05:58 PM, a spus:

descrierea continutului de cand era miscator?

cu selfie al decedatului Imagine postata
PS scrie ca sunt ramasite umane

Verber sunt peste balta

#19 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,429
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 March 2019 - 06:03 PM

pai nu vedeti ca cea mai buna e alegerea mea? :tongue7:
Imagine postata
si se face si in Romania

#20 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 06 March 2019 - 06:36 PM

Vezi postareaverber, la 06 March 2019 - 01:37 PM, a spus:

ai decedat se da afacerea unei societati de pompe funebre care trimite prin avion urna sau sicriul unei alte soc de pompe funebre din RO...sI DE AICI NU MAI STIU....ce se intimpla....Nu se da never urna cuiva ....din pacate!!!

Tu ai scris ca s-ar trimite sicriul in tara...

Vezi postareaverber, la 06 March 2019 - 05:41 PM, a spus:

Foxy dar tu de unde stii ca urnele celor din afara ce vin acompagniate si cu acte se dau rudelor in romania? Foxy tu vorbrsti de cei arsi in tara eu de cei arsi in F,G.

Nu stiu nimic legat de cei din afara, unde am zis ca stiu????? 😳
Zicand ca se trimite sicriul, inseamna ca vrei incinerare in tara. Asta zice logica mea..

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi