Tofu vegan
#21
Postat 14 March 2010 - 10:43 AM
#22
Postat 14 March 2010 - 10:51 AM

.

.
Scarlett O'Hara si-a croit rochia din draperiile verzi ale lui Miss Ellen de la Tara. Eu mi-am confectionat sidila pentru filtratul tofu-ului din perdelele Shefei la ideea ei. (Cand a confectionat perdelele din camera fetitei, a cumparat restul unui balot de matase. Era mic si s-a conditionat vanzarea si discountul de achizitionarea in intregime. Ea mi-a spus ca socrul meu foloseste materialul cu succes de trei ani cand face casul la tara)
.

.
Avand toate ustensile si ingredientele am purces la treaba.
A fost o dupaamiaza plina de invataminte.
Am zbarcit-o inca de la faza a doua. Procesatul soyei inmuiate. Am lasat prea putin timp in procesor, circa un minut si in loc sa obtin o compozitie smooth - smantanoasa - am obtinut una granulara. Pe un video am vazut procesare de 12 minute. Robotul meu desi de firma si relativ nou , cred ca se supraincalzeste. De remediat.
In urma greselii am obtinut (inafara de niste nervi bine intinsi si frustrare) o cantitate mai mica de tofu. Doar 500 de grame de tofu la 500 grame boabe uscate si o cantitate foarte mare de okara. Am sa revin asupra ei. Poate cineva initiaza un topic...
Poate voi fi chiar eu acela ...

.

.
Laptele a fost delicios, am obtinut si caimacul - yuba - care se poate folosi in locul hartiei de orez la impachetari culinare de pachetele de primavara etc.
Am folosit sarea Epsom (sarea amarashteana

Aveam la indemana si calciul lactic dar nu l-am folosit.
Din momentul in care am pus coagulantul a durat doar trei secunde pana sa inceapa sa se branzeasca. Am lasat oala in pace 15 minute apoi am scurs si presat.
.

.

.
De incercat/explorat data viitoare:


Traieste si se dezvolta "ciuperca" de kefir in laptele de soya?
Am citit colateral ca exista si iaurtul de soya facut pe baza de culturi de fermentatie cu Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#23
Postat 14 March 2010 - 10:53 AM
simonacris, la 14 March 2010 - 10:43 AM, a spus:
Ba a iesit ca caşu'

L-am lasat la presat 2 ore si a iesit extrafirm
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#24
Postat 14 March 2010 - 11:00 AM

De caimac nu stiam, e bine de tinut minte.Dar la gust imi place si mie. Off-topic, am gasit la chinezi foi de orez dar nu uscate ci congelate. Abia astept sa le folosesc la reteta data de Alexandru.
Daca mai incerci, foloseste data viitoare mai multa apa. Merge mai bine pasata soia si iese mai mult tofu.
Incerca si prajitura cu tofu a Mayei, e foarte buna.
Ps:astept topicul despre okara.
#25
Postat 15 March 2010 - 01:30 AM
simonacris, la 12 March 2010 - 08:40 AM, a spus:
Luanda, la 12 March 2010 - 12:47 AM, a spus:
Se gaseste in farmacii. Nu in toate. Inca mai caut clorura de magneziu, am auzit ca iese mai buna cu ea.
Am fost intr-o farmacie dar nu avea. Apoi nu am mai avut timp sa caut ca am plecat. O sa incerc loco dar o sa fie rasul plansului sa le explic la vanzatoarele din farmacii ce vreau ( nu pot sa le zic altfel pt ca angolezi astia nu au farmacisti cu scoala - azi vand barabule maine paracetamol). Soia mi-am luat tb sa gasesc coagulantul. Pana atunci balesc la ce vad pe topic.
PS: Cica si clorura de calciu e buna ca si coagulat darma tenteaza sa il fac cu sare amara pt ca are beneficii suplimentare.
#26
Postat 21 March 2010 - 10:28 AM

De data asta am lasat la procesat boabele circa 2-3 minute. Vasul l-am umplut cam de o treime cu boabe si apa cat sa le acopere si in urma procesarii s-a umplut pana sus cu alifia din imagine:
.

.
In ceaun am avut cel putin 15 cm de smantana. Cand mi-a cazut lingura inauntru nu s-a scufundat.
.

.
Am continuat sa amestec mintea fiindu-mi bantuita de incantatiile:
Vrajitoarele:
Hopa-n oala fermecată Ca să mi-te fierb îndată.
Toarnă-i, toarnă-i, zoru-i mare, Foc şi clocot la căldare !
.....
Faci fiertura grea şi deasă, Iar gustoasă ca să iasă
Bagi de tigru măruntaie în căldare pe văpaie.
Toarnă-i, toarnă-i, zoru-i mare, Foc şi clocot în căldare !
- Macbeth - William Shakespeare
Cand a inceput sa fiarba, toata spuma s-a incorporat si la fel ca data trecuta s-a creat si caimacul pe care l-am lasat la filtrat impreuna cu tofu.
Din 500 g de boabe de soya a rezultat si un castron de capacitate 2l plin cu okara.
Personal nu stiu daca sa-mi placa acesta mai mult decat tofu. Am pus-o bine in frigider.Se pastreaza fara probleme la rece timp de o saptamana.
Nu am mai lasat atat de mult tofu la presat ca data trecuta si am obtinut textura silky - matasoasa iar atunci cand pun "branza" la marinat absoarbe mai bine aromele.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#27
Postat 21 March 2010 - 10:34 AM
Dupa nici 20 de ore, se pare ca functioneaza!
"laptele" s-a strans iar zerul pare ca are deja o usoara aciditate
.

.
Mai las pana maine si trag concluzia
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#28
Postat 22 March 2010 - 05:51 PM
Am vazut facut si din bob,Vicia faba.Tot tofu se cheama sau e alta mancare(de peste)?M-as incumeta.Mai ales ca aici bobul e pe toate drumurile.
#29
Postat 22 March 2010 - 06:13 PM
Eataly, la 22 March 2010 - 05:51 PM, a spus:
Am vazut facut si din bob,Vicia faba.Tot tofu se cheama sau e alta mancare(de peste)?M-as incumeta.Mai ales ca aici bobul e pe toate drumurile.
Go for it!



Si apoi share-uieste cu noi.
Eu il gasesc doar la
De ce nu am si eu drumuri ca ale tale?

Permiti macar sa-l naşesc eu in avans?
Bofu

If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#30
Postat 23 March 2010 - 02:21 PM
Azi le-am luat, fave uscate fulgi, 3 euro kilu'!Am luat juma.In seara asta le pun la inmuiat!
Revin maine cu impresii.Tine-ti-mi pumnii!
#31
Postat 23 March 2010 - 08:48 PM
Eataly, pe mine ma tenta sa incerc din fasole dar timpul asta parca nu-mi ajunge.
#32
Postat 25 March 2010 - 12:17 PM
Am facut din 200 gr bob uscat fulgi(Vicia Faba).

Puse la inmuiat in apa rece 12 ore.

Am inceput sa le mixez cu robotelul, dar nu mi le facea cum trebuie.Am inceput sa ma descurajez.Am continuat cu cel vertical.Cam asa mi-a iesit.

Am avut o bucata de tule, am pus-o in 4, plus un cosulet sita de la o ricotta.Sa nu uit, eu am folosit lamaie, asa cum am gasit reteta pe un blog in italiana.

Rezultatul ar fi acesta:

Nu mi-a iesit ca a voastra, compacta, pare neinchegata.Mai mult un pireu intarit.

Gustul:puternic de bob, fasole, naut, in fine.
#34
Postat 29 March 2010 - 09:06 PM
Inca ceva.........ai strecurat laptele ca sa obtii reziduurile(okara)? Daca ai trecut peste asta nu se va inchega.
Succes in cautari.
#35
Postat 30 March 2010 - 10:19 AM
OK!
1. Inmuiere
2. Procesare (macinare, mixare)
3. Fierbere minimum 10 minute
4. Filtrare (Strecurare) ==> rezulta lapte de soya + okara
5. Reincalzire la circa 80 grade. Se stinge focul.
6. Coagulare (cu ajutorul sarii amare, etc) timp de 10-15 minute
7. Filtrare, presare ==> rezulta tofu
Probabil ca nu ai fotografiat sau scris toate etapele din lipsa de timp.
Daca totusi ai sarit vre-una ...
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#36
Postat 30 March 2010 - 10:43 AM


Voi incerca cu soia de data asta, si cu sare amara daca gasesc!Cine face ca mine, ca mine sa pateasca!
#37
Postat 09 October 2010 - 09:42 AM
#38
Postat 09 October 2010 - 04:02 PM
monu, la 09 October 2010 - 09:42 AM, a spus:
Bine ai (re?) venit !
In nici un caz sa nu o ţâpi !
Se poate pastra in frigider pana la 4 zile. Mai mult nu stiu ca in intervalul respectiv am mancat-o.
Nu mai necesita cine stie ce prelucrari termice ulterioare. Eu am folosit-o in loc de cus cus cu ceva legume saltate in tigaie.
Gustul mi se pare super-delicios, mai bun decat al tofu-ului. Are ceva de miez de nuca tanara, cand inca se poate curata pielita.
Am mai mancat-o cu un sos rece facut din untdelemn, sos de soya, miere si otet balsamic.
Se mai poate adauga la supe asiatice, sau locale in loc de orez sau taitei, in ghiveciuri de legume, etc. E foarte versatila si lasa mult spatiu pentru imaginatie.
Mi-ai facut o pofta ....

Am citit ca se poate folosi in compozitia aluaturilor de paine.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#39
Postat 10 October 2010 - 08:50 AM
Iar in legatura cu re.venirea..re..gasirea ma refeream la regasira pe acest site. Dupa cum se vede abia m-am inscris. (asta fiind off topic. sper sa nu fiu taxata

#40
Postat 06 August 2011 - 05:58 PM
Maya, la 24 February 2010 - 03:41 PM, a spus:
simonacris, la 24 February 2010 - 03:29 PM, a spus:
Maya, la 24 February 2010 - 03:24 PM, a spus:
Nu credeam ca e asa simplu sa faci Tofu de casa.
Se poate face si cu altceva în afara de sare amara/MgSO4?
Arata perfect,exact ca cel pe care-l cumpar eu.
Cît timp trebuie sa stea în ulei aromat,sa traga bine?
E ok daca-l muti la vegetariene.
Se poate face si cu lamaie sau calciu lactic. Cu lamaie a iesit acru rau si nu s-a inchegat cum trebuie. Cand am folosit calciu a avut gust neutru dar parca nu avea textura potrivita. Eu cumpar sarea amara de la farmacie.
Ca sa capete gust bun il tin cel putin doua zile in ulei aromat.
Merci pentru raspunsurile rapide!
O sa pun azi si eu o portie în ulei aromat.Daca ai idei sau tipsuri ce condimente se potrivesc mai bine,sau dau mai bine la papila,nu ezita sa-mi spui si mie!
