Lapona, retetele mele de detox le-am cam postat, erau extrem de simple si in general inspirate de cele pe care le-a postat Dex. Cele de mentinere sunt extrem de simpliste si ele, variatiuni pe aceeasi tema (fata de faza de detox, fac combinatii de mai multe legume, consum si branzeturi, oua mai des, carnuri mai variate (miel, berbecut, curcan, porc slab), fara combinatii multe, fara adaosuri, fara sosuri, cu condimente naturale:
- carne la gratar sau cuptor cu condimente simple, la alegere combinatii de: zeama de lamaie, sos de soia curat, otet balsamic curat, usturoi proaspat sau uscat, piper de toate culorile, orice condimente uscate sau verzi din plante/legume (tip boia etc), orice plante aromatice/verdeturi.
- peste, fructe de mare cu aceleasi condimente ca mai sus. Supa de peste sau supa de fructe de mare (cu usturoi musai, piper, vin si rosii).
- 1 sau combinatii de legume (neingrasatoare) crude (salata verde, rosii, castravete, ardei gras, dovlecel, vinete, telina, ceapa si usturoi, praz, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, avocado) sau gatite la abur, cuptor, supa ... cu aceleasi condimente ca mai sus. La salatele detox imi permit sa adaug uneori (depinde de legume) un pic de ulei presat la rece de regula de masline ... pe celelelate abia le-am achizitionat si nu le-am incercat. Inainte puneam ulei EV abundent la salate, acum nu imi mai place decat cu o urma fina. Supa de legume cu multe verdeturi. Spanac/stevie sotate in suc propriu cu ceapa/usturoi verde.
- branzeturi (fara zer) de orice fel
- oua (rar mananc ompleta sau prajite, de regula oua fierte moi, cam 1-2 dati pe saptamana)
- fructe dinc ategoria neingrasatoare, crude, sau fresh facut din portocala sau grepfruit, ori smoothie
-caju si migdale crude)
- ocazional mazare, paste integrale, orez integral in combinatii cu legume si carne slaba de pui/curcan/peste/fructe de mare
Sau combinatii din cele de mai sus si variatii diverse, functie de inspriatie si ce se gaseste prin frigider: Salata de vinete (o mananc goala sau cu rosii sau cu salata de ardei copti, rulada de carne cu legume, drob din carne-verdeturi-oua, salata tabouleh fara grau spart etc.
Una peste alta mancarea nu ma mai preocupa decat in masura inc are trebuie neaparat sa am pt pachet salata/rosii/castraveti si 1 friptura/oua/conserva ton/somon afumat/drob. Daca iau masa de pranz la serviciu scap de a mai ingurgita cantitati/produse necontrolate seara si de a face din cina masa principala a zilei.
Mai scap la inghetata, ciocolata si cheesecake ocazional ...am perioade ... . Altfel, omor pofta de dulce cu un smoothie de portocala-kiwi-pepene galbe, cu o para, o portocala etc.
Pregatirea mesei de seara imi ia 20-30 minute, pentru ca e extrem de simplista.
Atasez poze cu cateva exemple din ultimele saptamani de mentinere:
pulpe de pui (crescuti fara hormoni) fara piele, salata si branza

salata de vinete cu rosii cherry

salata de ardei copti cu aceeasi salata de vinete

salata de ruccola cu balsamico si parmezan

legume (Vii, nu congelate) la cuptor, cu un fir de ulei, piper, praf de usturoi si sare

tabouleth

cotlete de berbecut

frigarui de berbecut cu ceapa, condimente libaneze si patrunjel verde alaturi