Forum Culinar: Bucatarie autentic romaneasca - Forum Culinar

Salt la continut

  • 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bucatarie autentic romaneasca retete regionale sau nationale, neimprumutate de la alte popoare

#41 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 18 August 2010 - 08:16 PM

Si eu sunt de acord cu cei care spun ca autenticitatea mancarurilor nu o poate atesta nimeni...iar, pe noi ne intereseaza ce se mananca in Romania. Fii sigura ca de vin italienii la noi presupun ca nu vin pentru originalitatea produsului....cine stie daca inteleg ce semnifica regiunile, judetele...etc si apoi sa mai inteleaga ca buzul, balmosul se face hapt in Maramu e cam greu :pupic:.

Iti dau si tie dreptate Daniela legat de neexistenta restaurantelor cu mancare specifica zonei. E chiar dezgustator de mergi prin tara in concediu par example si in afara de gratar, mici, cascaval pane si cartofi pai la greu si cele 3 ciorbe:burta, taraneasca si perisoare nu ai din ce alege. Nu stiu daca voi sunteti la fel insa eu dupa 1 sapt de genul credeti-ma ca nu le mai pot vedea in fata ochilor acele feluri de mancare.

Acum am aflat ca exista in centrul Clujului un restaurant cu specific transilvanean si sincer curand ii fac o vizita nu de alta dar ar fi pacat sa merg la un restaurant cu specific italian sau alt specific care sincer nici nu "pute" pe langa unul din Italia si sa las originalitate si lipsa E-urilor dintr-o bunatate de mancare traditionala, negustata.

#42 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 18 August 2010 - 08:56 PM

Vezi postareaAirla, la 18 August 2010 - 11:31 AM, a spus:

multa vreme am considerat si eu ca sarmalele nu sunt romanesti, dar mi-am schimbat parerea cand mi s-a atas atentia de catre strainii umblareti :pupic:, la urmatoarele: sarmalele romanesti contin totdeauna carne si grasime de porc, sunt fierte cu sos de rosii si de obicei cu carne afumata, tot de porc. Turcii sigur nu consuma porc :pupic:, nu prea am vazut sa fiarba cu sos de rosii si am inteles ca sarmalele cu varza murata, la alte popoare, sunt mult mai rare decat cele cu vita de vie... Mie mi s-au parut argumente foarte bune si deci eu zic ca sarmalele (sub numele asta mai ales :pupic:)sunt ale noastre poate verisoare cu dolma. Mai mult decat atata, ele fac parte din traditiile romanesti, vezi craciun si nuntii.


pai asta ziceam mai sus.acu ceva timp am vazut o emisiune si arata pe o tipa cum face sarmale si puteam sa jur ca e romanca.Dar era sarboaica.Sunt la fel ca ale nostre.Culea ca se numesc "Sarma".Eu cand cumpar varza pt sarmale cumpar de la magazine sarbesti si asa scrie pe borcan "Sarma"

Deci, in final, eu as zice ca nu doar unicitatea fac un fel traditional, la asta se adauga metoda, traditie si combinatii de condimete. Consider ca faptul ca populatia unei tari gateste cu ocazia sarbatorilor anumite feluri si sunt recunoscute in toata tara/regiunea ca fiind specifica sarbatorii, o face traditionala.

sunt cu siguranta si mancaruri pur romanesti(chiar m-ar interesa cartile de are zice Hana), dr anumie produse la noi sunt traditionale, se servesc in anumite perioade ale anului, de aici si concluzia ca sunt ale noastre.
Oricum micii nostrii sunt de 100de ori mai buni decat ai croatilor


"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#43 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 18 August 2010 - 09:15 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 18 August 2010 - 06:38 PM, a spus:

Mamaliga ei de polentă!

Da-le mititei cu ardei iute care ustura si la input si la output si uita si de sarbi si de romanii care au inventat hamburgeru'.

Ce, daca au malai si pe peninsula? Se bat cu aztecii?
Nu ne-au luat si 'talienii pe vremea getilor si begetilor tot aurul din Dacia? :pupic:
Cu ce am mai ramas? :pupic:
Mures, branza, barza, viezure, brazda, (plus alte "zdă"-uri) ...
... bacşiş, haraci, peşcheş, mozol! :pupic:


Eu as rasturna pe carpator o mamaliga tzapana, ciobaneasca din malai "adevarat" nu grişulat si as taia-o cu aţa.
Langa as pune o strachina de muraturi din putina (ori curechi) si carnati din borcan prajiti in unsura.
Idem: Caltabos, sangerete sau toba prajita in tigaie. Sa le traiasca ficatii! Ambii lobi! :pupic:

Acum 25 de ani a venit o fetita din U.S. and A la niste prieteni si a ramas o saptamana. Era pe vremea lui ceaushache. Luati pe nepregatite i-au dat ce aveau pe masa. Pita neagra prajita, unsa cu unsoare de porc din garnita si presarata cu sare si chiper. Tot restul sederii a cerut in fiecare zi "Romanian butter" gazdelor care s-au dat peste cap si si-au pus toate pilele in miscare sa faca rost de cremwursti si salam.


Nu te mai gandi la copirait. Ingredientele de baza exista in fiecare tara.
Incepe cu o tuica de pruna intoarsa Ochii lui Dobrin scoasa din congelator si ai grija sa fie multa. :beer2: Dupa aia totul devine traditional si autentic.
Daca mana care le prepara e romaneasca se cheama ca bucatele vor fi traditionale.

Gateste chiar si paste fainoase asa cum le facea mama sau bunica (ele nu au citit forumuri italienesti culinare) si devin traditionale. De-un paregzamplu: Taiteii cu varza calita si piperiu. Macaroane cu nuca.
De-ar fi primavara, eu le-as da bors de urzici, stevie, loboda sau leurda.
Branza de burduf usturoaie, maturata, de-aia gri-galbuie ca filesul vechi.
Balmos, mamaliga in paturi, bulz, etc.
Branza in coaja de brad, telemea, cas afumat.
Sarmale cum le fac romanii. Ce treaba am cu otomanii?
Pogaci cu jumeri.
De-ale porcului.
Ia o tabla de slanina cruda, taie-o cuburi, topeste-o, spre sfarsit pune si o cepsoara intreaga in untura care sfaraie, scoate jumerile, scurge-le si da-le 15 minute la cuptor. Ceapa rosie de la masa s-o sparga consortul cu pumnul.
Pui la ceaun cu mujdei.
Pastrama de oaie la gratar.
Ciulama de pui cu smantana si usturoi.
Salata de icre, da' frecata de tine din oua de peste nu margarineza alba din comert.
Salata de vinete, e o mancare traditionala in Romania. N-ai treaba cu babaganoush si nici cu mosu'.
Supa de gaina. Care a cunoscut bucuria cucosului, cu un ochii se uita la uliul de pe cer si celalalt la viermelele ce galopa national in batatura, nu pui de Gostat
Ciorba de fasole cu afumatura.
Ciorba din coada de vaca, piept de bou, ciorba de burta,
Coace la cuptor oase cu maduva taite rondele (am gasit la hiper market-uri) si vino cu pita prajita calda, o solnita si niste piper.
Fa ghiveci ca la mama acasa si uita de toate rata-ta-ta-uirile.
Zacusca cu ciuperci vinete si gogosari(au inceput sa apara)
Ciulama de urechiuse, de hribi.
Maduvioare, fudulii, creier pane.
Varza ca la Cluj.
Musaca. Sti din ce cauza paote fi romaneasca? Condimentele. Noi nu o prea parfumam cu scortisoara, chimion, cuisoare ori mastic de Chios. Cu totul alt gust.
Chisatura (slana afumata tocata impreuna cu ceapa rosie si o leaca de sare)
Placinte romanesti.
Poale-n brau (frienci cancan for ientărteimănt =)) )
Dulceata de trandafiri, de nuca, de gogonele, de coaja de pene.
Cornulete cu nuca, alivenci, lichiu, cataif, etc. etc. etc.

Fa ce n-am facut eu acum caci am scris pe sarite si din amintiri. Ia cartea lui Radu Anton Roman (se poate citi si online) si consulta cuprinsul. Vezi ce ingrediente poti sa procuri, ce-ti face cu ochiu' si ...
Pe ei si pe mama lor!
Fara prizioneri!

Sunt sigur ca se va pomeni de masa ta. :pupic:




Ai perfecta dreptate. Nu pot decat sa fiu cu totul si cu totul de acord cu tine.
Mamaliga ei de polentă!

#44 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 18 August 2010 - 10:35 PM

Vezi postareayoyo, la 18 August 2010 - 08:16 PM, a spus:

Si eu sunt de acord cu cei care spun ca autenticitatea mancarurilor nu o poate atesta nimeni...iar, pe noi ne intereseaza ce se mananca in Romania. Fii sigura ca de vin italienii la noi presupun ca nu vin pentru originalitatea produsului....cine stie daca inteleg ce semnifica regiunile, judetele...etc si apoi sa mai inteleaga ca buzul, balmosul se face hapt in Maramu e cam greu :pupic:.

Iti dau si tie dreptate Daniela legat de neexistenta restaurantelor cu mancare specifica zonei. E chiar dezgustator de mergi prin tara in concediu par example si in afara de gratar, mici, cascaval pane si cartofi pai la greu si cele 3 ciorbe:burta, taraneasca si perisoare nu ai din ce alege. Nu stiu daca voi sunteti la fel insa eu dupa 1 sapt de genul credeti-ma ca nu le mai pot vedea in fata ochilor acele feluri de mancare.

Acum am aflat ca exista in centrul Clujului un restaurant cu specific transilvanean si sincer curand ii fac o vizita nu de alta dar ar fi pacat sa merg la un restaurant cu specific italian sau alt specific care sincer nici nu "pute" pe langa unul din Italia si sa las originalitate si lipsa E-urilor dintr-o bunatate de mancare traditionala, negustata.


am fost la acel restaurant este in fostul magazin central, la subsol. Nu am o amintire fantastica, am fost acum 2 ani si acum 1 an jumatate, dar nici o amintire rea. Oricum tin minte tot decorul este fain pe stil popular romanesc si servirea din strachini. De preparate nu-mi aduc aminte sa ma fi uimit, nici servirea! Dar eu ma tin departe de mancarurile grele si cele din Ardeal cam toate asa sunt.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#45 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 18 August 2010 - 10:48 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 18 August 2010 - 06:38 PM, a spus:

Mamaliga ei de polentă!



Mamadeus, Pisoi, La Chef A, Yoyo voi aveti partea voastra de dreptate ingredientele sunt in toata lumea aceleasi, multe feluri pot semana, difera modul de preparare si condimentele. Dar nu stiu daca eu sau Airla ne facem intelese pe deplin: Ati fost pus in fata acestei incercari:
1. sa fiti intrebat care sunt felurile traditionale romanesti?
2. sa fiti ghid unor oaspeti straini prin Bucuresti sau alte orase ale tarii si sa ajungeti la ora mesei unde sa trebuiasca in mod natural sa prezentati pe orice strada din centru sau de oriunde macar un restaurant cu specific romanesc unde se servesc preparatele traditionale locale? ca sunt specifice Ploiestiului, Resitei, Severinului, Baii Mari, Clujului, Brasovului, Bacaului, Targului Frumos sau Iasiului...

Nu e vorba de a gati acasa ceva ce facea bunica, e vorba de a te invarti in orice oras si a scoate un strainez oriunde pe strada sa mananci un fel de mancare doua, autentic romanesti la orice colt de strada cu restaurante.

Oare sa o luam pe urmele lui Radu Anton Roman?
Sau singura sansa o fi sa deschida 'W Mamadeus Paparotti' un restaurant cu Yoyo :pupic: ?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#46 Useril este offline   lucas 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 09-July 10

Postat 19 August 2010 - 03:30 AM

Vezi postareaDaniella, la 18 August 2010 - 03:19 PM, a spus:

au ce de pofte mi-ati mai facuuuut!

ce e chisalitza de prune? magiun?

jumari fac si italienii, mai altfel dar au
drob de miel vaaaaaaaaaaaai ce bun e!!! au si grecii

caltabosi si sangerete ar putea fi ale noastre

mamaaaa si toba aia de casa ce buna e ... miammmmi

placinta cu cartofi nu am mancat niciodata, dar aia cu varza murata e f buna, nici din aia nu am mai mancat de cand cu lupi...

Pisooooooi suap de galuste imi place de mor, mai ales facuta din gaina de tara. O fi doar la noi, ca doar e reteta colea pe site de supa imperiala, cu galustele facute si cu parmezan.... :pupic:

sunt doar curioasa ce am putea propune ca mancare nationala. Asa cu mancarea de craciun si altii au cozonaci sau specialitati din porc, sau de paste specialitati din miel.
Pasca o mai are vreun popor? stie cineva .... miammmi ce buna e!
Azi cred ca ma duc la taverna sarbului, ca mi.ati facut o pofta aici ... numa buna de gravida in 37 de saptamani! :pupic:


Tochiturile, tocanitele si alte bucate pe baza de carne sau grasime (chiar si slanina se mananca în Italia, doar ca e un pic mai fina si se numeste “lardo”) exista cu variatiuni mai mici sau mai mari în bucataria vecinilor nostri slavi, maghiari etc.

Lintea, fasolea si mazarea se gasesc si astea cu duiumul în specialitatile de iarna din Italia si nu numai.

M-am documentat si cu salata de vinete e un lucru comun prin Iran si Turcia; probabil si in India.

Snitelul ce sa mai zic, ne laudam cu el dar si din nume ne putem da seama ca e austriac: wiener snitel.

Ultimul bastion pentru mine se numea ciorba de burta, dar am constatat ca tot la italieni exista o verisoara de gradul I, “trippa” (burta gatita mai scazut si mai putin condimentata). Si pe care o au si sarbii si grecii.

Cu siguranta ca duc eu lipsa de cultura generala si nationala gastronomica, dar mereu de-s întreabata care ar fi mancarea noastra nationala nu stiu ce sa raspund, eventual zic cu juma’ de gura “ciorba” (desi în Toscana sunt la ordinea zilei) si borsurile.

Sarmalele sunt o specialitate orientala (îsi au originea în Liban daca bine-mi amintesc) si au fost importate la noi de turci. Iar sarbii (probabil toti slavii, dar de la sarbi le stiu eu) le fac de porc sub denumirea de sarma, deci pana si numele le seamana. Tot sarbii au si mititei de porc si muraturi ca ale noastre.

Daca la mari romani putem cu mandrie pomeni de vreun Eliade, Traian Vuia sau Enescu (ca pe Brancusi si l-au insusit francezii -am ramas traznita sa vad scris la el la atelier: Scluptor modern francez nascut in Romania), la mancaruri nu am reusit inca sa ma scot cand vine un strain si ma intreaba de platourile tipice romanesti. Orice am descris ... pornind de la mamaliga la ciorbe si sarmale au fost recunoscute din bucatariile altor popoare.

Pe langa asta, italienii au diferite bucatarii locale nespus de bogate si diversificate unde turistul poate sa manance traditional, nu trebuie sa merg la signora Maria acasa ca sa mananc ceva traditional. În fiecare regiune si zona, de la un sat la altul, oamenii se pot lauda cu minimum catevao specialitati ale locului pe care le gasesti in trattoria, osteria ... la indemana omului flamand care vrea sa manance mancere locala proaspata si diferita.

Sau, în Liguria (scurta fasie pe coasta nord-vestica a peninsulei italice) poti opta pentru bucataria ligurica “de mare” sau bucataria ligurica de “munte” ... ca sa vorbesc de altfel de deosebiri ... si mai sensibile de la un loc la altul.

Sau uite iau Austria/Germania (care nu au cultura culinara cine stie ce), pai la ei e traditional Wurstellul, snitelul Vienez, cartofellen salad, diverse feluri de cartofi copti, coaste de porc la gratar ... dar pe astea le gasesti domne in buricul targului sau la orice local. Nu trebuie sa ma duc acasa la o gospodina din nu stiu ce judet sa mananc o mancare de-a lor traditionala.
Ce ma uimeste e traditia si cultura. Mai concret, din SUA, pana si-n Alaska se stie ca pasta (si cate sute de variatiuni de paste - forme si sosuri exista!!!) si pizza sunt preparate italienesti. Ia intreaba tu colea, intr-o tara langa noi despre preparate romanesti traditionale.

Nu spun ca noi nu am preluat, imbunatatit, schimbat mirodenii si mod de preparare (noua ne place mult sa fierbem cu orele ca in oala de vrajitoare - piftiile 2 zile si 3 mnotpi :pupic: , sarmalele nu'sht cate ore, ciorbele la fel ... jum de zi ... ) si am ajuns la anumite preparate pe care le putem prezenta ca romanesti in sensul ca difera condimentele si modul de preparare. Dar totusi un fel nascut in romania si recunoscut ca fiind un preparat romanesc, o mancare tipic romaneasca pe care o mananca tot omul avem?

Asa eu le-as recomanda strainilor: paine coapta in test, cu o oaie coapta in groapa de pamant cu cartofi (Si alte radacinoase) copti, tuica si vin. Dar unde gasesti tu cand iti vine business man-ul sau turistul la Bucuresti sa-l servesti cu asa ceva?
Deci ia luaţi de meditati la astea si să dezbatem! Si ca sa dezbatem cu bucurie, va invit la o tigaie de purecei: Se ia miezul de la o turta, se farama, se amesteca cu niste jumeri, trandafiri si vre-o cinci – sase oua si se pune în tigaie. Se poate manca cu varza acra tăiata în patru si presarată cu boia de ardei iute ca focul. Ei, ia să vedem pe unde în lumea asta mai gasim asa ceva!??? Insa din nou: cat de la indemana este sa mananci asa ceva in Romania?
Desi daca ma gandesc mai bine, am vazut si turcii cocand oaia la groapa, doar ca dupa aia nu o mancau ca vikingii in bucati de friptane cum fcem noi, ci o bucateau in shaworma .... ca ei fac iconommie la carne ....


#47 Useril este offline   lucas 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 09-July 10

Postat 19 August 2010 - 03:31 AM

Sangerete daca nu ma insel este si in Portugalia si Brazilia

#48 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 August 2010 - 10:01 AM

Vezi postareaDaniella, la 18 August 2010 - 10:48 PM, a spus:

Nu e vorba de a gati acasa ceva ce facea bunica, e vorba de a te invarti in orice oras si a scoate un strainez oriunde pe strada sa mananci un fel de mancare doua, autentic romanesti la orice colt de strada cu restaurante.



Asa ceva nu se puate in Ro, n-ai inteles pana acum? :notworthy: Si experienta si multa lumea ti-au spus-o deja de cateva ori.

#49 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 19 August 2010 - 10:15 AM

Vezi postarealucas, la 19 August 2010 - 03:31 AM, a spus:

Sangerete daca nu ma insel este si in Portugalia si Brazilia



Si la spanioli daca nu cumva confund cu portughezii. Am vazut intr-un documentar despre mancarea spaniola, ziceau oamenii ca e un singur lucru pe care ei nu-l mananca de la porc: guitul :notworthy:

#50 Useril este offline   yoyo 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,196
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationIn mijloc de codru des

Postat 19 August 2010 - 11:29 AM

Vezi postareaDaniella, la 18 August 2010 - 10:48 PM, a spus:

Sau singura sansa o fi sa deschida 'W Mamadeus Paparotti' un restaurant cu Yoyo :thumleft: ?


Draga mea eu nu pot enunta fraza ca mancare ce iese din mana lui mami sau a lui buni(nici de voi sta la scoli elevate) voi sti sau reusi sa o fac .....ele primeaza ca bucatarese sefe atat pentru mine cat si pentru toti apropiatii ce ne-au calcat pragul.
E adevarat eu mananc din felurile respective tot timpul si de aceea stiu sa le enumar.E adevarat cateva le-am facut si eu insa abia de am ajuns sa pun faina in vailing (o cratita de metal, in acesta moaie buni painea sau colacii) si sa incep sa o farmant si deja eram la celalt capat al firului cu mama intreband-o ce consistenta tre sa aibe aluatul :hug:

Nea Sheful a executat fara numar di tatiiiiiiii si sincer il stimez ca pe un fel de Jamie Oliver al Moldovei, mai bine zis al Romaniei.

Oricum sincer un restaurant Mama&Paparotti io zic ca ar sparge orice piata. Sigur!

Ps: Prima mea experienta de executie varzar by my own :floare: mama imi spune ca din ochi ingredientele si completeaza ca voi simti cand are consistenta potrivita aluatul....buon si ma apuc de treaba (oricum am insistat cat de cat pe un gramaj aproximativ pe care sa mi-l dea) si framant si aluatul meu arata ca un fel de :-? briose; si zice mami mai pune faina si numai nu vroai aluatul sa se faca ca de cozonac si imi vine ideea sclipitoare de a pune aluatul in masina si rapid la mami (sta la 5 min de noi) evident ca pana sa iau decizia a mai trecut ceva vreme nu de alta dar orgoliul meu de reusita a primei retete cu aluat esuase :pupic:.Ce credeti ca i-a mai facut mami :-?...a mai pus o mana de faina :notworthy: na na na ca nu am ascultat-o pe mami ca totul se face din ochi si cum zicea raluca "cu inima" .Asa ca puteti sa va dati seama ca nu e bine la mine sa nu-mi dati cantitatile :hug:.

#51 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 19 August 2010 - 02:27 PM

Vezi postareayoyo, la 19 August 2010 - 11:29 AM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 18 August 2010 - 10:48 PM, a spus:

Sau singura sansa o fi sa deschida 'W Mamadeus Paparotti' un restaurant cu Yoyo :floare: ?


Nea Sheful a executat fara numar di tatiiiiiiii si sincer il stimez ca pe un fel de Jamie Oliver al Moldovei, mai bine zis al Romaniei.

Oricum sincer un restaurant Mama&Paparotti io zic ca ar sparge orice piata. Sigur!



Eu m-am nascut si traiesc si in ziua de azi in locul unde a fost Imperiul Austro-Strungar :hug:. Din partea mamei sunt un cocktail de sange roman, magyar, ceh, si german, iar tata e metis de ardeleanca cu-un oltean.
Cum spunea Marin Preda, sunt pretutindenar

Multumesc oricum de laudele hiperbolice pe care le declin cu toata sinceritatea.

Am pus-o pe mama soacra - Soacra-roatta ? :hug: - sa faca de mai multe ori in fata mea banala tocana de cartofi de post, iahnie de fasole, ciulama etc. sa fir secretul. Doar cu trei patru condimente la indemana(nu aproape 50 cat am si folosesc eu) si 3-4 ingrediente neaose ma taie de fiecare data. Sper ca daca voi prinde 77 de ani poate ma voi apropia si eu de performantele ei. :notworthy:

Restaurant traditional? Mammaroatta is your "man" :D

Mie imi place prea mult aventura. - Iaca, azi am pus la murat o vanata ("Murez tot ce prind!" - U know)- va spui cum a iesit peste 10 - zile. Si tocmai am intrerupt postarea ca sa gust pentru prima data dulceata mea de ... usturoi © pe care am facut-o acum o luna.
I've state my case!
Gimme adventure! :thumleft: Sau cum spunea maleficul Scarpia (Tosca - Puccini): "Dio creò diverse beltà e vini diversi. Io vo' gustare quanto più posso dell'opra divina!"

Ontopic:
La restaurante de impresionat strainezii, experienta mea e zero, insa sunt sigur ca in gospodariile din Romania se gateste mancare romaneasca traditionala. Poate nu sofisticata, poate nu originala, poate nu sanatoasa :( insa cu siguranta gustoasa.

Traditia culinara a peste 95 % a poporului roman a fost FOAMEA :hug: de mai bine de 19 veacuri. Dar sa ne intelegem bine si iobagul francez si cel italian se hranea in proportie covarsitoare cu terci facut din orz, hrisca, secara (cereale inferioare) buruienile ce cresteau pe langa gard, ciupercile si fructele padurii, pestii din balti, racii din rauri, alunele si nuciile padurii, etc. In aceste conditii impuse de necesitate cei de jos au fost cei ce au descoperit deliciile puiului de "dalta" :pupic: oracaitor, sau al vitezomanelor gasteropode - cotoblecul. Gaina aparea in oala doar cand era mulsa si de ultimul ou, iar godacul doar iarna dupa ce seniorul locului, ca era boier cu giubea si ilic, sau senior cu guler de dantela incretita, lua pentru conac scroafa cu ceilati 11 purcei.
Bucatele traditionale tineau mai mult de marile sarbatori religioase, nunti, botezuri, inmormantari.
Nu se prea poate "cuisine" sans d'argent IMHO
'Ricanii au restaurante cu specific national (chiar si romanesc) pentru ca au $$. Sa le infinteze si clienti cu portofele inverzite. Cand haladuia bizonu' mancau si ei ghinda si lacuste.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#52 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 19 August 2010 - 03:59 PM

Discutia asta ma urmareste, am mai purtat-o cu ani buni in urma si pe alt forum, si lumea tot asa zicea: "aia o au si aia, si aia, cum sa fie romaneasca??". Normal, toti oamenii au nas, gura, ochi si urechi dar nu seamana unul cu altul. Daca observati de la nivel ancestral, felurile de mincare difera doar de la continent la continent, in interiorul acestora se cam mentine stilul pentru ca au cam aceleasi ingrediente. Daca e sa-i iei la bani marunti, nici macar felurile de mincare celebre ale italienilor sau francezilor nu sint in exclusivitate gasite doar pe acolo. Eu nu vad nimic rau in a declara ca sarmaua e traditional romaneasca sau chiar moldoveneasca, atita timp cit are o reteta total diferita de ce fac turcii sau ungurii. Lupta asta pentru exclusivitate ne macina rau de tot :D Mare lucru ca le mai fac si altii, de-aia nu poate strainul "sa pape si gura lui" :D
Uite feluri de mincare pe care eu le vad foarte traditionale, unele sint din zona Dobrogei: hamsie sau guvizi prajiti (cu mujdei alaturi), placinte dobrogene, suberec (turcii din Turcia nu il fac), chiperchi (mincare machidoneasca de ardei, rosii si brinza), mincarea de gutui (parca am pus eu reteta?!, de cind n-am mai trecut pe aici am uitat) si de prune, alivanca, poale-n briu, taci si-nghite, ciorbe cu bors, taitei si leustean (n-am mai gasit pe nicaieri asa ceva, de altfel vad ca cei plecati ar da orice pentru niste bors si leustean, deci clar pe acolo nu se gaseste), jumari si toate cele ale porcului, papanasi...

#53 Useril este offline   Puiu 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 107
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 19 August 2010 - 06:32 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 19 August 2010 - 02:27 PM, a spus:

Traditia culinara a peste 95 % a poporului roman a fost FOAMEA :D de mai bine de 19 veacuri.


Şi cum foamea e cel mai bun bucătar, rezultă că poporul român e un bun bucătar! :D

Am citit (în RAR şi probabil şi-n altă parte) că reţete româneşti -hai să zicem originale- ar fi ardeii umpluţi, salata de ardei copţi, salata de vinete şi salata boeuf.

Fructe de mare poate s-ar mînca mai mult - acum - dar sînt scumpe. Înainte vreme nu cred că se punea problema.

Cîrciumi bunişoare ar fi, nu ştiu totuşi care - în goana asta nebună după timp - ar sta să coacă ardei şi vinete. Ba am văzut şi ţărani care pun murăturile cu gelfix şi cumpără usturoi la borcan.

Pleşcoii sau olteneştii de cîrciumă n-au mare lucru în comun cu ăia adevăraţi.

Poate că nu-s cîrciumi cu specific românesc, dar cu siguranţă găseşti la una mici buni, la alta o saramură de crap bună, un păstrăv în cobză, o mămăligă cu brînză de burduf.

În rest rămîn pensiunile care se respectă şi fac mîncare ca acasă şi în casă.

#54 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 19 August 2010 - 10:51 PM

Vezi postareaCarmella, la 19 August 2010 - 03:59 PM, a spus:

Discutia asta ma urmareste, am mai purtat-o cu ani buni in urma si pe alt forum, si lumea tot asa zicea: "aia o au si aia, si aia, cum sa fie romaneasca??". Normal, toti oamenii au nas, gura, ochi si urechi dar nu seamana unul cu altul. Daca observati de la nivel ancestral, felurile de mincare difera doar de la continent la continent, in interiorul acestora se cam mentine stilul pentru ca au cam aceleasi ingrediente. Daca e sa-i iei la bani marunti, nici macar felurile de mincare celebre ale italienilor sau francezilor nu sint in exclusivitate gasite doar pe acolo. Eu nu vad nimic rau in a declara ca sarmaua e traditional romaneasca sau chiar moldoveneasca, atita timp cit are o reteta total diferita de ce fac turcii sau ungurii. Lupta asta pentru exclusivitate ne macina rau de tot ;) Mare lucru ca le mai fac si altii, de-aia nu poate strainul "sa pape si gura lui" :D
Uite feluri de mincare pe care eu le vad foarte traditionale, unele sint din zona Dobrogei: hamsie sau guvizi prajiti (cu mujdei alaturi), placinte dobrogene, suberec (turcii din Turcia nu il fac), chiperchi (mincare machidoneasca de ardei, rosii si brinza), mincarea de gutui (parca am pus eu reteta?!, de cind n-am mai trecut pe aici am uitat) si de prune, alivanca, poale-n briu, taci si-nghite, ciorbe cu bors, taitei si leustean (n-am mai gasit pe nicaieri asa ceva, de altfel vad ca cei plecati ar da orice pentru niste bors si leustean, deci clar pe acolo nu se gaseste), jumari si toate cele ale porcului, papanasi...

Carmellla ,te iubesc din tot sufletu'..stii!!?? :D :P

#55 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 19 August 2010 - 11:04 PM

Deci eu sunt convinsa ca avem si noi retete traditionale,dar TREBUIESC FACUTE CU INGREDIENTE TRADITIONALE,SI DUPA RETETE TRADITIONALE...Exemplu:
Daca fac o banala(pt. noi )salata de vinete,(cu vinete coapte,frecate cu ceapa maruntita si ulei),nu e babaganush sau cum se chiama...Daca fac ,coltunasi romanesti(cu aluat de taietel facut batistute umpluti cu branza dulce cu stafide,fierti,condimentati cu unt cat is' calzi sa se scurga untul pe ei,un fir de smantana sau miere si nuci macinate)clar nu-s ravioli italieni sau alte alea,borsul acrit cu borsh si leustean,ciorba de burta(nu-i tripa nimanui),chiar si parjoalele(banalele,facute cu mujdei,marar,ca-n moldova),poale-n brau,cozonacii moldovenesti,muraturile noastre cu sare si usturoi(cu tije de marar uscat telina radacini hrean si tot restul)or avea si altii dar nu-s alea a noastre daca nu le fac asa ca noi ezact' ezact'...Parerea mea... :D

#56 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 20 August 2010 - 08:34 AM

Vezi postareaGeany, la 19 August 2010 - 10:51 PM, a spus:

Carmellla ,te iubesc din tot sufletu'..stii!!?? :D :P



Si eu pe tine, moldoveanca mea draga :D
Mi-a fost dor de mesajele tale pline de viata si suflet ;)

#57 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 20 August 2010 - 08:52 AM

Caltabosi si sangerete au si nemtzii , feluri-feluri , depinde regiune , de Land.
iar cornuletzele cu rahat....cu ce explicam ca-s umplute? Cu Turkish Delight? :D)

Daniella , de ce nu cautzi un restaurant care sa-tzi pregatesca la cerere cam ce-i spui tu si-i duci pe oameni la un meniu aproape gata stabilit , sa spunem 2 variante de meniu??? ca sa poata si alege ceva oamenii?

#58 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 20 August 2010 - 02:49 PM

Vezi postareasimonaro29, la 20 August 2010 - 08:52 AM, a spus:

Caltabosi si sangerete au si nemtzii , feluri-feluri , depinde regiune , de Land.
iar cornuletzele cu rahat....cu ce explicam ca-s umplute? Cu Turkish Delight? :toothy9;)

Daniella , de ce nu cautzi un restaurant care sa-tzi pregatesca la cerere cam ce-i spui tu si-i duci pe oameni la un meniu aproape gata stabilit , sa spunem 2 variante de meniu??? ca sa poata si alege ceva oamenii?


I would like to introduce you an authentic tradional Romanian desert: :violent6: rolls filled in with Turkish Delight
Pai si daca e sa-i spui, ce-i ceri? numeste tu preparatele romanesti pe care sa le cer? Si apoi nu stiu care face la cerere ceva mai complicat!? Tu te crezi aici ca la d-ta in DE? Pai aici daca le spui de varzar, poale-n brau, taci si-nghite si ce minunatii scrie pe acolo Papparoti, Geany sau Yoyo, pai se uita la tine cu ochii in crucis si ca barbati-miu vor spune: tu mereu cauti ce nu se iexista :violent1: ?!

sunt cateva restaurante cum ar fi Jaristea care pregatesc niste gustari romanesti: sorici (asta s-o mai manca undeva?), branza de burduf, telemea, cas, tot felul de rulade si aspicuri, ceva "porcarie" + o palinca/tuica. Apoi un castron de sarmale cu mamaliguta. Totul udat cu un vin Printul Mircea ... te-a aruncat in 100€/persoana. Mai au si la Decebal, ceva similar. Astea ar merge de iarna ... oricum a doua oara, de unde pana atunci cerea, nu a mai vrut seful la romanesc, a zis: Peste sa fie. (Btw astia au si struguri si prune murate, nu doar pepenasi, sic!)

Dar in Bucuresti stie cineva unde se mananca bine peste? Ar fi la Belciugatele, dar e oleaca peste mana ... cand scapi dupa o zi de sedinte pana la 9 seara sa mergi tocmai pana acolo ...
Ia sa auzim macar de peste proaspat sa gasim ceva inedit in Bucuresti.
Alalteieri am fost la Taverna Sarbului. Au adaugat in menu (sau nu o vazusem eu pana acum) o ciorba de peste fff buna, v-o recomand celor care ajungeti la unul dintre restaurantele lor.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#59 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 20 August 2010 - 03:19 PM

Vezi postareaDaniella, la 20 August 2010 - 02:49 PM, a spus:


1)I would like to introduce you an authentic tradional Romanian desert: =)) rolls filled in with Turkish Delight
2)(Btw astia au si struguri si prune murate, nu doar pepenasi, sic!)


1)Invata-i sa spuna rahat.(mai greu la ei de pronuntat "H"-âul ) Nimeni nu cred ca ma va contrazice ca nu e specific patriei noastre :icon_twisted: . Se produce in cantitati masive pe undeva pe la Parlament-Guvern-Presedentie parca si se serveste gratuit in media. E specific, ce mai!

2) Btw 2 U 2! :D
Intreab-o pe Maya (de ce nu, si pe mine) daca a avut anul trecut v-un borcan cu-asa ceva.
Vorba bancului:
-Bă ţâgane, văzt-ai corabie?
-Ce văzut? Am şi mâncat!

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#60 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 20 August 2010 - 04:32 PM

Daca ar fi sa ma iau dupa ceea ce scrie aici:
http://www.cibochepa.../storia.uk.html
Pastele sunt la fel de italiene, pe cat e de romaneasca sarmaua

Different events touched the periphery of Italy, above all in Sicily, that in the X century began to be colonised by the Arabs who influenced the culture and the islanders. There were introduced, for example, dried pasta (developed probably as a food for the Arab nomadic population as a preserve) and here we find favourable conditions for its development and diffusion towards Genoa, Naples, France and Spain.

Nu neg catusi de putin ca alte popoare au avut inca de acum sute de ani o cultura gastronomica mult mai avansata si mai rafinata cu o traditie qvasi milenara. China de exemplu. Mancau taitei cu 2000 de ani inainte de Hristos
A fost totusi mereu apanajul claselor instarite pentru o perioada la fel de indelungata. In Occidentul rafinat ghinda a iesit din alimentatia omului sarac ( cea mai mare parte a omenirii) de circa 100 de ani.
Sa nu uitam ca 1845-1852 in puternicul Imperiu britanic cel industrializat, ma rog Irlanda (nu Romania fanariota) au murit de FOAME peste 1 000 000 de oameni. Iar Romania cea inculta gastronomic a zilelor noastre exista un numar incredibil de mare de oameni care nu-si permit decat cartoful dupa ce au muncit o viata intreaga.

Imi place topicul.
Mi-am verificat si cele citite acum aproape 20 de ani in Istoria culturii si civilizatiei a lui Ovidiu Dramba citind mai mult pe net.
http://en.wikipedia....edieval_cuisine
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


  • 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi