uptown girl, la 21 February 2010 - 10:45 PM, a spus:
Alexandru, la 21 February 2010 - 10:00 PM, a spus:
Sursild- sushi?
Naiba stie, de ce nu, în definitiv cel mai prizat condiment roman era "garum", adica exact sosul de peste pe care îl cumpar de la dughenele asiatice.
BTW, maestre, ai vazut care a fost punctul de pornire pentru sushi?
Se pare ca înca mai exista cîtiva artizani japonezi care practica aceasi tehnica si în zilele de azi.
Nici pomeneala !
Sursild [surşild] - la nordici, nu sint altceva decit fileuri de hering marinate, asa cum cre' ca stii si tu

... cu
apa otetita in care scapi din greseala niste zahar, boabe de piper, rondele de morcov + ceapa, foi de dafin, boabe de mustar si cuisoare (ultimele doua fiind optionale).
Eh, nu de pomana aminteam punctul de pornire pentru sushi care era o forma ancestrala de conservare a pestelui între straturi de orez si sare.
Fermentarea orezului genera acid lactic si aminoacizii carora le datoram gustul "umami", al cincilea gust.
Pe vremea aceea orezul folosit pentru conservare se arunca si se consuma doar pestele.
Mai exista si acum rari artizani care fabrica asemenea peste conservat sub apelativul "nare-sushi" si "funa-sushi".
Mai tîrziu, prin sec XIV, s-a raspîndit practica adaugarii de otet de orez, pentru ameliorarea conservarii.
Forma actuala de sushi este relativ recenta, aparuta pe la începutul sec XIX.
Deci distanta nu mi se pare chiar asa enorma între sushi de la origini si sursild (btw, cuvîntul "sushi" înseamna ad literam "este acru").