Somon la gratar sanatate curata ... :))
#1
Postat 04 February 2010 - 12:25 AM
Ingrediente pt. somonul la gratar:
- 4 cotlete proaspete de somon
- sare si piper dupa gust
Cotletele de somon se spala, se zvinta cu hirtie absorbanta si se condimenteaza pe ambele parti cu sare si piper. Gratarul bine incins se unge cu putina grasime de la baconul prajit, iar apoi se pun la fript cotletele de somon lasindu-le 2' pe fiecare parte.
Ingrediente pt. salata:
- 2 morcovi rasi
- 1 mar ras
- 1 Lg zeama de lamiie
- 1 lg zahar
- 2 Lg ulei de masline/floarea-soarelui
- sare si piper dupa gust
Se amesteca ingredientele si se da salata la frigider pina cind sint gata pireul si cotletele de somon.
Ingrediente pt. pireul de cartofi cu bacon:
- 8 felii subtiri de bacon
- 8-10 cartofi potrivit de mari
- 1 Lg de unt
- 2 dl lapte caldut
- sare si piper dupa gust
Cartofii se curata de coaja si se taie in cubulete. Se pun intr-o cratita cu apa si se fierb pina se inmoaie cartofii (15-20'). Apoi se scurg de apa, se zdrobesc cu o furculita, se adauga untul, condimentele si laptele treptat amestecindu-se pina se obtine un pireu de cartofi de consistenta dorita. In timp ce fierb cartofii, se taie cu o foarfeca feliile de bacon in bucatele mici si se prajesc intr-o tigaie. Se pun pe o hirtie absorbanta pt. a pierde putin din excesul de grasime, iar apoi se incorporeaza in pireul de cartofi. Grasimea din tigaie se pastreaza pt. unsul gratarului incins.
Cotletele de somon facute la gratar se servesc imediat linga o salata de morcovi cu mar si pe un pat de pireu de cartofi cu bacon.
Pofta mare !
#2
Postat 04 February 2010 - 02:10 AM
uptown girl, la 04 February 2010 - 12:25 AM, a spus:
- 4 cotlete proaspete de somon
- sare si piper dupa gust
Cotletele de somon se spala, se zvinta cu hirtie absorbanta si se condimenteaza pe ambele parti cu sare si piper. Gratarul bine incins se unge cu putina grasime de la baconul prajit, iar apoi se pun la fript cotletele de somon lasindu-le 2' pe fiecare parte.
la asta mă înscriu şi eu!!!
Problema este că atunci cînd fac somonul pe grătar din 3 încercări numai 1 iese bine : or iese uscat or prea crud (şi atunci îl mai pun pe grătar şi'l usuc sigur!) I'am spus lu' nevastă'mea că'mi trebuie neapărat un Tag Heuer să cronometrez timpul, dar nu mă crede!!!
Cotlete tale sînt cam de 2 centimetri?
Cartofii şi salata arată super-duper!!
#3
Postat 04 February 2010 - 09:00 AM
uptown girl, la 04 February 2010 - 12:25 AM, a spus:
Aveam pregatita pentru pranz o bucata mare de somon file iar piureul imi face cu ochiul, combinatia imi surade Multam pentru inspiratie!
#4
Postat 04 February 2010 - 09:01 AM
#6
Postat 04 February 2010 - 10:54 AM
Bebe, la 04 February 2010 - 02:10 AM, a spus:
la asta mă înscriu şi eu!!!
Problema este că atunci cînd fac somonul pe grătar din 3 încercări numai 1 iese bine : or iese uscat or prea crud (şi atunci îl mai pun pe grătar şi'l usuc sigur!) I'am spus lu' nevastă'mea că'mi trebuie neapărat un Tag Heuer să cronometrez timpul, dar nu mă crede!!!
Cotlete tale sînt cam de 2 centimetri?
Cartofii şi salata arată super-duper!!
Bebe, am avut un peshtan mare de aproape 3 kg, pe care l-a portionat sotul in cotlete de 2,5 - 3 cm (alea dinspre coada sint un pic mai groase si pot fi folosite la supe, terina de somon, gratin cu paste sau legume etc).
Are dreptate doamna, nu-ti trebuie nici un Tag Heuer. E suficient sa-i asculti pe baietii de la The Chemical Brothers cintind "The Salmon Dance" si cind ajung la partea cu: "This nigga's dancin like a fish while he's doin' the snaaaap ...", atunci stii ca tre' sa intorci somonul pe gratar.
#7
Postat 04 February 2010 - 10:56 AM
Bunny, la 04 February 2010 - 09:00 AM, a spus:
Aveam pregatita pentru pranz o bucata mare de somon file iar piureul imi face cu ochiul, combinatia imi surade Multam pentru inspiratie!
Spor la preparare si pofta mare sa aveti la prinz !
Bunny, la 04 February 2010 - 09:01 AM, a spus:
Ca sa nu mai editez: sanatate multa !
Multumesc frumos pt. urarea de bine.
#9
Postat 04 February 2010 - 11:37 AM
Bebe, la 04 February 2010 - 02:10 AM, a spus:
uptown girl, la 04 February 2010 - 12:25 AM, a spus:
- 4 cotlete proaspete de somon
- sare si piper dupa gust
Cotletele de somon se spala, se zvinta cu hirtie absorbanta si se condimenteaza pe ambele parti cu sare si piper. Gratarul bine incins se unge cu putina grasime de la baconul prajit, iar apoi se pun la fript cotletele de somon lasindu-le 2' pe fiecare parte.
la asta mă înscriu şi eu!!!
Problema este că atunci cînd fac somonul pe grătar din 3 încercări numai 1 iese bine : or iese uscat or prea crud (şi atunci îl mai pun pe grătar şi'l usuc sigur!) I'am spus lu' nevastă'mea că'mi trebuie neapărat un Tag Heuer să cronometrez timpul, dar nu mă crede!!!
Cotlete tale sînt cam de 2 centimetri?
Cartofii şi salata arată super-duper!!
Bebe, nu se poate defini un timp precis, depinde de grosimea feliei de peste, de puterea calorifica a gratarului, de temperatura initiala, etc.
Pot însa sa-ti sugerez o solutie : în loc sa tai somonul în felii, ca uptown girl, scoti fileurile (fara sa le despoi de piele si nici de solzi) si le tai bucati cam cît palma.
Ungi bucata pe toate partile cu ulei, asezonezi, pui pe gratar cu pielea în jos, mai spre marginea gratarului. Nu întorci fileul, ci îl lasi sa-l patrunda caldura unilateral. Ai sa observi degradeul care apare pe transa fileului. Cînd suprafata fileului da semne de coagulare, dai la o parte pe o farfurie si acoperi cu un capac.
Doua trei minute de repaos si e gata, fraged fara sa fie crud, si practic imposibil de ratat.
#10
Postat 04 February 2010 - 11:47 AM
Despre somon,nimic......
Cred ca oamenii se impart in 2 categorii cei care-l adora si.....ceilalti.
Stii ca astept primavara sa merg la pastrav !
Chit ca roz "somon" e o culoare "intre".
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 04 February 2010 - 11:49 AM
Alexandru, la 04 February 2010 - 11:37 AM, a spus:
Ungi bucata pe toate partile cu ulei, asezonezi, pui pe gratar cu pielea în jos, mai spre marginea gratarului. Nu întorci fileul, ci îl lasi sa-l patrunda caldura unilateral. Ai sa observi degradeul care apare pe transa fileului. Cînd suprafata fileului da semne de coagulare, dai la o parte pe o farfurie si acoperi cu un capac.
Doua trei minute de repaos si e gata, fraged fara sa fie crud, si practic imposibil de ratat.
De acord cu dumnealui. Si mananci sparanghel verde, tot la gratar, ca garnitura la somon. Cu putina lamaie (verde) stoarsa pe deasupra.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#12
Postat 04 February 2010 - 12:28 PM
"fiert" in "court-bouillon de poisson" , aka niste apa cu adaos de vin alb ,in care fierb ceva morcov, 2 fire de praz
patrunjel, boabe de piper si niscai carcase de peste.
#13
Postat 04 February 2010 - 01:48 PM
#14
Postat 05 February 2010 - 12:17 AM
Saru'mana pentru idee!
Bebe, eu aplic metoda lui Jamie Oliver (e singura pe care o stiu ) ca sa vad daca e facut fileul de peste cum trebuie: tin lama unui cutit in fileu pe gratar timp de 8 secunde, apoi testez temperatura lamei cu buza superioara: daca o simt calduta, inseamna ca e aproape gata, daca frige ca ceaiul fierbinte, e tocmai bun.
#15
Postat 05 February 2010 - 03:36 PM
Bunny, la 05 February 2010 - 12:17 AM, a spus:
Bebe, eu aplic metoda lui Jamie Oliver (e singura pe care o stiu ) ca sa vad daca e facut fileul de peste cum trebuie: tin lama unui cutit in fileu pe gratar timp de 8 secunde, apoi testez temperatura lamei cu buza superioara: daca o simt calduta, inseamna ca e aproape gata, daca frige ca ceaiul fierbinte, e tocmai bun.
Offtopic din categoria "Abţâne-mă, Doamne!"
Prietenul lui Mărgelatu - Buza de - nu facea si cascadoria cu testarea somonilor inainte de a-si capata porecla?
Vorbeste invidia in mine
Pentru o bucata de somon proapat - mi-s cam zgarcit/lipsit - as pune limba direct pe gratar.
A iesit epopeic!
Si musai sa tin minte cum ai "castrat" si castraverzii , sau is zuchinei?
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#16
Postat 05 February 2010 - 04:50 PM
W Mamadeus Paparotti, la 05 February 2010 - 03:36 PM, a spus:
Offtopic din categoria "Abţâne-mă, Doamne!"
Prietenul lui Mărgelatu - Buza de - nu facea si cascadoria cu testarea somonilor inainte de a-si capata porecla?
Vorbeste invidia in mine
Pentru o bucata de somon proapat - mi-s cam zgarcit/lipsit - as pune limba direct pe gratar.
A iesit epopeic!
Si musai sa tin minte cum ai "castrat" si castraverzii , sau is zuchinei?
Domnule Sef, raportez: sunt castraveti de sera, "aranjati" cum se cuvine
Cat despre peste, recunosc ca e ciudata metoda, dar functioneaza (mi se impiedicau degetele pe tastatura incercand sa o explic, refuzau cu indarjie sa faca astfel de marturisiri )
#17
Postat 05 February 2010 - 06:22 PM
#18
Postat 05 February 2010 - 09:28 PM
Piscotel, la 04 February 2010 - 11:47 AM, a spus:
Despre somon,nimic......
Cred ca oamenii se impart in 2 categorii cei care-l adora si.....ceilalti.
Stii ca astept primavara sa merg la pastrav !
Chit ca roz "somon" e o culoare "intre".
Pisco, multumesc de urare.
Pina la primavara poate iti pica in mina un cod de la Kaufland. Il fierbi intr-un bors cu sfecla rosie si se face de culoare "intre" pastrav si somon. (n-am incercat, dar zic si eu ... )
#19
Postat 05 February 2010 - 09:41 PM
Bunny, la 05 February 2010 - 12:17 AM, a spus:
Saru'mana pentru idee!
Bebe, eu aplic metoda lui Jamie Oliver (e singura pe care o stiu ) ca sa vad daca e facut fileul de peste cum trebuie: tin lama unui cutit in fileu pe gratar timp de 8 secunde, apoi testez temperatura lamei cu buza superioara: daca o simt calduta, inseamna ca e aproape gata, daca frige ca ceaiul fierbinte, e tocmai bun.
Bunny, arata supeeerb tot ce-ai pregatit !
Zici ca voinicelul tau, n-a facut mofturi la felul asta de mincare ? Pupa-l din partea mea.
(btw, metoda lui Jamie nu ma incumet s-o incerc. am niste cutite ascutite de ma tai la degete numai privindu-le ... )
#20
Postat 05 February 2010 - 09:45 PM