Mamaliga ei de polentă!
Da-le mititei cu ardei iute care ustura si la input si la output si uita si de sarbi si de romanii care au inventat hamburgeru'.
Ce, daca au malai si pe peninsula? Se bat cu aztecii?
Nu ne-au luat si 'talienii pe vremea getilor si begetilor tot aurul din Dacia?

Cu ce am mai ramas?
Mures, branza, barza, viezure, brazda, (plus alte "zdă"-uri) ...
... bacşiş, haraci, peşcheş, mozol!
Eu as rasturna pe carpator o mamaliga tzapana, ciobaneasca din malai "adevarat" nu grişulat si as taia-o cu aţa.
Langa as pune o strachina de muraturi din putina (ori curechi) si carnati din borcan prajiti in unsura.
Idem: Caltabos, sangerete sau toba prajita in tigaie. Sa le traiasca ficatii! Ambii lobi!
Acum 25 de ani a venit o fetita din U.S. and A la niste prieteni si a ramas o saptamana. Era pe vremea lui ceaushache. Luati pe nepregatite i-au dat ce aveau pe masa. Pita neagra prajita, unsa cu unsoare de porc din garnita si presarata cu sare si chiper. Tot restul sederii a cerut in fiecare zi "Romanian butter" gazdelor care s-au dat peste cap si si-au pus toate pilele in miscare sa faca rost de cremwursti si salam.
Nu te mai gandi la
copirait. Ingredientele de baza exista in fiecare tara.
Incepe cu o tuica de pruna intoarsa
Ochii lui Dobrin scoasa din congelator si ai grija sa fie multa.

Dupa aia totul devine traditional si autentic.
Daca mana care le prepara e romaneasca se cheama ca bucatele vor fi traditionale.
Gateste chiar si paste fainoase asa cum le facea mama sau bunica (ele nu au citit forumuri italienesti culinare) si devin traditionale. De-un paregzamplu: Taiteii cu varza calita si piperiu. Macaroane cu nuca.
De-ar fi primavara, eu le-as da bors de urzici, stevie, loboda sau leurda.
Branza de burduf usturoaie, maturata, de-aia gri-galbuie ca filesul vechi.
Balmos, mamaliga in paturi, bulz, etc.
Branza in coaja de brad, telemea, cas afumat.
Sarmale cum le fac romanii. Ce treaba am cu otomanii?
Pogaci cu jumeri.
De-ale porcului.
Ia o tabla de slanina cruda, taie-o cuburi, topeste-o, spre sfarsit pune si o cepsoara intreaga in untura care sfaraie, scoate jumerile, scurge-le si da-le 15 minute la cuptor. Ceapa rosie de la masa s-o sparga consortul cu pumnul.
Pui la ceaun cu mujdei.
Pastrama de oaie la gratar.
Ciulama de pui cu smantana si usturoi.
Salata de icre, da' frecata de tine din oua de peste nu margarineza alba din comert.
Salata de vinete, e o mancare traditionala in Romania. N-ai treaba cu
babaganoush si nici cu mosu'.
Supa de gaina. Care a cunoscut bucuria cucosului, cu un ochii se uita la uliul de pe cer si celalalt la viermelele ce galopa national in batatura, nu pui de Gostat
Ciorba de fasole cu afumatura.
Ciorba din coada de vaca, piept de bou, ciorba de burta,
Coace la cuptor oase cu maduva taite rondele (am gasit la hiper market-uri) si vino cu pita prajita calda, o solnita si niste piper.
Fa ghiveci ca la mama acasa si uita de toate rata-ta-ta-uirile.
Zacusca cu ciuperci vinete si gogosari(au inceput sa apara)
Ciulama de urechiuse, de hribi.
Maduvioare, fudulii, creier pane.
Varza ca la Cluj.
Musaca. Sti din ce cauza paote fi romaneasca? Condimentele. Noi nu o prea parfumam cu scortisoara, chimion, cuisoare ori mastic de Chios. Cu totul alt gust.
Chisatura (slana afumata tocata impreuna cu ceapa rosie si o leaca de sare)
Placinte romanesti.
Poale-n brau (
frienci cancan for ientărteimănt

)
Dulceata de trandafiri, de nuca, de gogonele, de coaja de pene.
Cornulete cu nuca, alivenci, lichiu, cataif, etc. etc. etc.
Fa ce n-am facut eu acum caci am scris pe sarite si din amintiri. Ia cartea lui Radu Anton Roman (se poate citi si online) si consulta cuprinsul. Vezi ce ingrediente poti sa procuri, ce-ti face cu ochiu' si ...
Pe ei si pe mama lor!
Fara prizioneri!
Sunt sigur ca se va pomeni de masa ta.