Azi dimineata am verificat
iaurtul: e inchegat si mai bine si are gust mai degraba de chefir. E bun, desi nu are consistenta iaurtului din comert. Sunt determinata sa imi cumpar
starter din ala pentru iaurt. intre timp voi continua cu iaurtul meu, am plasat o cana in fundul frigiderului, o sa imi ajunga sa mai pun la urmatorul iaurt si urmatoarea branzica.
***
ieri dimineata am facut paste din doua oua medii, o coaja de ou cu apa (mama m-a pus si n-am vrut s-o supar, jamie oliver zice ca doar oua si faina e OK) si faina cat a cuprins. Am facut un aluat care sa nu se mai prea lipeasca. Am intins doua foi din el, cat am putut eu de subtire. Totusi pe alocuri n-a fost asa subtire. Am taiat fasii cum am putut cu rola de taiat pizza
. Au iesit niste fasii ondulate, cand mai late cand mai inguste. Le-am insirat pe doua servete la uscat cu gandul sa le gatesc seara.
Seara m-am uitat la ele si cum eram doar doi adulti si un pitic la masa am decis sa fierb doar jumatate din ele. Din cealalta jumatate le-am gasit uscate bine azi de dimineata, asa ca le-am transferat intr-o cana mare de sticla, dar n-am acoperit-o.
M-am gandit ca de acum pot face asa, cand se termina o portie din asta de paste, sa mai fac alta. Asa nu ma mai stresez daca am paste in stoc si nici nu pastrez prea multe prin dulapuri de sa nu le mai stiu rostul.
Sunt hotarata sa nu mai cumpar, mai ales ca nu suntem asa mancatori de paste.
Vreau sa-mi fac si un fel de paste pentru supe, as vrea sa fie cumva patratele mici sau ceva asemanator, pentru ca eu oricum zobesc taieteii inainte sa-i arunc in supa pentru ca nu-mi place sa ma lupt cu lingura prin zeama cu un taietel din asta lung care nu vrea sa trea locului
.
***
Ce-am gatit: paste cu sos de ciuperci si cotlet de pork. bine, pastele de sunt agreate la noi in casa sunt cele cu putine paste si cat se poate de multe alte chestii pe langa. Asadar am avut 500gr ciuperci champinion pe care le-am spalat, taiat felii si calit la foc iute in ulei (din cel in care am marinat masline cu usturoi). Aroma ce venea de la tigaie e de nedescris! Separat am avut doua cotlete de pork fara os facute la gril. Le-am taiat fasii cat de subtiri m-a ajutat cutitul si le-am pus peste ciuperci cand acestea au dat semna ca ar fi gata (lichidul evaporat si parte din ele rumenite). Am amestecat nitel apoi am turnat 120ml smantana lichida (cred ca celebra panna). Am lasat sa clocoteasca nitel si intre timp am dres de sare. Altceva nu i-am mai facut, am tras-o de pe foc si i-am pus capac.
Am pus la fiert pastele in apa clocotita cu suficienta sare. Imediat au inceput sa-si schimbe culoarea inspre intunecat. Aratau la fel ca pastele din grau dur pe care le cumparam inainte (cam piperate la pret!). de fiert au fiert multisor, tot gustam si tot parca mai mergea. am asteptat pana s-au facut si cele mai grosolane bucati, ce era sa fac? Le-am scurs de zeama si le-am stropit cu acelasi ulei aromatizat si am amestecat bine. Am aranjat in farfurii si... s-au batut turcii la gura noastra! Cati se distreaza de minune cu pastele lungi, ii place sa le ridice si sa le manance de la capat, dupa care in pauze imi indeasa si mie serpi lungi in gura si rade.
Sotul a zis: astea sunt cele mai bune paste pe care le-ai facut vreodata! Pastram reteta! (el care nu agreeaza pastele
). Eu - bucuroasa. clar reteta ramane. Dimineata ma mancat restul de paste cu restul de sos - delicios. Chiar si pastele au ramas bune in oala cu capacul pus. cele de cumparat s-ar fi intarit, stiu sigur ca am mai incercat.