Deci reiau:
Pisoi, nu ma supar orice ai spune, ca d-aia e forum sa zica fiecare ce parere are si sa ne impartasim experientele, iar experientele cu siguranta nu-s la fel, cum oamenii nu sunt doi la fel, nu gandesc, nu simt si nu actioneaza la la fel. Insa contradictia de idei aduce progresul, chiar si aici.
Eu fiind la primul copil, va spun ce m-au invatat in maternitate:
1. Schimbat pampers (am luat pampers optimum care) inainte de fiecare masa. Fie spalat cu apa si sapun lichid de bb, fie sters cu servetele umede (am luat pampers sensitive) si dat cu crema, cu oxid de zinc, de protectie pentru fundulet ce previne iritatiile de la scutec, sau altfel spus nu lasa sa adere pipi si kk si sa se produca eritemul fesier. Nu dau cu crema pentru dermatita atopica sau pentru fundulet iritat. Aceasta crema (la alegerea parintilor, cu exceptia Johnson si Dalin – care au spus ferm sa le evitam deoarece formula romaneasca provoaca alergii foarte pacatoase) se foloseste generos doar pe zona inghinala (nu la pasa) si pictat bine pe fundulet. La pasa se poate pune o picatura de ulei care scoate afara eventualele impuritati (crema sau kk). Treaba asta ne-a mers foarte bine pana vineria trecuta cand am vrut sa schimb Nivea ca mi se parea prea consistenta si greu de intins si nici ca mai iesea de pe piele. In schimb Sudocremul, Sanosanul si Mustela sunt fluide si se topesc aproape integral in pampers pana la urmatorul schimbat, Nivea nu se topea ramanea copilul tot pictat. De atunci se descuameaza pielea in scutec, nu cred ca avem eritem. Insa eu ma inflamez din orice, pentru ca nu am experienta. Poate chestia cu descuamarea in pampers a intervenit de cateva zile, de cand nu o mai schimb inainte de fiecare masa deoarece mananca mai des pe parcursul zilei (uneori la 1/2h, 1h, 1si 1/2h, 2h) si ar insemna sa o curat de 15 ori pe zi. La schimbat urlam. Oricum azi a mai disparut descuamarea de unde era ultimele doua zile (zona pasa) si e descuamat unde sta crema pe pliul de sub abdomen si parca si un pic pe piciorus unde vine in contact cu pampersul.
2. Baita trebuie facuta zilnic de la nastere. Baita se face cu apa la 37 grade si cu produse cosmetice delicate pentru bebelusi (ori sampon si sapun lichid, ori 2 in 1 si pentru par si corp), la fel la alegerea parintilor. Dupa baita copilul se unge si se face un masaj cu ulei de masaj vara si cu crema hidratanta pentru bebelusi in restul sezoanelor. Uleiul/crema se folosesc, dupa cum ne-au explicat de la neonato, deoarece bebelusul sta in lichid pana la nastere si apoi nu ii e usor pielii sa se adapteze imediat la contactul cu aerul si de aceea se usuca, se descuameaza, mananca etc. Deci uleiul/crema e de ajutor sa se protejeze (si pentru adulti se recomanda sa ne protejam pielea de frig/soare/praf/poluare cu creme, cu atat mai mult pielea sensibila a bebelusului). Cu baita nu stam bine deocamdata, asa ca nu mai lungesc povestea.
3. Bontul ombilical se ingrijeste curatand de 2-3 ori pe zi cu o compresa steriala inmuiata in alcool sanitar 70grade si apoi se pudreaza cu Baneocin. Dupa ce a cazut bucatica necrozata de cordon ombilical a ramas un ochisor care supureaza un lichid maroniu, care se transforma in coji. Se continua ingrijirea in acelasi fel (curatarea cu alcool/betadina-alternativ-, urmata de pudrarea cu baneocin) pana cand se inchide perfect bontul ombilical. Buricelul nu este la fel si nu ramane dupa ce cade la fel la toti copii, tot la fel cum nu-s la adulti doua burice la fel. La unii dupa ce cade cordonul ramane buricul cu pielea roz, curata si inchis; la altii (cum e cazul nostru) pielea ramane umeda si exista inca supurare de lichid, in al doilea caz se continua inrijirea pana la inchiderea perfecta. Baita trebuie facuta zilnic de la nastere indiferent daca a cazut sau nu cordonul ombilical.
4. La nasuc, doar cand e infundat, folosim doar ser fiziologic
5. La ochisori, de asemenea, folosim pentru curatare doar ser fiziologic de la exterior spre interior, cu cumpresa sterila diferita pt fiecare ochisor.
Asa ne-au spus in maternitate, asa am facut … in mare.
Cum puneti taratele la baie? Ce cantitate/cum? Nu e vorba de pungulita de tarate de la plafar?
Vaxile, nu m-am exprimat corect: nu vomita, regurgiteaza cate un pic de laptic, cand o ragai sau dupa aceea, sau chiar cand doarme.
Ne-a trecut si rana (pielea era crapata imediat sub pasa).
Ne-a trecut si spuzeala de pe gat.
Tati a invatat-o sa o legene azi

Deja m.ati invatat sa fac prostii: plange sa fie luata in brate! Cum o luam in brate tace! Deci nu o doare nimic, altfel ar plangesi in brate, asa-i???!
