Somon gravlax
#61
Postat 21 February 2010 - 10:00 PM
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.
BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.
#62
Postat 21 February 2010 - 10:02 PM
Eataly, la 20 February 2010 - 07:42 PM, a spus:
eu il prefer cu sosul de smantana , consoarta cu mustar!
Multumesc Alexandru pentru pont.
Eataly, ce sa mai zic?
#63
Postat 21 February 2010 - 10:45 PM
Alexandru, la 21 February 2010 - 10:00 PM, a spus:
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.
BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.
Nici pomeneala !
Sursild [surşild] - la nordici, nu sint altceva decit fileuri de hering marinate, asa cum cre' ca stii si tu ... cu apa otetita in care scapi din greseala niste zahar, boabe de piper, rondele de morcov + ceapa, foi de dafin, boabe de mustar si cuisoare (ultimele doua fiind optionale).
#64
Postat 22 February 2010 - 01:37 PM
uptown girl, la 21 February 2010 - 10:45 PM, a spus:
Alexandru, la 21 February 2010 - 10:00 PM, a spus:
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.
BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.
Nici pomeneala !
Sursild [surşild] - la nordici, nu sint altceva decit fileuri de hering marinate, asa cum cre' ca stii si tu ... cu apa otetita in care scapi din greseala niste zahar, boabe de piper, rondele de morcov + ceapa, foi de dafin, boabe de mustar si cuisoare (ultimele doua fiind optionale).
Eh, nu de pomana aminteam punctul de pornire pentru sushi care era o forma ancestrala de conservare a pestelui între straturi de orez si sare.
Fermentarea orezului genera acid lactic si aminoacizii carora le datoram gustul "umami", al cincilea gust.
Pe vremea aceea orezul folosit pentru conservare se arunca si se consuma doar pestele.
Mai exista si acum rari artizani care fabrica asemenea peste conservat sub apelativul "nare-sushi" si "funa-sushi".
Mai tîrziu, prin sec XIV, s-a raspîndit practica adaugarii de otet de orez, pentru ameliorarea conservarii.
Forma actuala de sushi este relativ recenta, aparuta pe la începutul sec XIX.
Deci distanta nu mi se pare chiar asa enorma între sushi de la origini si sursild (btw, cuvîntul "sushi" înseamna ad literam "este acru").
#65
Postat 05 April 2010 - 07:36 PM
#66
Postat 20 February 2011 - 11:51 PM
(warning: nu se prepara in cantitati industriale decit doar daca vreti sa hraniti intreg cartierul ! prin urmare pt. 3-4 persoane, 100 g fileu de somon proaspat e suficient ... sa nu se ingrase ! )
inainte de a o fileta cit mai subtire posibil, bucata de somon se da pt. 30' la congelator, iar apoi se sareaza dupa gust, se condimenteaza cu marar proaspat (cine n-are, pune ca mine de-ala uscat ! ), 1/2 lg boabe de piper roz si 1 Lg de capere
imediat se stropeste totul cu o emulsie din 2 Lg zeama de lamiie + 2 Lg ulei de masline
dupa vreo 10-15', feliile de somon isi schimba vizibil culoarea - devenind palide, saracele ! , dar sint numai bune de infulecat ca aperitiv !!!
pofta mare !
p.s. cine doreste le poate servi si cu un sos de iaurt/smintina cu hrean
#67
Postat 10 March 2011 - 10:46 PM
#68
Postat 10 March 2011 - 10:49 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#69
Postat 10 March 2011 - 11:37 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#71
Postat 07 January 2013 - 11:00 AM
#73
Postat 07 January 2013 - 12:16 PM
#74
Postat 07 January 2013 - 11:01 PM
si minirulade si eu doar ca am pus somon afumat, un fir de smintina cit sa se inmoaie in tortilla de griu