Si mie imi place ziua de azi asa cum e (mie imi plac toate

... care nu sunt sub 20 grade! ). La noi e nor si nici racoare, nici acld, potrivit. Vantul abia adie. Aseara a amenintat, apoi s-a potolit si nu a mai plouat, dar s-a racorit. Disecam aici zilnic vremea mai ceva decat la Universitatea meteo
Ref. la mozzarella de pizza/foccacia, daca aveti chef sa aprofundam subiectul ca mie imi place:
de regula si eu tot d-aia (de care ati scris mai sus) folosesc ... , dar mie aceasta la calup mi se cam pare o caricatura a ceea ce este mozzarella proaspata adevarata, in zer. Am intrebat mai sus ce o fi pt ca de fapt, la Napoli se sustine faptul ca se foloses exclusiv una dintre aceste 3 tipuri de mozzarelle:
mozzarella STG a listelli (nu stiu ce este)
mozzarella di bufala DOP cuburi Campana (unde Campagna = regiunea Napoli)
sau mozzarella Fior di latte!
Astfel, pizza autentica in Napoli, la pizzaria antica Da Michelle, considerata cea mai veche pizzarie din lume, este o pizza pe care branza nu e topicios-elastica ci e moale umeda proaspata ... zici ca are smantana in ea, dar e vorba doar de mozzarella proaspata. La Da Michelle pizza e ca in nici o alta parte ... e ceva senzational, in primul rand datorita blatului si in al doilea rand datorita purismului (are extrem de putine ingrediente: mozzarella de un anumit tip, sos de rosii, ulei, usturoi si busuioc/origano), iar in traditia bucatariei napolitane autentice sunt furnizate doar doua optiuni:
Pizza marinara: cu rosii, usturoi, oregano și ulei de măsline.
Pizza Margherita: cu roșii, mozzarella STG în fâșii, mozzarella di Bufala DOP cuburi sau Fior di latte, busuioc si ulei de masline. Simpla sau cu doppia mozzarella
Restul sortimentelor de pizza au fost inventate mai tarziu pe masura ce au fost deschise pizzarii in toata lumea.
Particularitatea oferita de pizza napolitana consta in principal ca aluatul sau trebuie sa fie similar celui de pâine - care este complet fara grasimi - moale si elastic, prelucrat de mana in formă de disc, prin aruncari succesive in aer fara a atinge marginile care vor forma intr-o bucatarie tipica napoletana acea "cornisa" de 1 sau 2 cm iar aluatul la centru va fi de aproximativ 3 mm. O trecere rapida intr-un cuptor foarte bine incins, pe lemne, trebuie sa lase aluatul moale si usor umed, nu ars.
in ceea ce priveste pansament:
« Perciò nun' è cercate
sti pizze complicate
ca fanno male 'a sacca
e 'o stommaco patì... »
(Scritta nella famosa pizzeria di Napoli "Da Michele")
acesta este unul dintre textele scrise pe peretii din Da Michele in dialect napoletan si care s-ar traduce dupa intelegerea mea cam asa:
"Prin urmare, nu mai cautati
aceste pizza complicate
care fac rau buzunarului
si va fac stomacul sa sufere ... »
(Scriere din faimoasa pizzerie din Napoli "Da Michele".
Prima foto e margherita doppia mozzarella (la Da Michelle)
A doua foto e margherita normala (simpla mozzarella - la Da Michelle)